ESG+Stories

Η ετήσια έκδοση παγκόσμιων ομολόγων ESG θα τριπλασιαστεί έως το 2025

Ποια χώρα θα παραμείνει κυρίαρχη στην έκδοση ομολόγων ESG έως το 2023;
Η ετήσια έκδοση παγκόσμιων ομολόγων ESG θα τριπλασιαστεί έως το 2025

Σύμφωνα με έρευνα της Pictet AM και του Institute for International Finance (IIF), η παγκόσμια έκδοση ομολόγων με ετικέτα ESG θα μπορούσε να φθάσει τα 4,5 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2025, από 1,4 τρις δολάρια το 2021.

.

Ιστορικά, οι επενδύσεις ESG έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις αγορές μετοχών, αλλά με περίπου 4 τρισ. δολάρια κεφαλαίων που απαιτούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο μόνο για να περιοριστεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής, είναι αναπόφευκτο ότι περισσότερα χρήματα θα πρέπει να προέρχονται από επενδυτές ομολόγων, υποστηρίζει η έκθεση.

Ειδικότερα, τα ομόλογα ESG είναι πιθανό να γίνουν μεγαλύτερα χαρακτηριστικά των αναδυόμενων αγορών κρατικού και εταιρικού χρέους. Η έκδοση ομολόγων ESG στις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθεί από περίπου 50 δισ. δολάρια ετησίως το 2020 σε 360 δισ. δολάρια έως το 2023, σύμφωνα με την έκθεση της Pictet/IIF.

«Μέχρι το 2025, θα υπάρχουν λίγοι παγκόσμιοι επενδυτές που δεν θα έχουν σημαντική κατανομή σε ESG και πράσινες επενδύσεις. Και αν κοιτάξετε πιο μπροστά, μέχρι το 2050 -όταν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα επιδιώκουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για μηδενικό καθαρό κέρδος- θα έχουμε πρασινίσει αποτελεσματικά τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, μεταμορφώνοντας το περιβάλλον μας προς το καλύτερο», δήλωσε η Sonja Gibbs, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής της βιώσιμης χρηματοδότησης στο IIF.

Για τους επενδυτές, ο μετασχηματισμός αυτός ανοίγει νέα σύνορα και φέρνει νέες προκλήσεις. Υπάρχει πλέον η ευκαιρία να δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια που μπορούν να εκπληρώσουν τόσο οικονομικούς όσο και μη οικονομικούς στόχους - ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της βιοποικιλότητας και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων έχουν καταστεί δυνατές μέσω των επενδύσεων σε ομόλογα.

Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, η Κίνα - με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2060 - αναμένεται να παραμείνει κυρίαρχη, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ των εκδόσεων των αναδυόμενων αγορών έως το 2023.

Πράσινα ομόλογα και ομόλογα βιωσιμότητας

Τα πράσινα ομόλογα αντιπροσωπεύουν περίπου το 55% των παγκόσμιων αγορών ομολόγων ESG, και η ισχυρή έκδοση αύξησε το συνολικό τους μέγεθος σε πάνω από 1,1 τρις δολάρια, στο τέλος Οκτωβρίου 2021. Με περίπου 145 δισ. δολάρια πράσινων ομολόγων σε κυκλοφορία, η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά πράσινων ομολόγων στον κόσμο μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Μαζί με την Ινδία, τη Χιλή και τη Βραζιλία, η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των συνολικών εκδόσεων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες από τα τέλη του 2015. Μετά από δύο χρόνια υποτονικής δραστηριότητας, η υπόσχεση της Κίνας να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060 προκάλεσε αύξηση των εκδόσεων πράσινων ομολόγων από μη χρηματοπιστωτικές κινεζικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2021.

Τα ομόλογα βιωσιμότητας, εν τω μεταξύ, αποτελούν περίπου το 12% των ομολόγων σταθερού εισοδήματος ESG των αναδυόμενων αγορών, με τους δανειολήπτες που εδρεύουν στην Κίνα, τη Χιλή και το Μεξικό να κυριαρχούν στις εκδόσεις. Η πώληση κοινωνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα έχουν επίσης κερδίσει έδαφος, ιδίως μεταξύ των εταιρειών που εδρεύουν στην αναδυόμενη Ασία.

Ωστόσο, υπάρχουν και κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Λόγω της πολυπλοκότητάς τους, η ανάλυση των ομολόγων ESG μπορεί να είναι δαπανηρή και να απαιτεί πολύ μεγαλύτερο έλεγχο από τα αντίστοιχα συμβατικά ομόλογα. Ούτε εντάσσονται επί του παρόντος με σαφήνεια στα πλαίσια κατασκευής χαρτοφυλακίου που τείνουν να προτιμούν οι επενδυτές.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ