Παγκοσμίως, ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος του πλανήτη στην ιστορία - ξεπέρασε μόνο τον Μάρτιο του 2024, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ σε μηνιαίο δελτίο.
.
Ο Μάρτιος συνέχισε μια ασυνήθιστη ζέστη, κατά την οποία 20 από τους τελευταίους 21 μήνες σημειώθηκε μέση παγκόσμια θερμοκρασία άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Η περσινή χρονιά ήταν η πιο θερμή που έχει καταγραφεί στον πλανήτη.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τον Μάρτιο ήταν 1,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Ο κύριος μοχλός της κλιματικής αλλαγής είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την επιστημονική συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων του κλίματος.
Η Samantha Burgess, στρατηγικός επικεφαλής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων, που διαχειρίζεται την υπηρεσία C3S, σημείωσε ότι η Ευρώπη γνώρισε επίσης ακραίες καταστάσεις τόσο σε έντονες βροχοπτώσεις όσο και σε ξηρασία.
Η Ευρώπη τον περασμένο μήνα κατέγραψε «πολλές περιοχές που βίωσαν τον πιο ξηρό Μάρτιο που έχει καταγραφεί και άλλες τον υγρότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία τουλάχιστον 47 χρόνια», είπε η Burgess.
Η κλιματική αλλαγή κάνει ορισμένες περιοχές πιο ξηρές και τροφοδοτεί τους καύσωνες που μπορούν να κάνουν τις ξηρασίες πιο έντονες, ενισχύοντας τους ρυθμούς εξάτμισης, στεγνώνοντας το έδαφος και τη βλάστηση.
Αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει επίσης τις έντονες βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, επομένως τα σύννεφα καταιγίδας είναι «βαρύτερα» πριν τελικά σπάσουν.