Καθώς εκατοντάδες πυροσβέστες πάλευαν με τις πυρκαγιές λίγο έξω από τη γαλλική πόλη της Μασσαλίας, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος για άλλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα αυξάνεται, καθώς τα προάστια επεκτείνονται σε δασικές περιοχές και η κλιματική αλλαγή προκαλεί θερμότερα και ξηρότερα καλοκαίρια.
.
Περισσότερες από τις διπλάσιες αστικές περιοχές στην Ευρώπη κινδυνεύουν από πυρκαγιές σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική ή την Ασία, σύμφωνα με έκθεση του Μαΐου του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Συμβουλίου Επιστημών, το οποίο συμβουλεύει τους ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Οι σφοδρές πυρκαγιές που έπληξαν το Λος Άντζελες τον Ιανουάριο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 άτομα και καταστρέφοντας περίπου 12.000 σπίτια, αποτελούν τόσο μια ισχυρή προειδοποίηση όσο και ένα σκληρό μάθημα γιατους ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Ο μύθος της κατάσβεσης των πυρκαγιών κατέρρευσε στην Καλιφόρνια», δήλωσε ο Hλίας Τζιρίτης, έμπειρος πυροσβέστης και συντονιστής δασικών πυρκαγιών στο WWF Ελλάδα, αναφερόμενος στην εξάρτηση από την ενίσχυση των πυροσβεστικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών, αντί να επικεντρωθεί στην πρόληψη. «Οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο έντονες. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ανθεκτική στις πυρκαγιές », δήλωσε.
Η επέκταση του ανθρώπινου πληθυσμού στην αστική ζώνη που συνορεύει με την ύπαιθρο (WUI) - το όριο όπου συναντώνται οι ανθρώπινες αναπτύξεις και τα φυσικά τοπία - έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 36% από το 2000, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξήσει τον κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών κατά 50% έως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.
Με το 90% των πυρκαγιών να προκαλούνται από τον άνθρωπο, η επέκταση του ανθρώπινου πληθυσμού στην WUI αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, αλλά αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί με προσεκτική διαχείριση, δήλωσε η Ine Vandecasteele, εμπειρογνώμονας αστικής προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, στο Thomson Reuters Foundation.
«Ο ανθρώπινος παράγοντας αντιμετωπίζεται σε ορισμένα μέρη, με έργα για τη μείωση των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων και τη διαχείριση της βλάστησης με σκοπό τη μείωση της διαθεσιμότητας καυσίμων», είπε.
«Ωστόσο, δεν γίνονται ακόμη αρκετά για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες, πόσο μάλλον οι μελλοντικές, αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε η κ. Vandecasteele. Στο Λος Άντζελες, η πυρκαγιά που ξεκίνησε ως πυρκαγιά σε δασώδη περιοχή μετατράπηκε γρήγορα σε αστική πυρκαγιά, καθώς ισχυροί άνεμοι έσπρωξαν τις φλόγες σε ξεραμένα τοπία και στη συνέχεια από σπίτι σε σπίτι.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η αστική εξάπλωση και το γεγονός ότι πολλά σπίτια στην Καλιφόρνια είναι κατασκευασμένα από ξύλο συνέβαλαν στην καταστροφή. Ενώ τα κτίρια της Ευρώπης, που είναι κυρίως από πέτρα και σκυρόδεμα, αντέχουν καλύτερα, η αστική εξάπλωση αυξάνει τον κίνδυνο.
Οι μεσογειακές χώρες έχουν κλίμα παρόμοιο με αυτό του Λος Άντζελες, με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, ήπιους χειμώνες και μακρές περιόδους πυρκαγιών, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο, όπως φάνηκε το 2022, όταν εκατοντάδες πυρκαγιές ξέσπασαν σε ολόκληρο το Λονδίνο σε μία μόνο ημέρα μετά από ρεκόρ θερμοκρασιών.
Με την κλιματική αλλαγή να εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας. «Πρέπει να το δούμε ως μια αργή διαδικασία που θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το τοπίο», δήλωσε ο Thomas Elmqvist, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Αστικών Τοπίων στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Είπε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες της ΕΕ για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και την αποκατάστασητων οικοσυστημάτων, ώστε να γίνουν τα δάση πιο ανθεκτικά και να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών.
Πηγή: Reuters