ESG+Stories

Συμβουλές για τη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κυκλική οικονομία

Η κυκλική οικονομία εμπνέει έναν νέο τρόπο σκέψης για τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε αγαθά και υπηρεσίες. Προσφέρει οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις καθώς και βιώσιμα οφέλη για τον πλανήτη, αλλά από πού θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εταιρείες να πλοηγούνται στην κυκλική οικονομία;
Συμβουλές για τη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κυκλική οικονομία

Σε έναν κόσμο που παλεύει με περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καταστροφή των οικοτόπων, η έννοια της κυκλικής οικονομίας προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση. Σε αντίθεση με την προσέγγιση της γραμμικής οικονομίας «πάρε, φτιάξε, πέταξε», η κυκλική οικονομία στοχεύει στην εξάλειψη των αποβλήτων και στη διατήρηση των προϊόντων και των υλικών σε χρήση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραθέτουμε πρακτικές συμβουλές για την επιτυχή μετάβαση.

Οφέλη της κυκλικής οικονομίας για τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά την πλανητική βιωσιμότητα, η υιοθέτηση μιας κυκλικής προσέγγισης προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση των εκπομπών, η προστασία των οικοτόπων και η αποφυγή της εξάντλησης των πόρων.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυκλικές οικονομίες δεν μπορούν επίσης να ωφελήσουν τις επιχειρήσεις, βοηθώντας αυτές να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους η κυκλικότητα μπορεί να αποφέρει πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις.

  • Εξοικονόμηση κόστους: Η μετάβαση της επιχείρησής σας σε μια κυκλική οικονομία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών, οι εταιρείες μειώνουν την εξάρτηση από ακριβές πρώτες ύλες και μειώνουν τα έξοδα διάθεσης αποβλήτων.
  • Νέες ροές εσόδων: Η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας ανοίγει πόρτες σε καινοτόμες ροές εσόδων. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διερευνήσουν ευκαιρίες για ανακατασκευή και μεταπώληση προϊόντων, παροχή υπηρεσιών επισκευής ή υιοθέτηση μοντέλων διαμοιρασμού προϊόντων αντί της παραδοσιακής ιδιοκτησίας. Πάρτε για παράδειγμα την υπηρεσία ενοικίασης επίπλων της ΙΚΕΑ που ονομάζεται "IKEA Renting". Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει στους πελάτες να νοικιάζουν έπιπλα με μηνιαία χρέωση. Αυτό το μοντέλο βοήθησε την ΙΚΕΑ να μειώσει τα απόβλητά της και να αυξήσει τα κέρδη της.
  • Αυξημένη καινοτομία: Η κυκλική οικονομία ωθεί την καινοτομία, προκαλώντας τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τις παραδοσιακές προσεγγίσεις. Οι εταιρείες παρακινούνται να σχεδιάζουν προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες που ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα των πόρων, οδηγώντας σε νέες και βιώσιμες λύσεις. Αυτή είναι η οδός που ακολουθούν εταιρείες όπως η Loop, μια παγκόσμια πλατφόρμα επαναχρησιμοποίησης που έχει ως στόχο να εξαλείψει την ιδέα των απορριμμάτων.

Πώς οι ΜΜΕ μπορούν να στηρίξουν την κυκλική οικονομία

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Αποτελούν την πλειονότητα των επιχειρήσεων παγκοσμίως και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην παγκόσμια οικονομική πρόοδο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι ΜΜΕ αποτελούν περίπου το 90% των επιχειρήσεων και συμβάλλουν σε πάνω από το 50% της συνολικής απασχόλησης παγκοσμίως.

Με αυτό το επίπεδο αντίκτυπου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που μεταβαίνουν σε κυκλικές πρακτικές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας στο σύνολό της.

Συμβουλές για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία

Το ξεκίνημα, ειδικά με μια ήδη εδραιωμένη επιχείρηση, μπορεί να είναι μια πρόκληση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Ιδρύματος Ellen MacArthur διαπίστωσε ότι το 60% των επιχειρήσεων δεν είναι σίγουρο από πού να ξεκινήσουν όταν πρόκειται να εφαρμόσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Πώς θα πρέπει λοιπόν η επιχείρησή σας να αρχίσει να εργάζεται για να μεταβεί στην κυκλική οικονομία; 

  • Σχεδιασμός για κυκλικότητα: Επικεντρωθείτε στο σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών που είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, την εφαρμογή αρθρωτών σχεδίων και την εξέταση ολόκληρου του κύκλου ζωής του προϊόντος.
  • Επέκταση της διάρκειας ζωής: Τίποτα δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά μπορείτε να βρείτε τρόπους να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των προϊόντων μέσω επισκευής και ανακατασκευής ή να ενθαρρύνετε τους πελάτες να επιστρέφουν τα προϊόντα για συντήρηση και αναβάθμιση, μειώνοντας την ανάγκη για νέες αγορές.
  • Συνεργαστείτε με τους προμηθευτές: Συνεργαστείτε στενά με τους προμηθευτές και ενημερώστε τους για τα οφέλη της ενσωμάτωσης της κυκλικότητας στις επιχειρηματικές σας σχέσεις. Οι συνεργατικές προσπάθειες μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση βιώσιμης προμήθειας υλικών και να επιτρέψουν το σχεδιασμό προϊόντων που είναι εύκολα ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιήσιμα.
  • Συνεργασία με τους πελάτες: Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κυκλική οικονομία με την παροχή πληροφοριών σχετικά με βιώσιμες πρακτικές κατανάλωσης, την εκπαίδευση των πελατών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους και την προώθηση των πλεονεκτημάτων των κυκλικών προϊόντων και υπηρεσιών.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ