ESG+Stories

Network for Greening the Financial System:  Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που εφαρμόζονται σήμερα είναι ανεπαρκείς

Το Δίκτυο αποτελείται από 127 κεντρικές τράπεζες και εποπτικές Αρχές και έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα για την κλιματική αλλαγή, μία αναλυτική εργαλειοθήκη για να αξιολογεί τον οικονομικό αντίκτυπο από διαφορετικά «κλιματικά σενάρια».
Network for Greening the Financial System:  Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που εφαρμόζονται σήμερα είναι ανεπαρκείς

«Καμπανάκι» για τις οικονομικές απώλειες από την κλιματική αλλαγή χτυπά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερος τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις και ότι οι απώλειες θα κλιμακώνονται σταδιακά, φτάνοντας το 2050 στο 7% ακόμη και στην περίπτωση που θα έχει επιτευχθεί τότε ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων (Net Zero). 

.

Σε ανάλυση που έχει αναρτηθεί στο site της ΕΚΤ, με τίτλο: «κλιματικά σενάρια: οι καθυστερήσεις έχουν μεγάλο κόστος», σημειώνεται ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που εφαρμόζονται σήμερα είναι ανεπαρκείς για να επιτευχθεί ο στόχος του Net Zero το 2050.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η τελευταία επικαιροποίηση των σεναρίων που «τρέχει» το Δίκτυο για το Πρασίνισμα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (Network for Greening the Financial System, NGFS).

Το Δίκτυο αποτελείται από 127 κεντρικές τράπεζες και εποπτικές Αρχές και έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα για την κλιματική αλλαγή, μία αναλυτική εργαλειοθήκη για να αξιολογεί τον οικονομικό αντίκτυπο από διαφορετικά «κλιματικά σενάρια». Τα τελευταία σενάρια χτύπησαν συναγερμό καθώς δείχνουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Μικρότερη η μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2030

Ο στόχος που έθεσε η διεθνής κοινότητα το 2015 με τη Συμφωνία του Παρισιού ήταν ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο τέλος του αιώνα σε 1,5 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, κάτι που προϋποθέτει μηδενικές εκπομπές ρύπων το 2050.

Με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς του δικτύου, οι εκπομπές θα παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα σε υψηλά επίπεδα, λόγω των πρόσφατων μακροοικονομικών εξελίξεων και περαιτέρω καθυστερήσεων στην εφαρμογή πολιτικών για το κλίμα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μία μεγαλύτερη μείωσή τους μετά το 2025.

Στο σενάριο αυτό, η μείωση των εκπομπών θα είναι μόνο 5 γίγα τόνοι το 2025 σε σχέση με το 2020 αντί των 12 γίγα τόνων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Κατά συνέπεια, το φετινό σενάριο δείχνει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν δραστικά από το 2025 έως το 2050 για να είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών.

Φαίνεται, επίσης, ότι στο σενάριο που συνεχισθούν οι σημερινές (ανεπαρκείς) πολιτικές, οι εκπομπές ρύπων θα εξακολουθήσουν να κινούνται στα σημερινά επίπεδα ή θα μειωθούν λίγο.  

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ