ESG+Stories

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προσθέτουν αθόρυβα "ESG" σε μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας

Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω μιας εκστρατείας που αποσκοπεί στο να πείσει τους επενδυτές ESG να στηρίξουν τη στρατιωτική ικανότητα της Ευρώπης, καθώς η γεωπολιτική στην ευρύτερη περιοχή γίνεται όλο και πιο έντονη.
Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προσθέτουν αθόρυβα "ESG" σε μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας

Στη μεγαλύτερη κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων ESG παγκοσμίως, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου γίνονται όλο και πιο άνετοι με τη διακράτηση στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων πολιτικών πιέσεων και κερδών της βιομηχανίας. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, 1.238 αμοιβαία κεφάλαια που ισχυρίζονται ότι "προωθούν" περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς στόχους και στόχους χρηστής διακυβέρνησης κατείχαν μετοχές στον κωδικό βιομηχανικής ταξινόμησης Aerospace & Defense, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar Inc. Αυτό είναι περίπου 25% περισσότερο από ό,τι τον περασμένο Μάρτιο, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων μετατράπηκε σε "ESG" κατά τη διάρκεια της περιόδου, δήλωσε η Morningstar.

.

Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω μιας εκστρατείας που αποσκοπεί στο να πείσει τους επενδυτές ESG να στηρίξουν τη στρατιωτική ικανότητα της Ευρώπης, καθώς η γεωπολιτική στην ευρύτερη περιοχή γίνεται όλο και πιο έντονη. Ο Alexander Stafford, πρόεδρος της βρετανικής All-Party Parliamentary Group on ESG, δήλωσε στο Bloomberg ότι "η βία" που ακολούθησε την "εισβολή στην Ουκρανία μου εδραίωσε την υπόθεση ESG για επενδύσεις που σχετίζονται με την άμυνα". Και εντός των στρατιωτικών κύκλων, η επένδυση σε όπλα προβάλλεται ως ηθική πράξη. Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε να διατεθούν περισσότερα χρήματα για όπλα, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχει τίποτα ανήθικο στο να υπερασπίζεσαι την ελευθερία μας".

Ωστόσο, το θέμα συνεχίζει να διχάζει τους επενδυτές ESG. Και ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς υπογράμμισε τι διακυβεύεται, καθώς ο κόσμος παρακολουθεί με τρόμο τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων αμάχων.  Η Sasja Beslik, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής της SDG Impact Japan, λέει ότι είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι οι επενδύσεις στην άμυνα ευθυγραμμίζονται με τον 16ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος στοχεύει στην ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τους ισχυρούς θεσμούς. "Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που επενδύουν σε εταιρείες όπλων ή σε μετοχές, αλλά μην το κάνετε κάτω από το είδος της ομπρέλας της ESG ή της βιωσιμότητας, επειδή δεν είναι", είπε. "Πρόκειται για προϊόντα που σκοτώνουν ανθρώπους".

Ενώ η μεγαλύτερη κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων ESG παγκοσμίως είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε αμυντικά περιουσιακά στοιχεία τώρα απ' ό,τι τον Μάρτιο του 2022, η εικόνα είναι διαφορετική σε άλλους τομείς του κλάδου.  Στη μικρότερη - και αυστηρότερη - ταξινόμηση ESG της ΕΕ (γνωστή ως άρθρο 9), τα κεφάλαια υποχωρούν από τα αμυντικά περιουσιακά στοιχεία. Και μεταξύ των ταμείων που ισχυρίζονται ότι "προωθούν" την ESG - γνωστό ως άρθρο 8 - η αύξηση της έκθεσης σε αμυντικές μετοχές εξακολουθεί να αφήνει τις εν λόγω συμμετοχές μόνο στο 0,44% του συνολικού ενεργητικού, το οποίο η Morningstar τοποθετεί σε περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Morningstar επισημαίνει επίσης ότι μεγάλο μέρος της αύξησης του αριθμού των αμοιβαίων κεφαλαίων του άρθρου 8 που κατέχουν αμυντικά περιουσιακά στοιχεία προέρχεται αφού η κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων απορρόφησε ένα κύμα αναβαθμίσεων από μια κατηγορία χαρτοφυλακίου αμοιβαίων κεφαλαίων που δεν είναι ESG, γνωστή ως άρθρο 6.

Ο James Penny, επικεφαλής επενδύσεων στην TAM Asset Management και βετεράνος στις επενδύσεις ESG, δήλωσε ότι το θέμα παραμένει "πολύ δύσκολο". "Στο περιθώριο, θα εξακολουθούσα να συμφωνώ με τον ισχυρισμό ότι αυτές δεν είναι εταιρείες ESG και θα αισθανόμουν αρκετά άνετα να το βάλω στα χαρτοφυλάκιά μας ως κόκκινη γραμμή", δήλωσε.

Ο Jens Munch Holst, διευθύνων σύμβουλος του δανέζικου συνταξιοδοτικού ταμείου AkademikerPension, δήλωσε ότι η δική του κόκκινη γραμμή ξεκινά από τους παραγωγούς αμφιλεγόμενων όπλων, όπως τα πυρομαχικά διασποράς και τα πυρηνικά όπλα. Αλλά μετά από αυτό, το ταμείο είναι ανοιχτό να επενδύσει σε αμυντικές εταιρείες που επιδεικνύουν καλή διακυβέρνηση και καλές αποδόσεις, είπε.

Η αμυντική βιομηχανία ασκεί σκληρή πίεση στην Ευρώπη για να πείσει τους αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν τα όπλα στον επίσημο κατάλογο των καθορισμένων βιώσιμων δραστηριοτήτων του μπλοκ. Η ΕΕ μόλις έβαλε τις τελευταίες πινελιές στην πράσινη ταξινόμησή της και καθυστέρησε τις εργασίες για ένα κοινωνικό κεφάλαιο, εν μέρει λόγω της έντονης διαμάχης γύρω από το θέμα.

Σε επιστολή που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο, ένας Τσέχος νομοθέτης της ΕΕ που εκπροσωπεί το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Βουλής δήλωσε ότι η ΕΕ "ακούσια" αποδυναμώνει τις αμυντικές εταιρείες "μη συμπεριλαμβάνοντάς τες στο πεδίο της βιώσιμης χρηματοδότησης". Σε απάντηση που εστάλη τρεις μήνες αργότερα, η Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις αγορές, Mairead McGuinness, φάνηκε να προσφέρει κάποια υποστήριξη στη θέση της βιομηχανίας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ