ESG+Stories

ΗΠΑ, Κίνα προωθούν τη συνεργασία για το κλίμα μετά τις συνομιλίες στην Καλιφόρνια

Η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας συναίνεσης στην COP28.
ΗΠΑ, Κίνα προωθούν τη συνεργασία για το κλίμα μετά τις συνομιλίες στην Καλιφόρνια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα υποστηρίξουν έναν νέο παγκόσμιο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα συνεργαστούν για το μεθάνιο και τη ρύπανση από πλαστικά, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους την Τετάρτη, μετά από συνάντηση για την εξεύρεση κοινού εδάφους ενόψει των συνομιλιών της COP28 στο Ντουμπάι αργότερα αυτό το μήνα.

.

Οι απεσταλμένοι για το κλίμα John Kerry και Xie Zhenhua, που συναντήθηκαν στο Sunnylands της Καλιφόρνιας από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου, συμφώνησαν να αναβιώσουν μια διμερή ομάδα εργασίας που θα συζητήσει τομείς συνεργασίας, αναφέρεται στην κοινή δήλωση, αν και οι διαφορές παραμένουν σε θέματα όπως η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

"Η δήλωση toυ Sunnylands είναι μια έγκαιρη προσπάθεια ευθυγράμμισης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ενόψει της COP28", δήλωσε ο Li Shuo, νέος διευθυντής του China Climate Hub στο Asia Society. Ο Li περιέγραψε τη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κρατών σε εκπομπές του θερμοκηπίου ως "προϋπόθεση για ουσιαστική παγκόσμια πρόοδο" και δήλωσε ότι η συμφωνία του Sunnylands θα συμβάλει στη "σταθεροποίηση της πολιτικής" ενόψει των συνομιλιών στο Ντουμπάι.

Η επανέναρξη της ομάδας εργασίας σηματοδοτεί την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από μια διακοπή που προκλήθηκε το 2022 από την επίσκεψη της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ένα  νησί που η Κίνα θεωρεί δικό της.

Η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας συναίνεσης στην COP28.

Για πρώτη φορά, η Κίνα  θα συμπεριλάβει στο εθνικό της σχέδιο για το κλίμα του 2035 αέρια του θερμοκηπίου που δεν είναι διοξείδιο του άνθρακα, όπως το οξείδιο του αζώτου, καθώς και συγκεκριμένες δράσεις για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, που αποτελούν σημαντικές πηγές παγκόσμιων εκπομπών.

"Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να ευθυγραμμιστεί με τους φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους", δήλωσε η Joanna Lewis, καθηγήτρια στη Σχολή Εξωτερικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Georgetown.

Επίσης, εστιάζει σε βασικούς τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του μεθανίου και της ενίσχυσης της αποδοτικότητας και της "κυκλικής οικονομίας", καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με πολιτικές και τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών. Οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν επίσης να συνεργαστούν για τον περιορισμό της απώλειας δασών και της ρύπανσης από πλαστικά.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ