ESG+Stories

Ιωάννου (ENEX): ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και διασυνδέσεις για να έχουμε φθηνή ενέργεια

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις ΑΠΕ τόνισε ότι αποτελούν τη βάση για να μπορέσουμε να μεταβούμε σε φθηνή ενέργεια και σε ενέργεια που δεν εξαρτάται από τιμές των ορυκτών καυσίμων.
Ιωάννου (ENEX): ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και διασυνδέσεις για να έχουμε φθηνή ενέργεια

«Για να μπορέσουμε να έχουμε φθηνή ενέργεια χρειάζονται 3 παράγοντες-κλειδιά: ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και διασυνδέσεις με άλλες χώρες», επεσήμανε ο Γιώργος Ιωάννου,  Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΝΕΧ), απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι εφικτό να έχουμε γρήγορη πράσινη μετάβαση και ταυτόχρονα φθηνή ενέργεια, κατά τη διάρκεια του ESG Athens Symposium 2022 που διοργάνωσε η Palladian Conferences, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης.

.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις ΑΠΕ τόνισε ότι αποτελούν τη βάση για να μπορέσουμε να μεταβούμε σε φθηνή ενέργεια και σε ενέργεια που δεν εξαρτάται από τιμές των ορυκτών καυσίμων. «Στην Ελλάδα πάμε καλά στις ΑΠΕ, ήδη έχουμε πιάσει το 50% του στόχου για 2030 που είναι οι 12.000 MWh εγκατεστημένης ισχύος, υλοποιώντας ήδη τις 5.800 MWh», ανέφερε χαρακτηριστικά, ως σημαντικό βήμα που χρειάζεται να ενισχυθεί. Ταυτόχρονα ανέδειξε τη σημασία αξιοποίησης πλωτών αιολικών όπως και υποδομών σε βραχονησίδες, που θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση. 

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι ΑΠΕ μπαίνουν με μηδενική τιμή στον σύστημα καθορισμού των τιμών, επομένως παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε αυτές να συγκρατούνται χαμηλά.

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο με όλες τις δυνατές μορφές της. Ακριβώς επειδή οι ΑΠΕ χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα, λογω των διακυμάνσεων του καιρου, όπως είπε, η αποθήκευση μπορεί να εξομαλύνει και να παρέμβει ουσιαστικά στη χρήση τους και στην αξιοποίησή τους, καθώς στην Ελλάδα ευνοεί ιδιαίτερα το κλίμα. Ανέδειξε πως ιδίως στα νησιά, την περίοδο που ευνοεί ο καιρός, θα μπορουσαμε μόνο με ΑΠΕ και αποθήκευση να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη ενεργεια.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις διασυνδέσεις με τις άλλες χώρες, υποστηρίζοντας πως θα δώσουν μεγάλη ώθηση σ’ αυτή την κατεύθυνση, ξεχωρίζοντας ως ελπιδοφόρα τη διασύνδεση με την αφρικανική ήπειρο.

Ως αναγκαία επιπλέον χαρακτήρισε και τα μέτρα που λαμβάνονται αυτή την περίοδο, αναφερόμενος στην πρόταση των 6 σημείων του πρωθυπουργού αλλά και σε όσα συζητιούνται στην Κομισιόν και αναμένονται να ερθουν ως προτάσεις για την παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου.

Ερωτηθής για το αν ήταν η απολιγνιτοποίηση έπρεπε να υλοποιηθεί με πιο αργούς ρυθμούς, υποστήριξε πως αν είχαμε κινηθεί γρηγορότερα με τα υπόλοιπα μέτρα(ΑΠΕ, αποθήκευση), δε θα χρειαζόμασταν ως λύση τις  λιγνιτικές μονάδες. Ο κ. Ιωάννου κατέληξε, λέγοντας πως οφείλουμε πιο γρήγορα να κινηθούμε ώστε να περιορίσουμε την ανάγκη για φυσικό αέριο, που η μεγάλη εξάρτηση οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών, αλλά και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου στο χρηματιστήριο, που μπορούν να μειώσουν το ρίσκο και το κόστος για τα συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ