ESG+Stories

Intersex Greece: Ρητορική μίσους βιώνουν τα ίντερσεξ άτομα στα ελληνικά νοσοκομεία

Είκοσι δύο ίντερσεξ ενήλικα άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών συμμετείχαν στην έρευνα και περιέγραψαν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά που τους έχουν στιγματίσει.
Intersex Greece: Ρητορική μίσους βιώνουν τα ίντερσεξ άτομα στα ελληνικά νοσοκομεία

Τα ίντερσεξ άτομα αντιμετωπίζουν συχνά ρητορική μίσους, όπως προκύπτει από έρευνα της οργάνωσης «Intersex Greece»: γιατροί νοσοκομείων που τους αποκαλούν «τέρατα», καθηγητές σε σχολεία που απορρίπτουν την ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών τους, ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν υποτιμητική ορολογία για να τους στοχοποιήσουν.

.

Είκοσι δύο ίντερσεξ ενήλικα άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών συμμετείχαν στην έρευνα και περιέγραψαν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά που τους έχουν στιγματίσει. Η έρευνα της οργάνωσης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους κατά των ίντερσεξ ατόμων στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό τμήμα της Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ «ILGA Europe», είναι σε εξέλιξη και τα πορίσματά της θα παρουσιαστούν εκτενώς το φθινόπωρο.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα δεδομένα της έρευνας που παρουσίασε σε σχετική συνέντευξη τύπου η νομική σύμβουλος της οργάνωσης, Νικολέττα Πικραμένου, τα ίντερσεξ άτομα βιώνουν ρητορική μίσους κυρίως στα νοσοκομεία. Ακόμα και ο τρόπος που γίνονται οι εξετάσεις των ίντερσεξ ατόμων σε νοσοκομεία παραβιάζει την ιδιωτικότητά τους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα περιέγραψαν περιστατικά, όπου γιατροί τους αποκάλεσαν «τέρατα» ή «ανωμαλίες της φύσης». Περιστατικά ρητορικής μίσους αναφέρθηκαν και από μαθητές σε σχολεία.

Τι είναι τα ίντερσεξ άτομα

Τα ίντερσεξ άτομα διαθέτουν χαρακτηριστικά φύλου που δεν εμπίπτουν στους τυπικούς ορισμούς των αρσενικών ή θηλυκών σωμάτων. Η κ. Πικραμένου εξήγησε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ρητορική μίσους με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου απαγορεύεται, ωστόσο ο νόμος δεν είναι γνωστός ακόμα και σε εισαγγελείς.

Η νομική σύμβουλος της οργάνωσης αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους λανθασμένους και σε ορισμένες περιπτώσεις κακοποιητικούς όρους που χρησιμοποιούνται στο δημόσιο λόγο για τα ίντερσεξ άτομα, όπως «ερμαφρόδιτος», «μεσόφυλος» και «ιντερσέξ».

Η χρήση των όρων αυτών στα κοινωνικά δίκτυα θα μελετηθεί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας. Όπως διευκρίνισε η κ. Πικραμένου, ακόμα και η ελληνική μετάφραση του όρου ίντερσεξ, που είναι «διαφυλικός», δεν προτιμάται από την κοινότητα γιατί συχνά μπερδεύεται με τον όρο «διεμφυλικός», ο οποίος περιγράφει τα τρανς άτομα.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση Intersex Greece έχει ως στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων που γεννιούνται με ποικιλομορφίες των χαρακτηριστικών φύλου. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 240 μέλη. Η οργάνωση έχει επιδοθεί σε αγώνα για την απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ βρέφη, διάταξη που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του υπουργείου Δικαιοσύνης το 2017, ωστόσο απαλείφθηκε πριν φτάσει για ψήφιση στη Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ