ESG+Stories

Πόλεμος ή κλιματική αλλαγή; Το δίλημμα της Επιτροπής για το Φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Γκρέτα Τούνμπεργκ η Ζελένσκι;
Πόλεμος ή κλιματική αλλαγή; Το δίλημμα της Επιτροπής για το Φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα μπορούσε να αποτελέσει μήνυμα καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία με την αναγνώριση των αντιπάλων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εθελοντών που βοήθησαν αμάχους, ή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται ψηλά στις λίστες των γραφείων στοιχημάτων.

.

Ή θα μπορούσε να δώσει έμφαση στην κλιματική αλλαγή και να αναγνωρίσει μια ακτιβίστρια για το περιβάλλον, όπως τη Γκρέτα Τούνμπεργκ --ή να αποτελέσει την απόλυτη έκπληξη, όπως έχει κάνει στο παρελθόν η Νορβηγική Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ.

Η εφημερίδα Kyiv Independent και ο Ζελένσκι είναι αυτή τη στιγμή τα φαβορί για να τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων.

«Θα μπορούσε να είναι ένα βραβείο για φορείς εντός της Ουκρανίας –διευρενητικές αποστολές, ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε στο Reuters ο Χένρικ Ούρνταλ, επικεφαλής του Peace Research Institute Oslo.«Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα βραβείο προς αντιπολιτευόμενες προσωπικότητες σε γειτονικές χώρες», δήλωσε ο ίδιος, επικαλούμενος τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια από τη Λευκορωσία και τον Ρώσο Αλέξει Ναβάλνι, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή. «Και οι δύο είναι επικριτικοί σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι δύο έχουν υπάρξει ισχυροί υπέρμαχοι της δημοκρατίας και της μη βίας στις χώρες τους».

Ο Τιχανόφσκαγια και ο Ναβάλνι έχουν και οι δύο προταθεί για το φετινό βραβείο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ των Νορβηγών βουλευτών, που πολλές φορές ο τελικός νικητής είναι κάποιος που έχουν προτείνει οι ίδιοι.

Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να προτείνουν ονόματα, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων βραβευθέντων, μελών Κοινοβουλίων και πανεπιστημιακών καθηγητών Ιστορίας ή Δικαίου. Οι προτάσεις παραμένουν μυστικές για 50 χρόνια αλλά αυτοί που τις υποβάλλουν μπορούν να επιλέξουν να αποκαλύψουν τις επιλογές τους. Οι δημοσιογράφοι Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ ήταν αυτοί που κέρδισαν πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης.

ΠΟΛΕΜΟΣ

Στο Κίεβο, σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters ότι η απονομή βραβείου στον πρόεδρο θα αναγνώριζε ότι εκείνος «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη στην πιο δύσκολη στιγμή». Θα ήταν επίσης ένα βραβείο για τον «ουκρανικό λαό, που σήμερα πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα για το δικαίωμα να ζει χωρίς πόλεμο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Ο Ιβάν Μπεζντούντνι, κάτοικος του Κιέβου που γεννήθηκε στη Μαριούπολη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε ότι ένα βραβείο Νόμπελ που θα αφορά την Ουκρανία θα «δείξει για άλλη μια φορά τη στήριξη του κόσμου». «Για τον ουκρανικό λαό, θα αποτελέσει μήνυμα ότι κάνουμε το σωστό, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και πρέπει να πολεμήσουμε μέχρι τέλους», δήλωσε ο 24χρονος δάσκαλος.

Ωστόσο, ο Ουρντάλ δήλωσε ότι η επιτροπή απονομής θα είναι «προσεκτική» ως προς την αναγνώριση του ηγέτη ενός κράτους που εμπλέκεται σε πόλεμο, παρόλο που η Ουκρανία δεν τον προκάλεσε, καθώς κάποιος που εμπλέκεται σε μια ένοπλη σύγκρουση «συμμετέχει πάντα σε ενέργειες που είναι προβληματικές».

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση της γειτονικής χώρας. Η Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης απορρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό λέγοντας ότι είναι μια αβάσιμη πρόφαση για επιθετικότητα.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η επιτροπή των Νόμπελ ίσως επίσης θελήσει να στρέψει την προσοχή σε μια «άλλη υπαρξιακή απειλή» του κόσμου, την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για την Ειρήνη. «Μπορείς να δημιουργήσεις έναν συνασπισμό που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε.

Η Τούνμπεργκ, ο Βρετανός φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού Σάιμον Κόφε και η οργάνωση Fridays for Future έχουν προταθεί για το φετινό βραβείο σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Στον κατάλογο των πιθανών νικητών περιλαμβάνονται ένας διεθνής οργανισμός, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η UNICEF, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ