Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την καταμέτρηση των πιστώσεων άνθρακα που αγοράζονται από άλλες χώρες για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2040, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής που είδε το Reuters.
.
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είχε αρχικά προγραμματίσει μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 90% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αλλά τους τελευταίους μήνες προσπάθησε να καταστήσει τον στόχο αυτό πιο ευέλικτο, ανταποκρινόμενη στις αντιδράσεις κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, που εκφράζουν ανησυχίες για το κόστος.
Σε εσωτερική περίληψη της Επιτροπής για την επικείμενη πρόταση, που έλαβε το Reuters, αναφέρεται ότι η ΕΕ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει «υψηλής ποιότητας διεθνείς πιστώσεις» από μια αγορά πιστώσεων άνθρακα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, προκειμένου να καλύψει το 3% της μείωσης των εκπομπών προς τον στόχο του 2040.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι πιστώσεις θα εισαχθούν σταδιακά από το 2036 και ότι με μεταγενέστερη νομοθεσία της ΕΕ θα καθοριστούν τα κριτήρια προέλευσης και ποιότητας που πρέπει να πληρούν οι πιστώσεις, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αγοράς τους.
Η κίνηση αυτή θα διευκολύνει στην πράξη τη μείωση των εκπομπών - και τις απαιτούμενες επενδύσεις - από τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 90%. Για το μερίδιο του στόχου που θα καλυφθεί από πιστώσεις, η ΕΕ θα αγοράζει «πιστώσεις» από έργα που μειώνουν τις εκπομπές CO2 στο εξωτερικό - για παράδειγμα, αποκατάσταση δασών στη Βραζιλία - αντί να μειώνει τις εκπομπές στην Ευρώπη.
Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι πιστώσεις είναι ένας κρίσιμος τρόπος για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για έργα μείωσης των εκπομπών CO2 στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, πρόσφατα σκάνδαλα έδειξαν ότι ορισμένα έργα που δημιουργούν πιστώσεις δεν απέφεραν τα οφέλη για το κλίμα που ισχυρίζονταν.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Επιτροπή θα προσθέσει άλλες ευελιξίες στον στόχο του 90%, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να περιορίσουν την αντίσταση των κυβερνήσεων που αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση παράλληλα με προτεραιότητες όπως η άμυνα, και των βιομηχανιών που υποστηρίζουν ότι οι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί βλάπτουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Αυτές περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση πιστώσεων από έργα που απομακρύνουν το CO2 από την ατμόσφαιρα στην αγορά άνθρακα της ΕΕ, ώστε οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να μπορούν να αγοράζουν αυτές τις πιστώσεις για να αντισταθμίσουν μέρος των δικών τους εκπομπών, σύμφωνα με το έγγραφο.
Το σχέδιο θα δώσει επίσης στις χώρες μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τους τομείς της οικονομίας τους που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη του στόχου του 2040, «προκειμένου να υποστηριχθεί η επίτευξη των στόχων με οικονομικά αποδοτικό τρόπο».
Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει την επικείμενη πρόταση, η οποία ενδέχεται να αλλάξει πριν από τη δημοσίευσή της την επόμενη εβδομάδα. Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαπραγματευτούν τον τελικό στόχο και ενδέχεται να τροποποιήσουν την πρόταση της Επιτροπής.