ESG+Stories

Δείχνουν οι μετρήσεις ESG πόσο υπεύθυνη είναι μια εταιρεία;

PhD researches and writes for the Supply Chain Management Research Center in the Sam M. Walton College of Business at the University of Arkansas.  
Δείχνουν οι μετρήσεις ESG πόσο υπεύθυνη είναι μια εταιρεία;

Ο όρος «ESG» επινοήθηκε σε μια έκθεση του ΟΗΕ το 2005 με τίτλο «Who Cares Wins: Connecting Financial Markets to a Changing World». Η καλοπροαίρετη εκείνη έκθεση προέτρεψε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους αναλυτές, τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές να κάνουν το μέρος τους για να βοηθήσουν τον κόσμο επιβραβεύοντας τις εταιρείες για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμες πρακτικές.

Οι οίκοι αξιολόγησης που βασίζονται στο ESG άρχισαν να εμφανίζονται αμέσως. Αλλά το ESG πραγματικά απογειώθηκε το 2013, όταν μελέτες έδειξαν μια θετική σχέση μεταξύ της απόδοσης βιωσιμότητας και της οικονομικής απόδοσης.

Σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατο να επισκεφθείτε έναν ιστότοπο οικονομικών ειδήσεων χωρίς να δείτε μια ιστορία για το ESG. Και είναι επίσης τώρα «μεγάλη επιχείρηση», με εκατοντάδες οργανισμούς να παρέχουν αξιολογήσεις που ενημερώνουν ένα διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο επενδυτικών αποφάσεων. Το Bloomberg εκτιμά ότι περισσότερα από 35 τρισεκατομμύρια δολάρια - 1 από κάθε 3 δολάρια σε παγκόσμιες μετοχές - επενδύονται σε κεφάλαια ESG.

Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό ποσό. Ωστόσο, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία χρήσης, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αξιολογήσεις ESG είναι σοβαρά ελαττωματικές και δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να είναι παραπλανητικές. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές και οι αναλυτές του κλάδου αμφισβητούν την ιδέα, οι οικονομικοί ιστότοποι, οι εταιρείες αξιολόγησης και οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι πλήρως αφοσιωμένοι στο ESG.

Από οικονομική άποψη, οι αξιολογήσεις ESG προορίζονται να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο πτώσης της τιμής της μετοχής μιας εταιρείας λόγω ζητημάτων όπως η ρύπανση, η ανισότητα των φύλων ή η καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Ωστόσο, μια επισκόπηση 1.141 πρόσφατων μελετών ESG που αξιολογήθηκαν διαπίστωσε ότι «η οικονομική απόδοση της επένδυσης ESG ήταν κατά μέσο όρο δεν μπορούσε να διακριθεί από μια συμβατική επένδυση».

Αν αυτά τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, αυτό οφείλεται μόνο στην εξέχουσα θέση του ESG πια στις επενδύσεις.  Οι αξιολογήσεις ESG ήταν πάντα συγκεχυμένες, ασυνεπείς και αδιαφανείς. Οι οργανισμοί αξιολόγησης είναι συχνά μυστικοπαθείς σχετικά με τις μετρήσεις τους, αλλά οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν μικρή συναίνεση μεταξύ των οίκων αξιολόγησης σχετικά με το ποιες περιοχές πρέπει να μετρηθούν ή πώς να τις μετρήσουν.

Οι εταιρείες αξιολόγησης συχνά διαφωνούν σχετικά με την απόδοση ESG μιας εταιρείας. Μια πρόσφατη μελέτη αυτού του φαινομένου διαπίστωσε ότι «η συσχέτιση μεταξύ των αξιολογήσεων ESG των εξεχόντων εταιρειών ήταν κατά μέσο όρο 0,61», πολύ κάτω από τη συσχέτιση 0,92 για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τους Moody's και Standard & Poor's.  Όταν συνοψίζετε τα πράγματα σε ένα σκορ, πώς αποφασίζετε τι έχει μεγαλύτερη σημασία: ένα δέντρο που σώζεται, ένας τόνος άνθρακα που έχει δεσμευτεί, ένα εργοστάσιο που γίνεται πιο ασφαλές ή μια εταιρεία με περισσότερες γυναίκες και μέλη του διοικητικού συμβουλίου μειοψηφίας; Το να προσδιορίσετε ποια πτυχή του ESG παίρνει τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι τελικά μια ηθική απόφαση, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης συχνά καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.

 Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι μεγάλες εταιρείες συνήθως βαθμολογούνται καλύτερα από τις μικρές εταιρείες. Άλλοι πάλι διαπιστώνουν ότι οι αξιολογήσεις ευνοούν εταιρείες σε μέρη με υψηλές απαιτήσεις αναφοράς ESG (δηλαδή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης) έναντι εκείνων των οποίων οι κυβερνήσεις δεν απαιτούν τέτοιες αναφορές (δηλαδή στη Βόρεια Αμερική).

Ενώ το «ESG» και η «κοινωνικά υπεύθυνη επένδυση» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, οι επενδυτές που συμβουλεύονται τις βαθμολογίες ESG δεν το κάνουν απαραίτητα λόγω ηθικών ανησυχιών. Οι κοινωνικά συνειδητοποιημένοι άνθρωποι μπορεί να παρηγορηθούν γνωρίζοντας ότι τα χρήματά τους επενδύονται σε ένα ταμείο ESG.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες λαμβάνουν γενικά κακές συνολικές βαθμολογίες σε σύγκριση με αυτές σε άλλους κλάδους, αντανακλώντας τη βαρύτητα που δίνουν οι οργανισμοί αξιολόγησης στο E στο ESG εν μέσω μιας αυξανόμενης εστίασης στην κλιματική αλλαγή. Οι καταναλωτές που αγοράζουν πλαστικά προϊόντα που μεταφέρθηκαν με φορτηγά που κινούνται με ορυκτά καύσιμα φέρουν ευθύνη; Λόγω της έλλειψης διαφάνειας σε όλη τη βιομηχανία ESG, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς απαντούν μεμονωμένοι οίκοι αξιολόγησης σε τέτοιες ερωτήσεις. 

Οι καπνοβιομηχανίες, από την άλλη πλευρά, λαμβάνουν συχνά εκπληκτικά υψηλές βαθμολογίες, κυρίως χάρη στις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Ο κολοσσός ESG Sustainalytics κατατάσσει τη Phillip Morris International ως την 48η ασφαλέστερη επένδυση μεταξύ 596 εταιρειών «προϊόντων διατροφής». 

Η δημοτικότητα του ESG στους επενδυτές σημαίνει ότι οι εισηγμένες εταιρείες έχουν ελάχιστη επιλογή από το να συνεργαστούν με τους οίκους αξιολόγησης για ESG. Δεκάδες εταιρείες έχουν λάβει υπόψη την έκκληση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2020 να υιοθετήσουν ένα ενιαίο σύνολο διαφανών αξιολογήσεων ESG, που αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το τωρινό σύστημα έχει πρόβλημα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μπορεί τελικά να παρέμβει και να επιβάλει ένα ενοποιημένο σύνολο γνωστοποιήσεων ESG.

Πηγή: Fast Company

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ