ESG+Stories

Explainer: Τι είναι η στρατηγική βιώσιμης «ταξινομίας» της ΕΕ;

Η Επιτροπή λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για να διοχετεύσει χρήματα σε βιώσιμες δραστηριότητες.
Explainer: Τι είναι η στρατηγική βιώσιμης «ταξινομίας» της ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε  μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων με σκοπό τη βελτίωση της ροής χρημάτων προς βιώσιμες δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δέσμη μέτρων θα είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, καθώς παρέχει στους επενδυτές τη δυνατότητα να αναπροσανατολίσουν τις επενδύσεις τους προς πιο βιώσιμες τεχνολογίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η ΕΕ θα αποκτήσει έτσι ηγετική θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον καθορισμό προτύπων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με την ταξινομία της ΕΕ για το κλίμα

Η ταξινομία της ΕΕ είναι ένα ισχυρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο διαφάνειας για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Με την ταξινομία της ΕΕ δημιουργείται μια κοινή γλώσσα την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι επενδυτές όταν επενδύουν σε έργα και οικονομικές δραστηριότητες που έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο κλίμα και το περιβάλλον. Εισάγονται επίσης υποχρεώσεις γνωστοποίησης για τις επιχειρήσεις και τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

.

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:

-την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με την ταξινομία της ΕΕ για το κλίμα, η οποία αποσκοπεί στη στήριξη των βιώσιμων επενδύσεων, καθώς καθιστά σαφέστερο ποιες οικονομικές δραστηριότητες συμβάλλουν περισσότερο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ. 

-πρόταση οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες. Η εν λόγω πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση της ροής πληροφοριών που αφορούν τη βιωσιμότητα στον εταιρικό κόσμο. Με την εν λόγω πρόταση θα καταστεί συνεκτικότερη η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες, έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, οι επενδυτές και το ευρύτερο κοινό να μπορούν να χρησιμοποιούν συγκρίσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες που αφορούν τη βιωσιμότητα.

-τέλος, έξι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για την τροποποίηση υφιστάμενων πράξεων σχετικά με τα καθήκοντα καταπιστευματοδόχου και τις επενδυτικές και ασφαλιστικές συμβουλές, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, π.χ. σύμβουλοι, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ή ασφαλιστές, περιλαμβάνουν τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο των διαδικασιών τους και των επενδυτικών συμβουλών που παρέχουν σε πελάτες.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ευημερίας και της υγείας των πολιτών, στη δημιουργία μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης έως το 2050 και στην προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι εταιρείες χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βιωσιμότητας ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβαση όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και να αποτραπεί η προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας, όλα τα στοιχεία της σημερινής δέσμης μέτρων θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και τη συγκρισιμότητα των πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα. Ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας θα τεθεί στο επίκεντρο της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 και της μακροπρόθεσμης βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Γιατί άργησε τόσο;

Οι κανόνες για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια αντιμετώπισαν πάνω από ένα χρόνο έντονης πίεσης από τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες της ΕΕ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ ήλπιζαν να ολοκληρώσουν τους κανόνες για το κλίμα το 2020. Τελικά, η ΕΕ δημοσίευσε ένα σύνολο κανόνων που καλύπτει τους περισσότερους τομείς τον Απρίλιο του 2021 και καθυστέρησε τα κριτήρια για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά μέχρι φέτος.

Τα κριτήρια βασίζονται σε συστάσεις από συμβούλους εμπειρογνωμόνων, σχεδιασμένα να συμμορφώνονται με τους επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ορισμένοι σύμβουλοι λένε ότι τα επιστημονικά κριτήρια παραγκωνίστηκαν στις πολιτικές διαμάχες της ΕΕ για τους κανόνες.

Τελείωσε;

Όχι, η ταξινόμηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Για να θεωρηθεί μια δραστηριότητα πράσινη, πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά σε έναν από τους έξι περιβαλλοντικούς στόχους και να μην βλάπτει τους άλλους πέντε. Μέχρι στιγμής, οι κανόνες καλύπτουν δύο στόχους - την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της. Τα κριτήρια για τους υπόλοιπους θα ακολουθήσουν φέτος.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ