ESG+Stories

Uni.Fund: Δεύτερο fund 50 εκατ. – Επενδύσεις σε ελληνικές και ευρωπαϊκές startups

Uni.Fund: Δεύτερο fund 50 εκατ. – Επενδύσεις σε ελληνικές και ευρωπαϊκές startups

«Έκλεισε» το δεύτερο fund του Uni.Fund ύψους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει στόχο να επενδύσει σε περίπου 20 εταιρείες τεχνολογίας, startups και spin-offs από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Tο fund ακολουθεί τη στρατηγική του Uni.Fund Ι, επενδύοντας σε στάδια πρώιμα στάδια ανάπτυξης (pre-seed, seed) και σε πιο ανεπτυγμένες εταιρείες (late-seed/series A).

.

Στους επενδυτές του Uni.Fund II συμπεριλαμβάνονται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και μεγάλος αριθμός εταιρειών και ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι είναι υποστηρικτές του Uni.Fund I.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με το δεύτερο fund η ομάδα διαχείρισης του Uni.Fund συνεχίζει να επενδύει σε φιλόδοξους ιδρυτές καινοτόμων τεχνολογικών εταιρειών που βρίσκονται σε pre-seed, seed και σε early Series A. Ειδικότερα, όπως έχει γράψει το MR, το Uni.Fund σχεδιάζει 22-25 επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας σε στάδιο pre-seed και seed, ενώ ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί και σε στάδιο series Α. 

Πέρα από τις επενδύσεις σε τεχνολογικές startups, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για spin-off εταιρείες με προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο εμπορικής αξιοποίησης έρευνας από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Το ύψος της αρχικής επένδυσης κυμαίνεται μεταξύ 200 χιλιάδων και 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η στρατηγική επενδύσεων περιλαμβάνει και follow-on επενδύσεις στις εταιρείες που εμφανίζουν εμπορική επιτυχία.

Υπενθυμίζεται πως τo Uni.Fund I ξεκίνησε το 2018 με την υποστήριξη του EquiFund και ιδιωτών επενδυτών και έχει ολοκληρώσει επενδύσεις σε 23 εταιρείες, οι οποίες έχουν πωλήσεις σε πάνω από 60 χώρες. Οι ιδρυτικοί εταίροι είναι η Κατερίνα Πραματάρη, ο Κωνσταντίνος Λαύκας, ο Πάνος Λιουλιάς, ο Στέλιος Ηλιάκης και ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος. Στην αρχική ομάδα των εταίρων προστίθενται η Δώρα Τραχανά και ο Γιώργος Σαπέρας, οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα διαχείρισης από την αρχή του Uni.Fund I και είχαν την ευθύνη σημαντικού μέρους των λειτουργιών του fund.

Ανοίγει ο δρόμος καινοτόμων τεχνολογικών επενδύσεων

Ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να συγχαρώ τη διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στο Uni.Fund II, καθώς ανοίγει ένα δρόμο καινοτόμων τεχνολογικών επενδύσεων. Αξιοποιώντας στο μέγιστο τους αναπτυξιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επενδύουμε δυναμικά στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Μέσω της χρηματοδότησης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και spin offs δίνουμε ώθηση στον πολλά υποσχόμενο τομέα της τεχνολογίας και θέτουμε τις βάσεις του επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αντιστρέφοντας το brain drain σε brain gain. Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με τους ευρωπαϊκούς πόρους που εισρέουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα πετύχουμε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας.»

Ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος & η κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ δήλωσαν από την πλευρά τους: «Η ΕΑΤΕ, αποτελεί την Πλατφόρμα Ιδίων Κεφαλαίων του ΤΑΑ – Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”. Η υπογραφή της σύμβασης για το Uni.Fund II μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς αξιοποιεί τους αναπτυξιακούς πόρους του ΤΑΑ από το πρόγραμμα “InnovateNow” με σημαντική συμμετοχή ιδιωτικών και θεσμικών κεφαλαίων. Παράλληλα, αναδεικνύει ότι τα σχετικά επενδυτικά προγράμματα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, απευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών με συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα, για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάδειξη του Ελληνικού ταλέντου, με στόχο την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη.»

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ