ESG+Stories

Πώς θα βγάλουν χρήματα τα αμοιβαία κεφάλαια ESG το επόμενο έτος;

Αρθρογράφος Financial Times.
Πώς θα βγάλουν χρήματα τα αμοιβαία κεφάλαια ESG το επόμενο έτος;

Δεν υπήρξαν πολλά μέρη για να κρυφτούν οι επενδυτές από το ξεπούλημα των μετοχών φέτος και τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World, για παράδειγμα, έχει υποχωρήσει κατά 14% και ο αντίστοιχος δείκτης περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) έχει χάσει 15%.

Ένας από τους λίγους τομείς που πήγε καλά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία - η ενέργεια - αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό από τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Αν δεν είχατε στο χαρτοφυλάκιό σας την Occidental Petroleum ή την Exxon, όπως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett, οι πιθανότητες είναι να έχετε υποαποδόσεις. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές τεχνολογίας, από τις οποίες τα αμοιβαία κεφάλαια ESG τείνουν να κατέχουν πολλές, είχαν μια τρομερή χρονιά. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι δεν θα ακολουθήσουν τον αμφίβολο δρόμο του επιχειρήματος ότι οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πλέον φιλικές προς τα ESG επειδή συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια, πώς σχεδιάζουν οι διαχειριστές βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων να βγάλουν χρήματα το 2023;

Οι περισσότεροι από τους διαχειριστές με τους οποίους μίλησα για τη στήλη αυτή πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει, και όχι με καλό τρόπο. Το εύκολο χρήμα απλά δεν υπάρχει πια, είτε επενδύεις με βιώσιμο τρόπο είτε όχι. Η ανερχόμενη παλίρροια της ποσοτικής χαλάρωσης που βοήθησε στην ανύψωση σχεδόν όλων των μετοχών την τελευταία δεκαετία έχει παρέλθει. Τα υψηλότερα επιτόκια και οι υφέσεις επέστρεψαν. Πολλά βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια είχαν επικεντρωθεί στις λεγόμενες μετοχές ανάπτυξης - εταιρείες που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως οι εταιρείες τεχνολογίας ή ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά η ανάπτυξη είχε μια κακή χρονιά και αντ' αυτού οι μετοχές αξίας - αυτές που υποτιμώνται από την αγορά - τα πήγαν καλύτερα.

Ωστόσο, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι αισιόδοξοι ότι τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια θα βρουν ευκαιρίες για να βγάλουν χρήματα το επόμενο έτος.

Ένας προφανής τομέας είναι η καθαρή ενέργεια. Ίσως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τομέας δεν τα πήγε τόσο καλά φέτος. Παρά τους όρκους των κυβερνήσεων να στραφούν μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να επενδύσουν περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μπήκαν εμπόδιο. Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας, όπως η Orsted της Δανίας και η Iberdrola της Ισπανίας, υπέφεραν από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα υψηλότερα επιτόκια έπαιξαν ρόλο: οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τείνουν να έχουν πολλά προκαταρκτικά έξοδα που απαιτούν δανεισμό, οπότε όταν το κόστος αυξάνεται, υποφέρουν. Τα καλά νέα είναι ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει.

Ο Lucas White, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του GMO Climate Fund, εκτιμά ότι οι προοπτικές για τις εταιρείες καθαρής ενέργειας είναι πολύ καλύτερες τώρα απ' ό,τι στις αρχές του έτους. Πολλά από αυτά οφείλονται στο νόμο του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος χορηγεί σημαντικές φορολογικές πιστώσεις στις εταιρείες καθαρής ενέργειας.

Εφαρμόζει μια ποιοτική προκατάληψη στις εταιρείες καθαρής ενέργειας - αποφεύγοντας πιο κερδοσκοπικές μετοχές, όπως οι εταιρείες υδρογόνου που δεν είναι ακόμη κερδοφόρες, προς όφελος πιο ώριμων εταιρειών που τιμολογούνται σε λογικά επίπεδα. Οι εταιρείες με μοναδικό πλεονέκτημα είναι επίσης καλές επιλογές σε μια πιο δύσκολη αγορά. Η First Solar, μια αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλιακών συλλεκτών, διαθέτει ένα προϊόν που λειτουργεί καλά σε θερμές συνθήκες ερήμου, για παράδειγμα, καθιστώντας την μία από τις λίγες εταιρείες ηλιακής ενέργειας με διαφοροποιημένη προσφορά. Οι εταιρείες βιοκαυσίμων, πιστεύει, αποτελούν μια παραμελημένη θέση και φαίνονται πολύ φθηνές.

Ο Tom Atkinson, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Axa Investment Managers, ο οποίος εργάζεται στη στρατηγική της εταιρείας για την καθαρή οικονομία, ενδιαφέρεται για τους  κατασκευαστές γεωργικού εξοπλισμού, ιδίως για εκείνους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιώσιμης γεωργίας ή της γεωργίας ακριβείας. Το νερό είναι ένας βασικός τομέας που είναι υποτιμημένος, πιστεύει, με τους αγρότες να δέχονται πιέσεις για να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους και τις εταιρείες να πρέπει να επεξεργάζονται και να μειώνουν τα απόβλητα νερού.

Άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων εξετάζουν λιγότερο προφανώς βιώσιμους τομείς, όπως οι τράπεζες. Οι τράπεζες διαδραματίζουν κρίσιμο αλλά συχνά παραγνωρισμένο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω της δανειοδότησης τομέων με υψηλότερη ρύπανση, όπως οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Μάικ Φοξ της Royal London εκτιμά ότι οι χρηματοπιστωτικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα τελευταία χρόνια τα πεπραγμένα τους: προσφέρουν απλούστερα προϊόντα στους καταναλωτές και δημοσιοποιούν όλο και καλύτερα το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους - το οποίο είναι το κλειδί για την κατανόηση του ανθρακικού αποτυπώματος μιας εταιρείας.

Ο Φοξ πιστεύει ότι οι τράπεζες έχουν τη δύναμη να επιβάλουν την αλλαγή των καταναλωτών μέσω οικονομικών κινήτρων. Η Lloyds, για παράδειγμα, προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που κάνουν τα σπίτια τους πιο ενεργειακά αποδοτικά. Οι τράπεζες με πιο σύνθετα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως η HSBC, είναι πιο δύσκολο να αναλυθούν από την άποψη της ESG και είναι λιγότερο πιθανό να είναι κατάλληλες, πιστεύει.

Ο Simon Clements της Liontrust πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις αυτή τη στιγμή είναι "αρκετά ελκυστικές". Πιστεύει ότι η όποια ύφεση θα είναι καταναλωτική, αλλά οι επιχειρήσεις θα τα πάνε καλύτερα. "Οι επιχειρήσεις είναι σε καλύτερη κατάσταση και γενικά θα επενδύσουν για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την κερδοφορία τους", υποστηρίζει - κάτι που είναι καλό νέο για τις μετοχές ενεργειακής απόδοσης. Η κυκλική οικονομία - όπου τα προϊόντα επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται και τα απόβλητα μειώνονται - βρίσκεται στο ραντάρ πολλών διαχειριστών βιώσιμων κεφαλαίων. Ο Jon Forster της Impax Environmental Markets βαθμολογεί εταιρείες λογισμικού όπως η Altair με έδρα τις ΗΠΑ που βοηθούν στην αποτελεσματικότερη κατασκευή προϊόντων, καθώς και εταιρείες που χρησιμοποιούν βιώσιμα υλικά όπως η αυστριακή Lenzing ή η ολλανδική Royal DSM, ενώ εταιρείες ενοικίασης εξοπλισμού όπως η Herc Rentals συμβάλλουν στην προώθηση της οικονομίας διαμοιρασμού.

Συνολικά, οι διαχειριστές κεφαλαίων πιστεύουν ότι η διαφοροποίηση είναι το κλειδί για το 2023, αντί της στρατηγικής της περασμένης δεκαετίας για την άνοδο των μετοχών που απλά αγοράζουν μετοχές ανάπτυξης, κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και τις βλέπουν να ανεβαίνουν. Ο Fox της Royal London εκτιμά ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων θα πρέπει να μάθουν ή να ξαναμάθουν βασικές δεξιότητες από τη δεκαετία του 1990: η τιμή έχει σημασία, το ίδιο και οι οικονομικοί κύκλοι.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο έτος θα πρέπει να μάθουμε ποιος είναι πραγματικά καλός στις βιώσιμες επενδύσεις σε μια πτωτική αγορά. Καθώς τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ιδιώτες επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιδέξιοι όσον αφορά το "πράσινο ξέπλυμα" και η ανάπτυξη δεν είναι πλέον δεδομένη, οι διαχειριστές βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να αποδείξουν την αξία τους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ