ESG+Stories

Το σχέδιο της ΕΕ για την αποδυνάμωση των κανόνων ESG ενέχει δικαστικούς κινδύνους, προειδοποιούν νομικοί

Η προειδοποίηση προέρχεται από περισσότερους από 30 νομικούς από πανεπιστήμια της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.
Το σχέδιο της ΕΕ για την αποδυνάμωση των κανόνων ESG ενέχει δικαστικούς κινδύνους, προειδοποιούν νομικοί

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής των νέων κανονισμών ESG ανοίγει το δρόμο για μια σειρά δικαστικών διαμαχών, καθώς οι εταιρείες δεν θα υποχρεούνται πλέον να ενεργούν σύμφωνα με την κλιματική νομοθεσία της Ένωσης.

.

Η προειδοποίηση προέρχεται από περισσότερους από 30 νομικούς από πανεπιστήμια της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Σε επιστολή τους προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητούν από τους νομοθέτες της ΕΕ να επανεξετάσουν την προγραμματισμένη αναθεώρηση των απαιτήσεων δέουσας επιμέλειας ESG.

Το σχέδιο της ΕΕ για την απλούστευση της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια των επιχειρήσεων σε θέματα βιωσιμότητας (CSDDD), το οποίο προτάθηκε ως μέρος ενός συνολικού νομοσχεδίου που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο, «είναι πραγματικά επικίνδυνο», δήλωσε ο Thom Wetzer, ιδρυτικός διευθυντής του Oxford Sustainable Law Programme και ένας από τους νομικούς μελετητές που υπογράφουν την επιστολή.

Οι κλιματικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται από τους μεγαλύτερους εκπομπείς CO2

Η προγραμματισμένη απλοποίηση της ΕΕ έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής. Ιδιαίτερη ανησυχία για τους νομικούς μελετητές που υπέγραψαν την επιστολή προκαλεί η μεταχείριση των λεγόμενων σχεδίων μετάβασης. Αυτά τα σχέδια υποτίθεται ότι απαιτούν από τις εταιρείες να τεκμηριώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσουν τις εκπομπές τους σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ο οποίος έχει κατοχυρωθεί νομικά.

Ωστόσο, η τρέχουσα διατύπωση της συνολικής πρότασης φαίνεται να καταργεί την απαίτηση που υποχρεώνει τις εταιρείες να εφαρμόσουν σχέδια μετάβασης. Αυτό θα υπονομεύσει τις πιθανότητες της ΕΕ να τηρήσει τη δική της νομοθεσία, σύμφωνα με την επιστολή. Χωρίς μια σαφώς διατυπωμένη απαίτηση ότι οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόσουν τα σχέδια μετάβασης, «θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών», δήλωσε ο Wetzer. «Αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η προτεινόμενη διατύπωση ευθυγραμμίζει καλύτερα τις απαιτήσεις της CSDDD με άλλη νομοθεσία ESG. Καθιστά επίσης σαφές ότι τα σχέδια, τα οποία θα υπόκεινται σε εποπτεία, πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για την εφαρμογή τους.

Η πίεση για την αναθεώρηση των κανονισμών προέρχεται από κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα επιβαρυνθούν υπερβολικά από τις κανονιστικές απαιτήσεις και δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν για μήνες, ενώ η τελική πρόταση δεν αναμένεται να υποβληθεί πριν από το τέλος του έτους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να μειώσει τη γραφειοκρατία, με πιθανό αποτέλεσμα ένα απλοποιημένο πλαίσιο για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές απαιτήσεις στην Ένωση.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πιέσεις από τις ΗΠΑ να περιορίσει την αποκαλούμενη εξωεδαφικότητα του κανονιστικού της πλαισίου. Τον Απρίλιο, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση Τραμπ στην οποία επικρίνει τους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με τα σχέδια μετάβασης ως παράδειγμα υπερβολικής ρύθμισης.

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατακρίνει την προγραμματισμένη απλοποίηση των κανόνων ESG από την ΕΕ.

Ο Wetzer λέει ότι γνωρίζει «πολλές πλευρές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δικαστικών διαφορών» και ότι «εξετάζουν πολύ προσεκτικά αυτό το μέρος του συνολικού νομοσχεδίου και είναι έτοιμες να ξεκινήσουν νέες υποθέσεις για να αποσαφηνίσουν τις νομικές υποχρεώσεις σε επίπεδο κρατών μελών». Το αποτέλεσμα είναι ότι «ο κίνδυνος δικαστικών διαφορών σχετικά με τη μείωση των εκπομπών είναι σημαντικός στην ΕΕ», δήλωσε ο Wetzer. «Και αυτό διαφοροποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση από πολλά άλλα μέρη του κόσμου».

Ο CSDDD, ο οποίος ψηφίστηκε ως νόμος στην ΕΕ πέρυσι, αποσκοπούσε να υποχρεώσει τις εταιρείες να καταρτίσουν σχέδια μετάβασης σε καθαρές εκπομπές μηδενικού ισοζυγίου και στη συνέχεια να τα τηρήσουν. Εισήγαγε επίσης την προοπτική οικονομικών κυρώσεων για τις εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Τον περασμένο μήνα, οι νομοθέτες ανέβαλαν την εφαρμογή του CSDDD κατά ένα έτος, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναθεώρησή του.

«Δεν πρόκειται απλώς για την επίτευξη των στόχων», δήλωσε ο Wetzer. «Πρόκειται επίσης για την επίτευξή τους με τρόπο ομαλό, ώστε οι εταιρείες να έχουν νομική ασφάλεια και να μπορούν να προγραμματίζουν το μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ