ESG+Stories

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι και οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για το ESG προκαλούν ανησυχία σε επενδυτές και στελέχη εταιρειών

Δεν είναι μόνο οι έρευνες στην DWS που έχουν κάνει τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να προσεγγίσουν διαφορετικά το μάρκετινγκ ESG αλλά και οι νέοι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ωθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την προσέγγισή τους.
Οι αυστηρότεροι έλεγχοι και οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για το ESG προκαλούν ανησυχία σε επενδυτές και στελέχη εταιρειών

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων διαφημίζουν εδώ και χρόνια την τεχνογνωσία τους στις βιώσιμες επενδύσεις. Όμως, με το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διαχειριστικά κεφάλαια μετά την έναρξη της πανδημίας του Covid, πολλοί έχουν ενισχύσει το μάρκετινγκ τους σε μια προσπάθεια να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της αναπτυσσόμενης αγοράς.

Μόνο το 2020, σύμφωνα με τη Morningstar, δρομολογήθηκαν περισσότερα από 500 νέα αμοιβαία κεφάλαια ESG. Ταυτόχρονα, τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε προϊόντα ESG διογκώθηκαν σε 1 δισ. ευρώ, καθώς η πανδημία του Covid τροφοδότησε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα κεφάλαια που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν καλό στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν αυτή τη νέα τάση. Οι αυξανόμενες αμφιβολίες ότι τα προϊόντα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη διαφημιστική εκστρατεία είναι ένα "κάλεσμα αφύπνισης" που μπορεί να προκαλέσει "πανικό", δήλωσε ένας σύμβουλος. Καθώς τα αμερικανικά και γερμανικά ελεγκτικά όργανα εξετάζουν τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων DWS μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από έναν πρώην υπάλληλο σχετικά με τα διαπιστευτήριά της ως προς το ESG, οι νευρικοί αντίπαλοι έχουν μειώσει το μάρκετινγκ τους λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι που θα στοχοποιηθούν.

Υπενθυίζουμε ότι η DWS κατηγορείται από την πρώην επικεφαλής για τη βιωσιμότητα ότι παραποίησε τα διαπιστευτήριά της ως προς το ESG στην ετήσια έκθεσή της για το 2020. 

Η DWS δήλωσε ότι εμμένει στις γνωστοποιήσεις που έγιναν στην ετήσια έκθεσή της. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και τη Γερμανία εξετάζουν τώρα την DWS μετά τους ισχυρισμούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ άλλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.

«Όλοι βιάστηκαν να πουν ότι ενσωματώνουν κριτήρια ESG. Είναι εύκολο να το κάνετε όταν εξετάζετε μεμονωμένες μετοχές, αλλά τι γίνεται σε επίπεδο χαρτοφυλακίου;», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος και συμπλήρωσε «Εκεί είναι που εμφανίζεται ο κίνδυνος του greenwashing. Είναι μια πρόκληση μάρκετινγκ αλλά και μια πρόκληση πληροφορικής, αν χρησιμοποιείτε πολλαπλούς παρόχους δεδομένων»..

Ο Philip Kalus, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Accelerando Associates, δήλωσε ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι ομάδες μάρκετινγκ τους έχουν γίνει "πολύ νευρικοί" σχετικά με το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για «πράσινο ξέπλυμα» και πιθανή εσφαλμένη πώληση στον απόηχο του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος των ρυθμιστικών αρχών για την ESG.

Ο ίδιος είπε ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να βρεθούν στο στόχαστρο σκληρών ερωτήσεων από τους υπεύθυνους επιλογής κεφαλαίων που θέλουν να εξετάσουν την προσέγγισή τους για το ESG.

Δεν είναι μόνο οι έρευνες στην DWS που έχουν κάνει τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να προσεγγίσουν διαφορετικά το μάρκετινγκ ESG. Οι νέοι κανόνες της ΕΕ - ο κανονισμός για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης - έχουν επίσης ωθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την προσέγγισή τους.

Σύμφωνα με το SFDR, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να ταξινομούν τα κεφάλαια σε διαφορετικές κατηγορίες με βάση τον τρόπο με τον οποίο ασχολούνται με τη βιωσιμότητα.

Η Allianz Global Investors, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων ύψους 633 δισ. ευρώ, έχει θέσει σε εφαρμογή τέσσερις κατηγορίες για τα προϊόντα ESG: SDG-aligned and Impact, Sustainable Investments, Integrated ESG και ESG Risk Assessed.

Εκπρόσωπος της Allianz δήλωσε ότι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ορίζονται οι βιώσιμες επενδύσεις τους ήρθε ως απάντηση στους νέους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι άλλοι λένε ότι θα επιβάλουν κάποια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα αμοιβαία κεφάλαια ESG προωθούνται στους επενδυτές.

«Ο νέος κανονισμός ωθεί τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επανεξετάσουν τη γλώσσα του μάρκετινγκ, την ίδια στιγμή που αναθεωρούν τις νομικές τους καταθέσεις για να συμμορφωθούν με τον νέο κανονισμό», δήλωσε η Hortense Bioy, παγκόσμια διευθύντρια έρευνας βιωσιμότητας της Morningstar.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ