ESG+Stories

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τα μέτρα για ενεργειακή κρίση και απεξάρτηση από Ρωσία: Αυξάνονται οι στόχοι ΑΠΕ και εξοικονόμησης

Επενδύσεις ύψους 300 δισ. ευρώ έως το 2030 και τη σύσταση πλατφόρμας για από κοινού αγορές φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου προβλέπει το σχέδιο REPowerΕU για την απαλλαγή από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι θα χρειαστεί 210 δισ. ευρώ σε επιπλέον επενδύσεις έως το 2027 και 300 δισ. ευρώ έως το 2030 για να βάλει τέλος στην εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Από αυτά, περίπου 72 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ από δάνεια.

Οι επενδύσεις στην «καθαρή» ενέργεια θα διατεθούν ως εξής: 86 δισ. ευρώ για ΑΠΕ, 27 δισ. ευρώ για υποδομές υδρογόνου, 29 δισ. ευρώ για ηλεκτρικά δίκτυα και 56 δισ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας και αντλίες θερμότητας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε πως θα χρειαστούν και κάποιες επενδύσεις για υποδομές για ορυκτά καύσιμα: 10 δισ. ευρώ για περίπου 12 υποδομές φυσικού αερίου και LNG, καθώς και 2 δισ. ευρώ για το πετρέλαιο για χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και είναι εξαρτημένες από αγωγούς στη Ρωσία.

Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό για να χρηματοδοτήσουν αυτά τα μέτρα. Παράλληλα, θα πουλήσουν επίσης επιπλέον άδειες αγοράς άνθρακα από ένα αποθεματικό τα επόμενα χρόνια για να συγκεντρώσουν 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από κοινού αγορές φυσικού αερίου

Επιπροσθέτως, θα συσταθεί μια πλατφόρμα για να αγοράζουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινού φυσικό αέριο.

«Γνωρίζουμε ότι όταν η Ευρώπη ενεργεί από κοινού έχει μεγαλύτερη επιρροή. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου. Ως μέρος του σχεδίου μας REPowerEU, προτείνουμε μια επιχειρησιακή πορεία προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε χωρίς ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών μας» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Νέοι στόχοι και fast track άδειες για ΑΠΕ

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες θα θέσουν νέους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και για την αποθήκευση ενέργειας έως το 2030: το 45% (αντί του 40%) της ενέργειας του μπλοκ θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ. Παράλληλα, η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί κατά 13% (αντί για 8%) έως το 2030 σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα.

Η Κομισιόν προτείνει στρατηγική για να φτάσει η συνολική παραγωγή ρεύματος από ηλιακή ενέργεια τα 600 gigawatts έως το 2030. Μάλιστα, προτείνεται τα εμπορικά και τα δημόσια κτίρια να έχουν υποχρεωτικά ηλιακά πάνελ έως το 2025 και τα νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029.

Για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα προωθηθούν fast track αδειοδοτήσεις του ενός έτους, ενώ για ήδη υπάρχοντα project ο χρόνος αδειοδότησης θα είναι έξι μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θέλει να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030 και να εισάγει άλλους 10 εκατομμύρια τόνους – που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο στη βιομηχανία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ