ESG+Stories

Γιατί η ζήτηση ESG μειώνεται μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών ETF;

Στο 30,4% έφτασαν οι ροές σε αμοιβαία κεφάλαια ESG από τα συνολικά χρήματα που τοποθετήθηκαν σε ETF στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του έτου , από το 79% που ήταν το υψηλότερο ποσοστό ρεκόρ του τέταρτου τριμήνου του 2021.
Γιατί η ζήτηση ESG μειώνεται μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών ETF;

Οι ροές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται σε καλύτερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά αποτελέσματα (ESG) ανήλθαν σε 13 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2022, λιγότερο από το ήμισυ των 27 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν σε αυτά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar για την Ευρώπη.

.

Μόλις το 30,4% των συνολικών χρημάτων που τοποθετήθηκαν σε ETF στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του έτους κατευθύνθηκε σε αμοιβαία κεφάλαια ESG, από το 79% που ήταν το υψηλότερο ποσοστό ρεκόρ του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Τα θεματικά ETFs, όπως τα χαρτοφυλάκια ESG και άλλα κεφάλαια που τείνουν επίσης να έχουν προδιάθεση για ποιοτική ανάπτυξη, είδαν τη ζήτηση να συρρικνώνεται εν μέσω των καταστροφικών επιδόσεων των τελευταίων μηνών. Οι ροές σε αυτού του είδους ταμεία ανήλθαν σε 0,6 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2022, από 2,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Morningstar παρατηρεί ότι αυτό ήταν το πρώτο τρίμηνο από το 2019 κατά το οποίο τα θεματικά ETF δεν κατάφεραν να προσελκύσουν καθαρές εισροές τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα ETF έχουν μείνει στο απυρόβλητο. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να θέτει τα φώτα της δημοσιότητας στην ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το iShares Global Clean Energy Ucits ETF (INRG), ένα πρότυπο θεματικών αμοιβαίων κεφαλαίων, εισέπραξε 459 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Το iShares Agribusiness Ucits ETF (SPAG) εισέπραξε 418 εκατ. ευρώ, ενώ το iShares Digital Security Ucits ETF (SHLG) και το L&G Cyber Security Ucits ETF (ISPY) εισέπραξαν αμφότερα περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Όπως σημειώθηκε πρόσφατα, υπήρξαν ενδιαφέρουσες διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των δύο κατά τους τελευταίους μήνες, με το iShares Digital Security Ucits ETF να σημειώνει πτώση 8% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και το iShares Digital Security Ucits ETF να κλείνει το τρίμηνο σχετικά σταθερό.

Οι επενδυτές έσπευσαν επίσης να επενδύσουν σε αμοιβαία κεφάλαια χρυσού και σε ευρύτερα προϊόντα βασικών εμπορευμάτων, με τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα χρυσού που προσφέρονται από την Invesco και την iShares να συγκεντρώνουν σχεδόν 5 δισ. ευρώ μεταξύ τους.

Ενώ η συμπεριφορά των επενδυτών ETF τείνει συχνά να αντανακλά τα όσα συμβαίνουν τόσο στον τομέα της ενεργητικής διαχείρισης όσο και στις ευρύτερες αγορές, αυτό δεν συνέβη πάντα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Με την τεράστια έκταση του πληθωρισμού να είναι δύσκολο να αγνοηθεί, οι επενδυτές σε ETF και άλλα αμοιβαία κεφάλαια έκαναν κάποιες αρκετά διαισθητικές κινήσεις, με την όρεξη για ποιοτικά αναπτυξιακά αμοιβαία κεφάλαια και κατανομές σταθερού εισοδήματος να μειώνoνται. 

Οι πωλήσεις ευρωπαϊκών ETF ομολόγων μειώθηκαν από 8,4 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε 5,1 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Όμως το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό ήταν θετικό έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία για άλλα τμήματα της αγοράς κεφαλαίων. Τα στοιχεία της Investment Association δείχνουν ότι οι Βρετανοί επενδυτές απέσυραν 1,6 δισ. λίρες καθαρά από τα ανοικτά αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αυξανόμενης πώλησης στον τομέα αυτό.

Διάφορες κατηγορίες ETF ομολόγων κατέγραψαν καθαρές εκροές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου στην Ευρώπη, από αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό σε δολάρια ΗΠΑ έως διάφορες κατηγορίες ομολόγων υψηλής απόδοσης.

Μια χούφτα αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν αξιοσημείωτες εκροές, από αμοιβαία κεφάλαια μικρής διάρκειας, όπως το iShares $ Treasury Bond 1-3yr Ucits ETF (IBTS) και το Pimco US Dollar Short Maturity Ucits ETF (MIST), έως αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό και υψηλής απόδοσης. Στα αμοιβαία κεφάλαια που υπέστησαν εκροές περιλαμβάνονταν το iShares $ High Yield Corp Bond Ucits ETF (SHYU), το iShares Global High Yield Corp Bond Ucits ETF (IGHY) και το iShares Fallen Angels High Yield Corp Bond Ucits ETF (RISE), το οποίο επιδιώκει να επενδύσει σε χρέος που έχει υποβαθμιστεί από την επενδυτική βαθμίδα στην υψηλή απόδοση και το οποίο θα μπορούσε να επιστρέψει. Οι επενδυτές αποχώρησαν επίσης από ένα δημοφιλές αμοιβαίο κεφάλαιο το 2021 - το iShares China CNY Bond Ucits ETF (CNYB).

Αν και μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτές ζητούν χρόνο από τις υψηλές αποδόσεις, έναν υποτομέα σταθερού εισοδήματος που συχνά θεωρείται πιο ανθεκτικός έναντι του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, αυτό θα μπορούσε να αντανακλά τις ανησυχίες ότι μια ύφεση φαίνεται πιο πιθανή.

Το ίδιο σκεπτικό μπορεί να εξηγήσει τη διαρκή δημοτικότητα των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Τα αμοιβαία κεφάλαια κρατικών και εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ ήταν οι δύο πιο δημοφιλείς κατηγορίες σταθερού εισοδήματος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ μια ποικιλία άλλων ETF κρατικών ομολόγων παρέμεινε επίσης δημοφιλής.

Σε σχόλιό του σχετικά με τα τελευταία στοιχεία, ο Jose Garcia-Zarate, αναπληρωτής διευθυντής παθητικών στρατηγικών της Morningstar, σημείωσε ότι ο κύριος όγκος των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος που κατευθύνεται σε ETF ομολόγων των ανεπτυγμένων αγορών «μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργος, αλλά απλώς επιβεβαιώνει ότι σε περιόδους πίεσης της αγοράς τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία θα αποδεικνύονται πάντα το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές».

Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει την έξοδο από τα κινεζικά ομολογιακά προϊόντα. «Και εδώ βλέπουμε πώς η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ, με την αρνητική της επίδραση στις τιμές των ομολόγων, καθιστά στην πραγματικότητα την αναζήτηση αποδόσεων μακριά από τις ανεπτυγμένες χώρες, λιγότερο ελκυστική», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ