ESG+Stories

Vivienne Westwood για την κλιματική αλλαγή: «Eίμαι ο μόνος άνθρωπος με σχέδιο»

Η εκλιπούσα σχεδιάστρια ήταν ακτιβίστρια στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. 
Vivienne Westwood για την κλιματική αλλαγή: «Eίμαι ο μόνος άνθρωπος με σχέδιο»

H διάσημη σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ που πέθανε σε ηλικία 81 ετών, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter. 

Η Γουέστγουντ καθόρισε το στυλ του πανκ κινήματος στη δεκαετία του ’70, μπήκε στην υψηλή ραπτική, σχεδιάζοντας ρούχα με προσοχή στη λεπτομέρεια, ευφυΐα και ταυτόχρονα αγάπη για την παράδοση και το παράδοξο.Mέσα από τις κολεξιόν της φρόντιζε να περνά πολιτικά μηνύματα (όπως π.χ. την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή ή την  υποστήριξή της στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ). Όταν της είχε απονεμηθεί το βραβείο GQ's Game Changer για τον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής είχε πει χαρακτηριστικά «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε δημόσια το σχέδιό μου, τον ιστότοπό μου». 

Ο ιστότοπος για τον οποίο μιλούσε  είναι το climaterevolution.co.uk. Δημιουργήθηκε από τη σχεδιάστρια ως ένα είδος ψηφιακού ημερολογίου το οποίο σκιαγραφεί την έκταση του περιβαλλοντικού ακτιβισμού της σχεδιάστριας παράλληλα με τις καθημερινές της σκέψεις για την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει μια ενότητα με τίτλο "The Big Picture" που περιλαμβάνει τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Instagram κατά τη διάρκεια τωνlockdowns, καθώς και τα συνθήματα, τα έργα τέχνης και οι γενικές σκέψεις της και, ίσως το πιο σημαντικό,υπάρχει ένα τμήμα αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο μανιφέστο της για την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο 12 σελίδων το οποίο συνοδεύεται από κολάζ, σχέδια και κείμενα. Το βασικό μήνυμα του μανιφέστου είναι απλό. «Το μόνο πράγμα που θα σταματήσει πραγματικά τη ρύπανση είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Μην αγοράζετε βόμβες. Όλα τα όπλα υποτίθεται πωλούνται για άμυνα, αλλά αυτό είναι απλώς ένα απόλυτο ψέμα». Βασικό στοιχείο του μανιφέστου της είναι η οικονομία στο πλαίσιο της φιλοσοφίας «No Man’s Land», με τη θέση της να υποστηρίζει ότι αν κανείς δεν έχει στην πραγματικότητα γη, τότε κανείς δεν θα μπορεί να «βιάσει» τη γη. Η παραγωγή θα είναι περιορισμένη, η καλλιέργεια θα πάρει τη θέση της βαριάς βιομηχανίας, η στεγαστική κρίση θα λυθεί και, έτσι απλά, θα επιτευχθεί η ουτοπία. «Η γη δεν μπορεί να ανήκει σε κανέναν, κανείς δεν μπορεί να κατέχει γη», ανέφερε η Γουέστγουντ. 

Σε ότι αφορά την μόδα τόνιζε στο βιβλίο της «Το πρόβλημα είναι η high fashion. Όλη αυτή η μαζική παραγωγή αφορά απλώς την φτηνή εργασία και τον θάνατο. Το couture είναι η μόνη βιώσιμη μόδα - που σημαίνει ότι δεν μπορείς να γίνεις πιο βιώσιμος από τη ραπτική. Η απάντησή μου είναι να αγοράζω λιγότερα, να επιλέγω καλά, να το κάνω να διαρκέσει. Και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα για την οικολογία αυτή τη στιγμή».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ