ESG+Stories

Οι Αμερικανοί συνταξιούχοι τάσσονται υπέρ των επενδύσεων ESG

Το παράδειγμα της συντηρητικής πολιτείας της Ιντιάνα. 
Οι Αμερικανοί συνταξιούχοι τάσσονται υπέρ των επενδύσεων ESG

Ένα αυξανόμενο κύμα διαχειριστών δημόσιων συντάξεων, επιχειρηματικών ομίλων και εργατικών συνδικάτων στέλνει ένα μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους που επιθυμούν να περιορίσουν τις λεγόμενες "woke" επενδύσεις: τα χρήματά μας, η επιλογή μας.

.

Οι ρυθμιστικές προσπάθειες να σταματήσουν τα χρήματα να πηγαίνουν σε κεφάλαια που εξετάζουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διαχειριστικά ζητήματα, κοινώς γνωστές ως επενδύσεις ESG, έχουν συνήθως ως στόχο τους μεγάλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της Wall Street. Τώρα, οι δημόσιες συντάξεις μπαίνουν όλο και περισσότερο στο στόχαστρο και μαζί τους τα συνταξιοδοτικά ταμεία των εκπαιδευτικών, των βιβλιοθηκονόμων, των πυροσβεστών και άλλων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

Αλλά ενώ οι αντίπαλοι των περιορισμών κατά των ESG γίνονται όλο και πιο δυνατοί, η διαφωνία τους δεν έχει ακόμη σταματήσει το ρεύμα.

Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τουλάχιστον επτά κόκκινες πολιτείες έχουν εφαρμόσει ή εξετάζουν κανονισμούς που απαγορεύουν στους δημόσιους φορείς να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG κατά την επένδυση κρατικών πόρων. Οκτώ πολιτείες έχουν προωθήσει νομοσχέδια ή οδηγίες που στοχεύουν εταιρείες ή τράπεζες που κατηγορούνται ότι μποϊκοτάρουν επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή πυροβόλα όπλα.

Στην Ιντιάνα, το Τέξας και το Κάνσας, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εισαγάγει νομοσχέδια που θα απαγόρευαν τις επενδύσεις ESG από τα κρατικά συνταξιοδοτικά συστήματα, προκαλώντας νέα πλήγματα από εργατικές ομάδες και άλλους.

"Αυτές οι πολιτείες μιλούν για περιορισμένη κυβέρνηση, την ελεύθερη αγορά και τώρα χρησιμοποιούν κυβερνητικούς κανονισμούς και νομοθεσία για να περιορίσουν στην πραγματικότητα τις ευθύνες και τις καταπιστευτικές υποχρεώσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων", δήλωσε η Randi Weingarten, πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, η οποία διαθέτει περίπου 1,7 εκατομμύρια μέλη. "Χρησιμοποιούν την κυβέρνηση για να παρεμβαίνουν και να υπονομεύουν τις ανάγκες των συνταξιούχων".

Τα περιουσιακά στοιχεία των δημόσιων συντάξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχονται σε περίπου 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία τόσο της Εθνικής Ένωσης Διαχειριστών Κρατικών Συντάξεων όσο και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Οι παρατηρητές του κλάδου λένε ότι οι περιορισμένες δημόσιες πληροφορίες, μεταξύ άλλων παραγόντων, καθιστούν δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο από αυτά τα κεφάλαια επενδύονται σε προϊόντα που σχετίζονται με το ESG.

Ωστόσο, τα κρατικά και δημοτικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν επιδείξει ισχυρή υποστήριξη για τις επενδύσεις ESG, υποστηρίζοντας ψηφίσματα υπέρ της πρακτικής αυτής περίπου στο 90% των περιπτώσεων το 2021, σε σύγκριση με το 63% μεταξύ των γενικών μετόχων, διαπίστωσαν ερευνητές της Morningstar το περασμένο καλοκαίρι.

Το κατά πόσον οι επενδύσεις ESG προωθούν τους στόχους βάσει των οποίων προωθούνται στην αγορά συζητείται εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, ορισμένοι μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με σημαντικές συμμετοχές σε συντάξεις, όπως η BlackRock, συνεχίζουν να επενδύουν σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν δημοσίως τις επενδύσεις ESG.

Όπως έγραψαν ερευνητές της S&P Global Market Intelligence τον Οκτώβριο, πολιτείες που απαγόρευσαν στα συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν σε ESG δεν είχαν ακόμη εφαρμόσει τους κανόνες αυτούς, περιορίζοντας τον πρακτικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες των διαχειριστών κεφαλαίων.

Παρόλα αυτά, αρκετοί κρατικοί οργανισμοί ερευνών έχουν επισημάνει το δυνητικά σημαντικό κόστος για τους συνταξιούχους από τους προτεινόμενους περιορισμούς στις επενδύσεις ESG.

Το παράδειγμα της συντηρητικής Ιντιάνα

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιντιάνα, υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, ενέκρινε νομοσχέδιο που θα απαιτούσε από το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ιντιάνα και το συνταξιοδοτικό καταπίστευμα της πολιτειακής αστυνομίας της Ιντιάνα να αποεπενδύσουν από οποιαδήποτε κεφάλαια ESG και να σταματήσουν τις συναλλαγές με τις παραβάτριες εταιρείες. 

Εβδομάδες νωρίτερα, η Υπηρεσία Νομοθετικών Υπηρεσιών της Ιντιάνα, ένα μη κομματικό κυβερνητικό γραφείο, είχε δημοσιεύσει μια ανάλυση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις των επενδύσεων για τους συνταξιούχους κατά 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, μια διαπίστωση που τροφοδότησε την αντίθεση στη νομοθεσία.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ιντιάνα, ένας επιχειρηματικός όμιλος που διατηρεί εδώ και καιρό φιλικούς δεσμούς με τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, τάχθηκε κατά του μέτρου. "Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και σε σημαντικούς γερουσιαστές", έγραψε η ομάδα στο Twitter μετά τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης κόστους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ