ESG+Stories

Οι δύο αλλαγές της MSCI που φέρνουν τα πάνω κάτω στις αξιολογήσεις ESG 

Αδημοσίευτη έρευνα της BlackRock αποκαλύπτει επίσης ότι χιλιάδες funds θα υποβαθμιστούν σε ευρείας κλίμακας λόγω αναδιάταξης της MSCI.
Οι δύο αλλαγές της MSCI που φέρνουν τα πάνω κάτω στις αξιολογήσεις ESG 

Εκατοντάδες κεφάλαια πρόκειται να απογυμνωθούν από τις αξιολογήσεις τους για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση και χιλιάδες άλλα θα υποβαθμιστούν σε μια αναταραχή που προωθείται από τον πάροχο δεικτών MSCI, σύμφωνα με τους Financial Times.

.

Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα έντονος στην Ευρώπη, όπου ένας αυξανόμενος αριθμός ιδρυμάτων θα επενδύσει μόνο σε κεφάλαια που θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τις αρχές των επενδύσεων ΠΚΔ. Το 2022, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ESG αντιπροσώπευαν το 65% των εισροών σε ευρωπαϊκά ETF, σύμφωνα με την Morningstar.

Η MSCI, η οποία έχει 13,5 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους δείκτες της, δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μιας διαβούλευσης σχετικά με τις αξιολογήσεις ESG. Ωστόσο, σύμφωνα με σημείωμα πελάτη της BlackRock, τον μεγαλύτερο πάροχο ETF στον κόσμο, όπως φαίνεται από τους FT, ο αριθμός των ευρωπαϊκών ETF με βαθμολογία ESG τριπλού A από την MSCI πρόκειται να κατρακυλήσει από 1.120 σε μόλις 54, ενώ ο αριθμός χωρίς αξιολόγηση θα αυξηθεί από 24 σε 462.

Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ώθησης από τους παρόχους δεικτών να καταστήσουν αυστηρότερα τα κριτήρια για το τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ταμείο συμβατό με ESG εν μέσω πιέσεων από τις ρυθμιστικές αρχές που ανησυχούν για την επικράτηση του λεγόμενου «greenwashing», καθώς ο κλάδος των βιώσιμων χρηματοοικονομικών επεκτείνεται γρήγορα. Η απότομη μείωση των κεφαλαίων με κορυφαίες αξιολογήσεις θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επενδυτές που εστιάζουν στο ESG έχουν λιγότερες θέσεις για να τοποθετήσουν τα μετρητά τους, αυξάνοντας ενδεχομένως την τιμή των περιουσιακών στοιχείων με μια βιώσιμη ετικέτα.

Σύμφωνα με τις αλλαγές της MSCI, όλα τα «συνθετικά» ETF που χρησιμοποιούν swaps για την παρακολούθηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων θα χάσουν την αξιολόγηση ESG — ακόμη και αν τα κεφάλαια που κατέχουν τα ίδια υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία έχουν υψηλή αξιολόγηση.

Επιπλέον, τα περισσότερα «φυσικά» αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία κατέχουν άμεσα χαρτοφυλάκια μετοχών ή ομολόγων, είναι πιθανό να μειωθεί η βαθμολογία τους.

Οι αλλαγές, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος Απριλίου, θα ισχύουν για όλα τα ETF και τα αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως.

Η MSCI αρνήθηκε να σχολιάσει την κλίμακα των υποβαθμίσεων. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι αλλαγές της «θα οδηγήσουν σε λιγότερα κεφάλαια που θα βαθμολογηθούν ως ΑΑΑ ή ΑΑ και θα μειώσουν τη μεταβλητότητα στις αξιολογήσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG, τα οποία είναι αποτελέσματα που η πελατειακή μας βάση υποστήριξε ευρέως».

Μόνο στην Ευρώπη, 1.476 ETF θα έχουν χαμηλότερη βαθμολογία, 905 θα παραμείνουν αμετάβλητα και 78 θα έχουν υψηλότερη βαθμολογία, έδειξε η έρευνα iShares. Άλλα 446 αμοιβαία κεφάλαια θα χάσουν εντελώς την αξιολόγησή τους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 400 αμοιβαίων κεφαλαίων που βασίζονται σε παράγωγα.

Εάν η ίδια εικόνα αναπαράχθηκε σε ETF και αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως, τότε είναι πιθανό αρκετές χιλιάδες αμοιβαία κεφάλαια να υποβαθμιστούν.

Η πιο δρακόντεια αλλαγή θα επηρεάσει τα συνθετικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που βασίζονται σε συμφωνίες ανταλλαγής, τα οποία διαθέτουν σύμβαση ανταλλαγής με έναν αντισυμβαλλόμενο για την αναπαραγωγή της απόδοσης των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων, αντί να κατέχουν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, όπως κάνει ένα φυσικό ETF.

Η MSCI ανέφερε στη δήλωσή της ότι «η αξιολόγηση [ESG] υπολογίζεται με βάση τα υποκείμενα δεδομένα συμμετοχών ενός αμοιβαίου κεφαλαίου. Στην περίπτωση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ανταλλαγής, τα υποκείμενα δεδομένα που λαμβάνει η MSCI στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι εξασφαλίσεις που διακρατούνται στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής και όχι οι συνιστώσες του υποκείμενου δείκτη που παρακολουθείται.

«Ως εκ τούτου, δεν θα αξιολογούμε πλέον τα ETF που βασίζονται σε swap έως ότου καθορίσουμε μια μέθοδο για τη συνεπή τιμολόγηση ενός ETF που βασίζεται σε swap με βάση τα συστατικά του υποκείμενου δείκτη που παρακολουθεί». Η MSCI πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενώ απομακρύνεται από την αξιολόγηση των αμοιβαίων κεφαλαίων με βάση τους υποκείμενους δείκτες τους, «οι επενδυτές σε ETF που βασίζονται σε συμφωνίες ανταλλαγής εκτίθενται στους κινδύνους και τις ευκαιρίες ESG του υποκείμενου δείκτη και όχι στις εξασφαλίσεις».

Αντίθετα, οι αξιολογήσεις ESG του S&P Dow Jones βασίζονται σε δείκτες, όχι σε κεφάλαια, οπότε ένα ETF που βασίζεται σε swap και παρακολουθεί τον S&P 500, ας πούμε, θα έχει την ίδια βαθμολογία με ένα φυσικό που αναπαράγει τον ίδιο δείκτη.

«Ο πάροχος προϊόντων έχει τη δυνατότητα να ασκεί διακριτική ευχέρεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να παρακολουθεί ή να αναπαράγει τον δείκτη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραγώγων αντί να κατέχει απευθείας τα συστατικά ενός δείκτη», δήλωσε η S&P.

Ο Jack Turner, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου ESG στην 7 Investment Management, ζήτησε «περισσότερη καθοδήγηση από τον κλάδο σχετικά με τον τρόπο μέτρησης του κινδύνου ESG των παραγώγων στα χαρτοφυλάκια. Η αλλαγή της MSCI πιθανότατα αντικατοπτρίζει την έλλειψη μιας προσέγγισης σε ολόκληρο τον κλάδο», πρόσθεσε.

Η δεύτερη αλλαγή της MSCI επηρεάζει την αξιολόγηση ESG των φυσικών κεφαλαίων. Επί του παρόντος, αυτή η αξιολόγηση βασίζεται στις βαθμολογίες ESG των υποκείμενων συμμετοχών του και σε έναν «συντελεστή προσαρμογής», που βασίζεται εν μέρει στην έκθεση του αμοιβαίου κεφαλαίου σε εταιρείες με βελτιωμένες έναντι επιδεινούμενων αξιολογήσεων ESG. Η MSCI καταργεί τώρα αυτόν τον συντελεστή προσαρμογής.

Επί του παρόντος, περίπου το 73% των ETF και των αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν θετικό συντελεστή προσαρμογής, δήλωσε η MSCI, οπότε η κατάργησή του «θα οδηγήσει σε περισσότερες υποβαθμίσεις παρά αναβαθμίσεις».

Ο Turner είπε ότι η 7IM συμφώνησε με την απόφαση να αφαιρεθεί ο συντελεστής προσαρμογής, καθώς θα οδηγήσει σε «ουσιαστική διαφοροποίηση στις αξιολογήσεις ESG μεταξύ των κεφαλαίων», αντί για τόσα πολλά να βαθμολογούνται με τριπλό Α.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ