ESG+Stories

Κίνημα «δεν πληρώνω» στη Βρετανία λόγω ενεργειακής κρίσης

Περίπου 100.000 πολίτες έχουν ήδη υπογράψει τη σχετική online διακήρυξη κόντρα στις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα έχουν όσοι αφήσουν απλήρωτες τις οφειλές τους.
Κίνημα «δεν πληρώνω» στη Βρετανία λόγω ενεργειακής κρίσης

Βαρύτατες συνέπειες θα αντιμετωπίσουν οι διαδηλωτές του κινήματος «DontPayUk» που σχεδιάζουν να προβούν σε μια «απεργία μαζικών πληρωμών».

.

Ωστόσο, παρά τις παραινέσεις για συμμόρφωση, όπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός του κινήματος «Δεν Πληρώνω» της Βρετανίας (Don’t Pay UK): «100.000 πολίτες θα προχωρήσουν σε διαδήλωση την 1η Οκτωβρίου! Εάν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας δε λάβουν μέτρα, οι απλοί πολίτες θα το κάνουν! Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε δίκαιες τιμές και ενέργεια για όλους».

Το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί για το μέσο νοικοκυριό χωρίς σταθερό τιμολόγιο θα μπορούσαν να αυξηθούν από 1.971 λίρες ετησίως σε 3.315 λίρες.

Τι θα συμβεί αν ακυρώσουν οι Βρετανοί την πάγια εντολή 

Η φιλανθρωπική οργάνωση Citizens Advice UK έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές» συνέπειες για όσους δεν πληρώνουν λογαριασμούς. Η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής Gillian Cooper είπε, για αρχή, «αν ακυρώσετε την πάγια χρέωση, ενδέχεται να χρεωθείτε με ένα τέλος. Ελέγξτε τον ιστότοπο του προμηθευτή σας για να μάθετε τι μπορεί να είναι αυτό».

Πρόσθεσε επίσης ότι αν μετακινηθούν από την πάγια χρέωση σε διαφορετική μέθοδο πληρωμής, πιθανότατα θα καταλήξουν να πληρώσουν περισσότερα, καθώς η πάγια εντολή είναι συχνά η φθηνότερη επιλογή.

Πώς μια απεργία μαζικών πληρωμών μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή βιομηχανία;

«Τέτοιες ενέργειες μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες για τις εταιρείες ενέργειας και τις αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο Hafez Abdo, αναπληρωτής καθηγητής στο Ενεργειακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Nottingham.

Αν και αναγνώρισε ότι η μη πληρωμή θα ήταν ένα μέσο έκφρασης θυμού για τις «αφόρητες» τιμές ενέργειας, ο κ. Abdo εξήγησε ότι ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να υποστούν «σοβαρό πλήγμα στις ταμειακές τους εισροές και αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν για τις υποχρεώσεις τους και άλλες λειτουργικές δαπάνες».

«Οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους και οι επιχειρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να χρεοκοπήσουν», είπε.

Ο κ. Abdo πρότεινε ότι, αντί για την επερχόμενη έκπτωση 400 λιρών στον λογαριασμό ενέργειας, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια «πιο προσεκτική» προσέγγιση για να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο.

Πηγή: Newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ