ESG+Stories

Ιαπωνία: Η πρώτη χώρα G7 που θέτει ESG κριτήρια για τα συναλλαγματικά αποθέματα

Η Ιαπωνία -τρίτη οικονομία στον κόσμο-, η οποία έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, που δεσμεύει τα σύμφωνα μέρη να λάβουν μέτρα για την μείωση των εκπομπών ρύπων και την υιοθέτηση της πράσινης ανάπτυξης.
Ιαπωνία: Η πρώτη χώρα G7 που θέτει ESG κριτήρια για τα συναλλαγματικά αποθέματα

Η Ιαπωνία θα εισαγάγει περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές εκτιμήσεις για τα αποθεματικά συναλλάγματος που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών, αντανακλώντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί σοβαρά η κλιματική αλλαγή προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα ως το 2050. 

«Η απόφαση να συμπεριληφθεί το ESG ως κριτήριο για τα συναλλαγματικά αποθέματα καθιστά την Ιαπωνία τη πρώτη χώρα του G7 που προχωρά σε τέτοια απόφαση» δήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki. Το υπουργείο δεν αποκάλυψε το ποσό των κεφαλαίων που θα επηρεαστούν.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν διάφορα μέτρα για το κλίμα που εισάγονται πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Suzuki, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο. «Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ESG από θεσμικούς επενδυτές». 

Αντί να μετατοπιστεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο, το ESG θα γίνει ένας νέος παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί για όλες τις νέες ξένες επενδύσεις περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. 

Η Ιαπωνία -τρίτη οικονομία στον κόσμο-, η οποία έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, που δεσμεύει τα σύμφωνα μέρη να λάβουν μέτρα για την μείωση των εκπομπών ρύπων και την υιοθέτηση της πράσινης ανάπτυξης, δεν είχε προβάλλει μέχρι τώρα μια σαφή στοχοθεσία σε αυτή τη βάση.

Στην ενεργειακή εργαλειοθήκη της χώρας υπάγονται και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας, με ιδιαίτερη επαγρύπνηση, όσον αφορά στην τελευταία, καθώς έχουν εφαρμοστεί όλα τα μέτρα ασφαλείας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011. Φυσικά, η καταστροφή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της χρήσης άνθρακα από την Ιαπωνία, ώστε να «γεμίσει» το ενεργειακό κενό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία το 2018 ήταν η έκτη χώρα στον κόσμο που εξέπεμψε τα περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ