ESG+Stories

Χρηματιστήριο Aθηνών: Πτώση για τον ESG με οδηγό τα blue chips

Στις 1.996,49 μονάδες ο ESG με πτώση 0,45% - Ο Γενικός Δείκτης με πτώση κατά 0,36% στις 1.721,16 μονάδες.
Χρηματιστήριο Aθηνών: Πτώση για τον ESG με οδηγό τα blue chips

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να χάνουν το πρωινό προβάδισμα και να παραχωρούν τα «ηνία» στους πωλητές, κόντρα στο θετικό κλίμα του εξωτερικού.

.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, παρά την ανοδική εκκίνηση του πρώτου μισού, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση κατά -0,36% και διαμορφώθηκε στις 1.721,16 μονάδες, χάνοντας έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.727,32 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 16 μονάδες (από 1.720,09 έως 1.736,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.  

Η μετοχή της Eurobank, η οποία τη Δευτέρα «έκοψε» το δικαίωμα στο μέρισμα και το απόγευμα γνωστοποιεί τα αποτελέσματά της, υποχώρησε στο -1,43% και τα 2,414 ευρώ. Η μετοχή της Alpha, από την πλευρά της, διολίσθησε στο -0,74% και τα 2,269 ευρώ (αύριο τα δικά της μεγέθη).

Άνοδο στο +0,19% και τα 9,468 ευρώ εμφάνισε η μετοχή της Εθνικής, η οποία επίσης πρόκειται σήμερα να δημοσιεύσει την τριμηνιαία κερδοφορία της, ενώ η μετοχή της Πειραιώς, η οποία στο α’ τρίμηνο πέτυχε καθαρά κέρδη 284 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε στο +0,19% και τα 5,16 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Τρ. Κύπρου, η μετοχή της οποίας παρέμεινε στο όριο των 6 ευρώ εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου (12/5). Απώλειες στο -1% και τα 15,7 ευρώ κατέγραψε η μετοχή της Optima Bank.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 4.249 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ ανέκαμψε στο +1% και τα 19,4 ευρώ, αφήνοντας πίσω το χθεσινό -4%, το οποίο προήλθε ως απόρροια της αποκοπής του μερίσματος (0,8 ευρώ). Αύξηση στο +3,2% και τα 18,9 ευρώ παρουσίασε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την οποία πρόσφατα η Euroxx έδωσε τιμή – στόχο στα 28 ευρώ. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του -2% ασκήθηκαν στις μετοχές των Cenergy και HelleniQ Energy, με τις μετοχές των Metlen, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ να περιορίζονται κατά τουλάχιστον -1%. Η μετοχή της Titan Cement βρέθηκε στο -1,2% και τα 40,1 ευρώ, καθώς είδε τη κερδοφορία να μειώνεται στο α’ τρίμηνο (43,7 από 52,4 εκατ. ευρώ), λόγω των δικαιωμάτων μειοψηφίας της αμερικανικής θυγατρικής. Από τα ρεκόρ των 45,8 ευρώ διόρθωσε η μετοχή της Coca – Cola HBC, η οποία έκλεισε στο -1,1% και τα 45,3 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,04% και 2.595 μονάδες), η μετοχή της Quest ξεχώρισε στο +2,4% και τα 6,6 ευρώ, φθάνοντας μία «ανάσα» από τα ιστορικά υψηλά των 6,7 ευρώ. Κέρδη στο +1,7% και τα 16,4 ευρώ σημείωσε η μετοχή της Κρι Κρι, η οποία έχει γεφυρώσει αισθητά την απόσταση από τα ρεκόρ των 16,9 ευρώ, ενώ η μετοχή της Fourlis διευρύνθηκε στο +2,2% και τα 3,93 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ αφομοίωσε τα χθεσινά ρεκόρ (41 ευρώ), με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο -0,2% και τα 40,9 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αναδίπλωσε στο -0,5% και τα 2,98 ευρώ, πέφτοντας ξανά κάτω των 3 ευρώ. ΕΧΑΕ και Autohellas κατέγραψαν πτώση της τάξης του -1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις μετοχές των AVE και Ευρωσύμβουλοι, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά +4,1% και +3,1% αντίστοιχα, έχοντας τζίρο άνω των 120 χιλ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ