Η βιομηχανία μόδας αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μεγάλος ρυπαντής: Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ευθύνεται για το 8% έως 10% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο από ό,τι η αεροπορία και η ναυτιλία μαζί.
.
Η κατασκευή ρούχων βασίζεται σε ίνες που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, όπως ο πολυεστέρας, και καταναλώνει ενέργεια και νερό. Και η ύπαρξη της fast fashion σημαίνει ότι πολλά είδη απορρίπτονται αμέσως μετά την αγορά τους, γεγονός που έχει συμβάλει στην αύξηση των ποσοτήτων υφασμάτινων απορριμμάτων.
Δύο νεοσύστατες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κλωστοϋφαντουργία συγκαταλέγονται μεταξύ των φετινών νικητών του βραβείου BloombergNEF Pioneers: Η Circ, στο Danville της Βιρτζίνια, μετατρέπει τα υφάσματα από μικτές ίνες πίσω στις επαναχρησιμοποιήσιμες πρώτες ύλες τους, ενώ η EverDye, με έδρα το Παρίσι, έχει αναπτύξει μια διαδικασία βαφής υφασμάτων με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Εκτός από τις επενδύσεις σε επιχειρηματικά κεφάλαια και την αλυσίδα εφοδιασμού, η Circ έχει λάβει επενδύσεις από την Patagonia, την Inditex (μητρική εταιρεία της Zara) και την ευρωπαϊκή πλατφόρμα μόδας Zalando SE. Η εταιρεία θα ήθελε οι μάρκες να υπογράψουν πολυετή συμβόλαια για τη χρήση υλικών που ανακυκλώνονται με την τεχνολογία της.
Η EverDye παίρνει ορυκτές χρωστικές ουσίες και «τις συνθέτει απευθείας σε ένα νανοσωματίδιο βιοπολυμερούς», λέει ο Chauffeton, το οποίο τροποποιήθηκε χημικά ώστε να είναι θετικά φορτισμένο. Όταν το βιοπολυμερές (ή το φυσικό πολυμερές) τοποθετείται δίπλα σε ένα αρνητικά φορτισμένο ύφασμα, η χρωστική ουσία θα περάσει στο ύφασμα χωρίς πρόσθετα ή την ανάγκη για έντονη θερμότητα. Αργότερα, μια άλλη εφαρμογή θερμότητας αναγκάζει τα νανοσωματίδια να ενωθούν και να σχηματίσουν ένα φιλμ στην επιφάνεια των ινών, παγιδεύοντας τη χρωστική ουσία.