ESG+Stories

Γιατί τα ομόλογα ESG μπορεί να πάρουν την πρωτοκαθεδρία από τα πράσινα ομόλογα

Τι αναφέρει ο πρώην επικεφαλής βιώσιμης χρηματοδότησης στην HSBC. 
Γιατί τα ομόλογα ESG μπορεί να πάρουν την πρωτοκαθεδρία από τα πράσινα ομόλογα

Ένας πρώην τραπεζίτης της HSBC λέει ότι μια από τις πιο επικριθείσες δομές βιώσιμων ομολόγων στη Wall Street έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στην αγορά  ύψους περίπου 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

.

Τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, τα οποία συνδέουν τις πληρωμές τόκων με τους περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς στόχους μιας εταιρείας μπορεί να κυριαρχήσουν στην αγορά, δήλωσε ο Daniel Klier, διευθύνων σύμβουλος της ESG Book. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αγορά πράσινων ομολόγων έχει ανώτατο όριο.

Ο πρώην επικεφαλής της βιώσιμης χρηματοδότησης στην HSBC εξηγεί ότι  οι δανειολήπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που συγκεντρώνονται με τα ομόλογα ESG για να χρηματοδοτήσουν σχεδόν οτιδήποτε - συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών λειτουργιών - αρκεί να δεσμευτούν ότι θα εκπληρώσουν ορισμένους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς ή διοικητικούς στόχους. Αντίθετα, τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα μπορούν να δαπανηθούν μόνο σε έργα με άμεσο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. 

"Η αγορά πράσινων ομολόγων έχει τους φυσικούς της περιορισμούς", δήλωσε ο Klier. Η άποψη του είναι αντίθετη με εκείνη πολλών άλλων στην αγορά, δεδομένης της απότομης πτώσης των πωλήσεων βιώσιμων ομολόγων το τελευταίο διάστημα. 

Κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας Teva Pharmaceutical Industries Ltd., συγκέντρωσαν 44,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιώσιμα ομόλογα μέχρι τις 19 Ιουλίου, μια πτώση 23,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Την ίδια ώρα, έχουν τιμολογηθεί 340,9 δισ. δολάρια σε πράσινα ομόλογα κατά την ίδια περίοδο, ένα άλμα 21,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η BNP Paribas SA, ο κορυφαίος ανάδοχος πράσινων ομολόγων, αναμένει έτος ρεκόρ για την αγορά πράσινων ομολόγων.

Η αντίδραση στις ΗΠΑ κατά των επενδυτικών στρατηγικών που συνυπολογίζουν θέματα ESG θα αναγκάσει τους δανειολήπτες να είναι πιο διεξοδικοί όταν χαρακτηρίζουν τα ομόλογα πριν τα διαθέσουν στην αγορά, δήλωσε ο Klier.  «Κάθε μικρή κρίση είναι καλό πράγμα γιατί κάνει έναν κλάδο να ωριμάζει», είπε. «Το βλέπω ως ένα είδος αυτού του σημείου μεταξύ του ESG 1.0 και του ESG 2.0 και το ESG 2.0 είναι πολύ πιο βασισμένο στα δεδομένα, πολύ πιο εξελιγμένο».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ