ESG+Stories

Scope: Εκτεθειμένη η Ελλάδα στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

Το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Scope: Εκτεθειμένη η Ελλάδα στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

Ακραίοι καύσωνες, σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες ή μακρές περίοδοι έντονης ξηρασίας και φονικές πυρκαγιές. Είναι φαινόμενα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη ολοένα και πιο συχνά η Ευρώπη και το κόστος των οποίων έχει φτάσει τα 446 δισ. ευρώ την περίοδο 1980 -2019, όπως υπολογίζει η Scope Ratings.

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως στο διάστημα αυτό το κόστος ανήλθε στα 7,689 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε απώλειες 197 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Την ίδια στιγμή, το πλήγμα στο εγχώριο ΑΕΠ από τα ακραία φαινόμενα διαμορφώνεται στο 4,2% του ΑΕΠ του 2019, ή 0,11% του ΑΕΠ ετησίως. Την ίδια ώρα οι κλάδοι της γεωργίας, της αλιείας, της δασοκομίας και ο τουρισμός είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καλύπτοντας περίπου το 10% του ΑΕΠ για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης έναντι 6% στη Βόρεια Ευρώπη, 5% στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη και 3% στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Παράλληλα, ο οίκος εστιάζει και στα εθνικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στο NGEU, όπου σύμφωνα με το tink tank του Bruegel εντάσσονται πάνω από 232 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ της ΕΕ) για δαπάνες προς την «πράσινη» μετάβαση. Το Bruegel εκτιμά ότι το ποσοστό αυτών των δαπανών ανέρχεται στο 48% των συνολικών κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ, που κυμαίνονται από 34% στην Ελλάδα - μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά το κόστος της κλιματικής αλλαγής - έως 64,8% στο Λουξεμβούργο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα πολλαπλασιάσει τα ακραία φαινόμενα μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι  μία άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα σήμαινε ετήσιες απώλειες 175 δισ. .ευρώ (1,4%)  ανά την Ε.Ε. 

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, είναι οι πλέον εκτεθειμένες, αφού αναμένεται να έρχονται πιο συχνά αντιμέτωπες με καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα έχουν επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία τους, αφού είναι επίσης αρκετά ευάλωτες σε πλημμύρες. Τα συμπεράσματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα της ΕΚΤ στα πρόσφατα κλιματικά stress test. 

H Kομισιόν υπολογίζει ότι εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ότι το ετήσιο πλήγμα στην παραγωγικότητα μόνο από καύσωνες θα σκαρφαλώσει από  0,4% του ΑΕΠ που ήταν κατά μέσο όρο την περίοδο 1981 -2010 σε 1,14% του ΑΕΠ το 2060. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ