ESG+Stories

Οι περιβαλλοντικές καταστροφές φέρνουν υπεραποδόσεις στις στρατηγικές ESG- Έως πότε όμως;

Μια νέα έκθεση αποδεικνύει ότι οι τιμές των αποδόσεων των πράσινων μετοχών θα πέσουν στο μέλλον αλλά θα πρέπει οι επενδυτές να συνεχίσουν να τις στηρίζουν προτάσσοντας το περιβάλλον και όχι την τσέπη τους.
Οι περιβαλλοντικές καταστροφές φέρνουν υπεραποδόσεις στις στρατηγικές ESG- Έως πότε όμως;

Τα καλά νέα για τους επενδυτές ESG είναι ότι τα κύματα κακών περιβαλλοντικών ειδήσεων τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει πρωτίστως στην πρόσφατη απόδοση των επενδύσεων.

Αυτά είναι επίσης τα κακά νέα, διότι, σύμφωνα με την απλή οικονομική λογική, ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν οι στρατηγικές ESG να υπεραποδίδουν έναντι της ευρύτερης αγοράς είναι η ύπαρξη περισσότερων και μεγαλύτερων περιβαλλοντικών καταστροφών.

Αυτή είναι η θεμελιώδης παραδοχή μιας ακαδημαϊκής μελέτης από μια ομάδα μεγάλων στοχαστών από τη Σχολή Επιχειρήσεων Booth του Πανεπιστημίου του Σικάγο και τη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Το έγγραφο έχει κυκλοφορήσει μόλις από τον Ιούνιο και οι συγγραφείς αναμένουν την καθιερωμένη ανταλλαγή ακαδημαϊκής κριτικής, αλλά αν το σκεπτικό ισχύει, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πελάτες να επενδύσουν τις αξίες τους, θυσιάζοντας ενδεχομένως την απόδοση των επενδύσεων.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτό θυμίζει τις πρώτες ημέρες των βιώσιμων επενδύσεων, όταν ορισμένες εταιρείες αποκλείονταν, ακόμη και αν αυτό σήμαινε μειωμένη απόδοση των επενδύσεων.

Η τρέχουσα εκδοχή της ιστορίας υπογραμμίζει την προειδοποίηση ότι οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικές των μελλοντικών αποδόσεων, και όταν πρόκειται για στρατηγικές ESG, οι επενδυτές θα πρέπει να νιώθουν άνετα με την ιδέα ότι η ανταμοιβή είναι ότι βοηθoύν να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

«Οι επενδυτές ESG δεν θα πρέπει να περιμένουν να συνεχιστούν αυτές οι υψηλές πρόσφατες επιδόσεις»  δήλωσε ο Lucian Taylor, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Wharton και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης Dissecting Green Returns και πρόσθεσε «όταν οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, αυτό κάνει τις πράσινες μετοχές να υπεραποδίδουν».

Όπως εξηγεί ο Taylor, ο πράσινος παράγοντας, ή αλλιώς «greenium», ξεκινά με αρνητικές ειδήσεις για το περιβάλλον, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένη όρεξη των επενδυτών για επενδύσεις ESG, γεγονός που οδηγεί σε ισχυρότερες επιδόσεις για τις στρατηγικές ESG.

Σύμφωνα με την έκθεση, το greenium παρήγαγε μια σωρευτική διαφορά απόδοσης των επενδύσεων μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Δεκεμβρίου 2020 της τάξης του 35% σε σχέση με τις επενδύσεις που δεν είχαν γίνει στο πλαίσιο του ΕΣΚ.

Η υπεραπόδοση του ESG ήταν ιδιαίτερα εμφανής το 2020 με παραδείγματα όπως το Invesco Solar ETF (TAN) που κέρδισε 234%, FirstTrust Nasdaq Clean Energy ETF (QCLN) με κέρδη 184% και iShares Το Global Clean Energy ETF (ICLN) να κερδίζει 141%. Συγκριτικά, ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 16,3% το 2020.

Η ερευνητική έκθεση διαχώρισε τις «πράσινες» και τις «καφέ» εταιρείες με βάση τις παγκόσμιες βαθμολογίες ESG που υπολογίζονται από την MSCI. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν τον αντίκτυπο των ειδήσεων που σχετίζονται με το κλίμα στην απόδοση των τιμών των μετοχών των εν λόγω εταιρειών.

Για να ελέγξουν τη θεωρία ότι οι αρνητικές ειδήσεις για το κλίμα οδήγησαν στις υπεραποδόσεις των πράσινων μετοχών, οι ερευνητές «μηδένισαν τα κλιματικά σοκ» και διαπίστωσαν ότι οι πράσινες μετοχές υστερούσαν σε σχέση με τις λιγότερο φιλικές προς το περιβάλλον μετοχές τους.

«Όταν μηδενίζουμε τις ροές προς τα κεφάλαια ESG και αφαιρούμε τα κλιματικά σοκ, διαπιστώνουμε ότι οι πράσινες μετοχές θα είχαν υποαποδώσει», δήλωσε ο Taylor. "Αυτό είναι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η προηγούμενη μεγάλη υπεραπόδοση δεν θα πρέπει να αναμένεται να συνεχιστεί και μας λέει ότι το μέλλον των πράσινων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι αρκετά κακό σε σχέση με τα τελευταία οκτώ χρόνια"

Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό ότι το ίδιο είδος αρνητικών ειδήσεων για το κλίμα που οδήγησε τις πρόσφατες επιδόσεις των επενδύσεων ESG θα μπορούσε να συνεχίσει να το κάνει, ο Taylor υποστηρίζει ότι οι πράσινες μετοχές έχουν ήδη υψηλή τιμή με βάση τα προηγούμενα κλιματικά σοκ και ότι η αφοσίωση πολλών επενδυτών ESG θα διατηρήσει αυτές τις τιμές υψηλές.

«Στους ανθρώπους αρέσει πολύ να κατέχουν αυτές τις πράσινες μετοχές σήμερα και αυτό γιατί ότι οι τιμές τους είναι υψηλές σήμερα», είπε. «Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι αναμενόμενες μελλοντικές αποδόσεις τους θα πρέπει να είναι χαμηλές».

Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν σπουδαία είδηση για κάθε επενδυτή ή χρηματοοικονομικό σύμβουλο που πήδηξε στο άρμα του ESG για τις πρόσφατες καλές επιδόσεις, θα πρέπει να είναι καλή είδηση για τους καθαρολόγους των ESG.

«Ένας τρόπος για να κάνετε τον κόσμο καλύτερο είναι να μειώσετε το κόστος κεφαλαίου για τις πράσινες εταιρείες και να αυξήσετε το κόστος κεφαλαίου για τις μη φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες», δήλωσε ο Taylor. «Αν είστε επενδυτής ESG, θέλετε οι πράσινες μετοχές να έχουν χαμηλότερες αναμενόμενες αποδόσεις, επειδή η αναμενόμενη απόδοση είναι το κόστος κεφαλαίου».

Έτσι, ενώ οι πράσινες μετοχές έτρεξαν στο κύμα των κακών ειδήσεων για το κλίμα και ενδεχομένως προσέλκυσαν κάποιους προσηλυτισμένους στην πλευρά του ESG, η πραγματική δοκιμασία θα είναι το πώς οι επενδυτές και οι σύμβουλοι θα αρχίσουν να εξισορροπούν το καλό για τον πλανήτη με το λιγότερο καλό για το χαρτοφυλάκιό τους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ