ESG+Stories

COP28: Κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες δεσμεύονται να εντείνουν τις δράσεις για το κλίμα

Δέκα κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες υπογράφουν κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε πολλαπλά θέματα, χωρίς όμως να κάνουν καμία αναφορά στη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων.
COP28: Κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες δεσμεύονται να εντείνουν τις δράσεις για το κλίμα

Τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειες για το κλίμα διακηρύσσουν από κοινού δέκα από τις κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου κατά τη σύνοδο κορυφής COP28, χωρίς όμως να αναφέρουν οτιδήποτε για τη διακοπή της χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.

.

Σε μια δήλωση που θα ανακοινωθεί στην εκδήλωση στο Ντουμπάι, η ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και περιφερειακών ομολόγων της, δήλωσε ότι το χρονικό περιθώριο για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη «στενεύει επικίνδυνα».

Οι εκκλήσεις για την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών ως απάντηση στην κλιματική κρίση έχουν ενταθεί εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων ρεκόρ, και ενώ η ομάδα εκταμίευσε χρηματοδότηση ρεκόρ ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, παραμένει μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που απαιτείται.

Με τις παγκόσμιες εκπομπές να αυξάνονται και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres δήλωσε στους παγκόσμιους ηγέτες την Παρασκευή ότι ο τερματισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο πλανήτης, η δήλωση δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στο θέμα.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μόνη από τις υπογράφουσες που έχει υπογράψει τη λεγόμενη «Διακήρυξη της Γλασκώβης» και δεσμεύτηκε να σταματήσει να δανείζει για έργα ορυκτών καυσίμων, καθώς η καύση των ενεργειακών πηγών ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στο μέλλον, οι τράπεζες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον αντίκτυπο του κλίματος και ότι θα επεκτείνουν τη χρήση αναλυτικών μεθόδων για να βοηθήσουν τις χώρες να εντοπίσουν προτεραιότητες και επενδυτικές ευκαιρίες.

Ένα νέο, κοινό πρόγραμμα μακροπρόθεσμων στρατηγικών, που θα φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, θα συντονίζει τη στήριξη για να βοηθήσει τις χώρες και τις υποεθνικές οντότητες να αναπτύξουν σχέδια γύρω από θέματα, όπως η απεξάρτηση από τον άνθρακα και η ανθεκτικότητα στο κλίμα.

Η ομάδα δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει τις χώρες να δημιουργήσουν πλατφόρμες για την ενθάρρυνση ενός «συλλογικά ενισχυτικού συνδυασμού» στήριξης, μεταξύ άλλων γύρω από τη μεταρρύθμιση της πολιτικής, τη χρηματοδότηση και την τεχνική βοήθεια.

Για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, η ομάδα δήλωσε ότι θα εξετάσει δραστηριότητες όπως η κατάργηση των στρεβλών, όπως τις χαρακτήρισε, επιδοτήσεων και η ανάπτυξη αγωγών πράσινων έργων.

Οι τράπεζες σχεδίαζαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τις χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της στήριξης για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών, την ετοιμότητα για καταστροφές και την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Σχεδίαζαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της φύσης, των υδάτων, της υγείας και του φύλου.

«Αντανακλώντας τον επείγοντα χαρακτήρα και την κλίμακα των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενισχύουμε την κοινή μας δράση για το κλίμα και την ανάπτυξη, ενισχύουμε τη συνεργασία μας για την κλιμάκωση της χρηματοδότησης και τη βελτίωση της μέτρησης των αποτελεσμάτων, ενισχύουμε τη συνεργασία σε επίπεδο χώρας και αυξάνουμε τη συγχρηματοδότηση και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ