Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, αλλά και την ηχορύπναση. Από τις πρόσφατες μετρήσεις επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων προέκυψε ότι πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένα. Η πλατεία Βικτώριας, η πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, η πλατεία Κλαυθμώνος, η Πλατεία Κυψέλης και το Πάρκο Ευαγγελισμού έδωσαν αποτελέσματα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων pm 2,5 που υπερβαίνουν κατά πολύ τα νομοθετημένα όρια των 5 μg/m3. Στην πλατεία Βικτωρίας, λ.χ., σημειώθηκε «σκορ» 85 μg/m3 και παράλληλα αυξημένες τιμές φορμαλδεΰδης, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και διοξειδίου του άνθρακα.
.
Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών βρέθηκε, επίσης, το μετρό, με αποτελέσματα εξίσου δυσοίωνα. Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στον εξωτερικό χώρο, στα εκδοτήρια και στις πλατφόρμες σε τέσσερις σταθμούς του μετρό της Αθήνας: Πανόρμου, Σύνταγμα, Μεταξουργείο και Ομόνοια. Και στο μετρό τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην αποβάθρα της Ομόνοιας, μετρήθηκαν 1,05mg/m3 πτητικών οργανικών ενώσεων, την στιγμή που το όριο είναι μόλις 0,31 mg/m3.
Μια ακόμα σειρά μετρήσεων που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του ΠΑΚΟΕ, ήταν και η ηχορύπανση. Για τον σκοπό της έρευνας η ομάδα διάλεξε τον Πειραιά, ένα σημείο-κόμβο για την Αττική, λόγω του πολυσύχναστου λιμανιού. Στις πλατφόρμες του μετρό στον Πειραιά, ο μέσος όρος των μετρήσεων ήταν 69,4 dB και 75,1 dB, ευρήματα που ξεπερνούν 100% το επιτρεπόμενο όριο των 35 dB. Παράλληλα, η αύξηση του θορύβου στη Ακτή Καλλιμασιώτη του Πειραιά και στη Λεωφόρο Δημοκρατίας ξεπερνά το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 55 dB περίπου κατά 30%.
Η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και της ηχορύπανσης είναι ένα φαινόμενο που καταγράφεται με έντονους προβληματισμούς και στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική. Μάλιστα, η εκτίμηση που υιοθετεί ο ΠΑΚΟΕ είναι ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η Ευρώπη θα μετρήσει πάνω από μισό εκατομμύριο πρόωρους θανάτους ετησίως μέχρι το 2050
Οι επιστημονικές κοινότητες πανευρωπαϊκά αναδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης κυρίως για δύο βασικούς ρύπους: τα PM2.5 και το επιφανειακό όζον. «Τα μεγάλα σωματίδια πάνω από 10 μικρά, όπως η σκόνη δεν είναι τόσο επικίνδυνα για την υγεία μας καθώς προσκολλώνται στην αναπνευστική οδό και σχεδόν δεν φθάνουν στους πνεύμονες. Τα μικροσκοπικά σωματίδια όμως κάτω από 2,5 μικρά είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Φτάνουν στους πνεύμονες και από εκεί απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναπνοή μεγάλης ποσότητας τέτοιων σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ευθύνεται για το 20 % των θανάτων παγκοσμίως.» αναφέρει ο ΠΑΚΟΕ σε σχετική ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα πολύ μικρά σωματίδια, με διάμετρο μικρότερη από 2.5 μm και 10 μm, στο κέντρο της Αθήνας όλες οι μετρήσεις έδειξαν υπέρβαση των ορίων από 2 έως 50 φορές. Τόσο οι έρευνες, όσο και η προσωπική εμπειρία του καθενός στο κέντρο της πόλης, συνθέτουν μια πολύ ανησυχητική εικόνα για την ρύπανση της ατμόσφαιρας, από την οποία μάλιστα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να προστατευθεί κανείς. Τέτοιου είδους ευρήματα κάνουν ακόμα πιο άμεση την ανάγκη για δράση και-φυσικά-για μείωση της κυκλοφορίας βενζινοκίνητων οχημάτων στο αττικό κέντρο.