ESG+Stories

Η κλιματική αλλαγή είναι το νέο θύμα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Τι αποφάσισε για την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. 
Η κλιματική αλλαγή είναι το νέο θύμα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να περιορίσει τις εξουσίες της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, το οποίο θέτει τα πρότυπα για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. 

.

Η αναχρονιστική αυτή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με την ατζέντα του Τζο Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2025. 

Η δικαστής Έλενα Κάγκαν, γράφοντας για τους διαφωνούντες, απάντησε: «Σήμερα, το Δικαστήριο αφαιρεί από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) την εξουσία που της έδωσε το Κογκρέσο για να ανταποκριθεί στην «πιεστική περιβαλλοντική πρόκληση της εποχής μας». Το δικαστήριο εξέταζε τις εξουσίες που παρέχονται από τον νόμο για τον καθαρό αέρα, ο οποίος γράφτηκε πριν από δεκαετίες, πριν η κλιματική αλλαγή αναγνωριστεί ευρέως ως παγκόσμια κρίση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο το 2016 σταμάτησε το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα να μειώσει δραστικά την παραγωγή άνθρακα των σταθμών παραγωγής ενέργειας. Το σχέδιο δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, αλλά οι στόχοι του για μείωση των εκπομπών επιτεύχθηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα λόγω των οικονομικών συνθηκών που έκαναν πιο ακριβές τις μονάδες με καύση άνθρακα.

Κλιματική αλλαγή: Από πότε ξεκινά η υπόθεση με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος 
 

Η υπόθεση για την επιβολή κανόνων στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας ξεκινά από το 2015. Τότε, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος είχε δώσει την οδηγία προς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα είτε για μείωση της παραγωγής, είτε για επιδότηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Η εντολή αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί αμφισβητήθηκε αμέσως στο δικαστήριο.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση ορυκτών καυσίμων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης στις ΗΠΑ μετά τις μεταφορές, σύμφωνα με την EPA. Οι ΗΠΑ είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων μετά την Κίνα, καθιστώντας τις βασικό παράγοντα στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο δικαστής Ρόμπερτς έγραψε: «Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το Κογκρέσο ανέθεσε τέτοιες αποφάσεις» σχετικά με τους εν λόγω κανονισμούς στην EPA, παρά την πεποίθηση της υπηρεσίας ότι «το Κογκρέσο της ανέθεσε σιωπηρά. Ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο που θα αναγκάσει μια εθνική μετάβαση από τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι μια λογική λύση, αλλά δεν είναι εύλογο ότι το Κογκρέσο έδωσε την εξουσία στην EPA να υιοθετήσει από μόνη της ένα τέτοιο ρυθμιστικό σύστημα». 

Η νομική διαμάχη για την εξουσία της EPA ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια όταν η κυβέρνηση Ομπάμα έθεσε αυστηρά όρια εκπομπών άνθρακα για κάθε πολιτεία σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και προέτρεψε τις πολιτείες να τηρήσουν τα όρια μεταβαίνοντας σε εναλλακτικές λύσεις καθαρότερης ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή.

Το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας της κυβέρνησης Ομπάμα μπλοκαρίστηκε προσωρινά το 2016 από το Ανώτατο Δικαστήριο και στη συνέχεια καταργήθηκε το 2019 από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία υποστήριξε ότι το σχέδιο υπερέβαινε την εξουσία της EPA βάσει του νόμου για τον καθαρό αέρα. Υποστήριξε ότι ο νόμος επέτρεπε στον οργανισμό να θέσει πρότυπα μόνο στις φυσικές εγκαταστάσεις ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής

Η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε πιο επιεική πρότυπα για τη ρύθμιση των εκπομπών μόνο από υπάρχουσες ατμοβιομηχανίες με καύση άνθρακα, μια πολιτική που ονομάζεται Κανόνας Προσιτής Καθαρής Ενέργειας. Η αναθεώρηση αμφισβητήθηκε από πολιτείες και περιβαλλοντικές ομάδες και τελικά καταργήθηκε από το Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια. Έκτοτε, δεν υπάρχει πρότυπο EPA σχετικά με τη ρύπανση από άνθρακα από υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Υπό τη διοίκηση Μπάιντεν, η EPA έχει δηλώσει ότι δεν θα επιχειρήσει να αναβιώσει το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας, αλλά μάλλον θα δημιουργήσει τους δικούς της κανόνες για τη ρύθμιση των εκπομπών των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ