ESG+Stories

Πώς ο Πάπας Φραγκίσκος βοήθησε να εμπνευστεί το παγκόσμιο κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής

Το 2015, συνέταξε την πρώτη παπική εγκύκλιο που επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο περιβάλλον.
Πώς ο Πάπας Φραγκίσκος βοήθησε να εμπνευστεί το παγκόσμιο κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής

O Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, ήταν ισχυρός και ένθερμος υποστηρικτής του περιβάλλοντος και χρησιμοποίησε την θέση του για να συμβάλει στην έμπνευση παγκόσμιων προσπαθειών για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

.

Διαμόρφωσε την κλιματική αλλαγή ως πνευματικό ζήτημα, τονίζοντας τις συνδέσεις μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της φτώχειας και της κοινωνικής αναταραχής καθ' όλη τη διάρκεια της 12ετούς ηγεσίας του.

Εντός της εκκλησίας, η υιοθέτηση μιας τέτοιας στάσης θεωρήθηκε από ορισμένους ως άσκοπη εισαγωγή της πολιτικής στα εκκλησιαστικά θέματα . Για τους οικολόγους, η υποστήριξη του Φραγκίσκου είχε τεράστια σημασία.

Το 2015, συνέταξε την πρώτη παπική εγκύκλιο που επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο περιβάλλον. Στο «Laudato Si», μια εκτεταμένη έκκληση για δράση, ο Πάπας αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση και τόνισε ότι τις μεγαλύτερες συνέπειές της επωμίζονται οι φτωχοί.

Εκείνη τη χρονιά, όταν 195 έθνη συμφώνησαν στη συμφωνία του Παρισιού, ένα παγκόσμιο σύμφωνο κατά της κλιματικής αλλαγής, τουλάχιστον 10 παγκόσμιοι ηγέτες έκαναν ειδική αναφορά στα λόγια του Πάπα κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

«Πριν από τον Πάπα Φραγκίσκο, η κλιματική αλλαγή θεωρούνταν είτε πολιτικό είτε επιστημονικό ζήτημα. Αυτό που έκανε η εγκύκλιός του ήταν να την πλαισιώσει ως πνευματικό ζήτημα», δήλωσε ο πατέρας Τζέιμς Μάρτιν, ιησουίτης ιερέας και γενικός συντάκτης της America Media, μιας εταιρείας μέσων ενημέρωσης με καθολική προοπτική.

Με τη δημοσίευσή του, το «Laudato Si» έγινε μόνιμο μέρος της επίσημης εκκλησιαστικής διδασκαλίας. Ήταν μία από τις τέσσερις εγκυκλίους που συντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Φραγκίσκου. Σε αυτήν, εξέθεσε με σαφήνεια τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, από την απώλεια της βιοποικιλότητας έως τη λειψυδρία και τη διάλυση της κοινωνίας.

Σε μια συνέχεια του «Laudato Si» που δημοσιεύτηκε το 2023, ο Φραγκίσκος παρακάλεσε και πάλι τον κόσμο να αναλάβει δράση. «Μια για πάντα, ας βάλουμε τέλος στην ανεύθυνη χλεύη που θα παρουσίαζε αυτό το ζήτημα ως κάτι καθαρά οικολογικό, «πράσινο», ρομαντικό, που συχνά υπόκειται σε γελοιοποίηση από το οικονομικό συμφέρον», έγραψε.

Στην προτροπή, γνωστή ως «Laudate Deum», ο Φραγκίσκος κατηγόρησε συγκεκριμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι οι εκπομπές τους ανά άτομο είναι διπλάσιες από εκείνες της Κίνας και επτά φορές μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των φτωχότερων χωρών του κόσμου. Ζήτησε μια ευρεία αλλαγή στον «ανεύθυνο τρόπο ζωής που συνδέεται με το δυτικό μοντέλο».

Ο Φραγκίσκος είδε τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων ως κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πάπας, το Βατικανό φιλοξένησε διασκέψεις με δημάρχους, θρησκευτικούς ηγέτες, διαχειριστές κεφαλαίων και πετρελαϊκές εταιρείες για την εξεύρεση λύσεων.

Οι διδασκαλίες του «Laudato Si» έχουν αντηχήσει στους καθολικούς σε όλο τον κόσμο. Αρκετά καθολικά ιδρύματα αποεπενδύθηκαν από τα ορυκτά καύσιμα τα χρόνια μετά τη δημοσίευσή του.

Μια από τις πιο σημαντικές εκφράσεις του «Laudato Si» ήταν το έργο της εκκλησίας στη λεκάνη του Αμαζονίου, δήλωσε ο κ. López Oropeza, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή εδώ και 12 χρόνια.

Αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος της ηγεσίας του Φραγκίσκου για το κλίμα δεν ήταν «αρκετός», όπως το έθεσε ο κ. Misleh, του Catholic Climate Covenant. Μετά τη δημοσίευση του «Laudato Si», οι παγκόσμιες εκπομπές συνέχισαν να αυξάνονται, κάτι που ο κ. Misleh είπε ότι εν μέρει αποδίδει στη γενική απάθεια, ιδίως από τους ανθρώπους στα πλούσια έθνη.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ