ESG+Stories

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των επενδύσεων ESG και των επενδύσεων αντίκτυπου;

Επενδύσεις ESG και επενδύσεις με αντίκτυπο χρησιμοποιούνται συχνά μαζί αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές - Το σημαντικό επενδυτικό κενό για την επίτευξη των SDGs
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των επενδύσεων ESG και των επενδύσεων αντίκτυπου;

Σύμφωνα με την έκθεση Morningstar Landscape Report, τα αμοιβαία κεφάλαια ESG συγκέντρωσαν 51,1 δισ. δολάρια καθαρά νέα χρήματα από τους επενδυτές το 2020, το πέμπτο συνεχόμενο ετήσιο ρεκόρ. Αυτό ήταν υπερδιπλάσιο από τα 21 δισ. δολάρια που οι επενδυτές διοχέτευσαν σε κεφάλαια ESG το 2019. Εν τω μεταξύ, τα ειδικά επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν στον αντίκτυπο έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί από 502 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση το 2019 σε 715 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Τόσο οι επενδύσεις με αντίκτυπο όσο και οι επενδύσεις ESG μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές οικονομικές αποδόσεις, ενώ παράλληλα βοηθούν για μια καλύτερη κοινωνία. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ορισμένες σημαντικές διακρίσεις. Η κατανόηση αυτών των διακρίσεων μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να κάνουν καλύτερες κρίσεις, τις επιχειρήσεις να τοποθετηθούν καταλληλότερα και να βελτιώσουν την υποβολή εκθέσεων και τη διαφάνεια.

Τι είναι οι επενδύσεις ESG;

Το ESG επικεντρώνεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες που είναι ζωτικής σημασίας για τη σημερινή εταιρική διοίκηση και τους επενδυτές. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση ενέργειας, τη ρύπανση, τον κλιματικό κίνδυνο, την έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα, τη διαχείριση του διοξειδίου του άνθρακα και τη χρήση σπάνιων πόρων. Τα κοινωνικά ζητήματα μπορεί να περιλαμβάνουν την ασφάλεια των προϊόντων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία των δεδομένων των πελατών, καθώς και την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση. Τα ζητήματα διακυβέρνησης μπορεί να περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η συμμόρφωση με τα λογιστικά πρότυπα, ο προγραμματισμός διαδοχής, η αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά και μια ισχυρή διαδικασία διαχείρισης ESG.

Το ESG εν γένει χρησιμοποιείται για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές πρακτικές, προκειμένου να προστατευθεί και, παρέχοντας ευκαιρίες για την υιοθέτηση προοδευτικών πρακτικών, να ενισχυθεί η αξία. Αυτή η ολιστική θεώρηση μιας εταιρείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο για τους επενδυτές που αναζητούν υπεύθυνες, βιώσιμες ή με αντίκτυπο επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι επενδυτές χρησιμοποιούν το ESG για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με την επιτυχία και την αξία των επιδόσεων και των πολιτικών μιας εταιρείας εκτός του ισολογισμού της, προκειμένου να μετριάσουν τον κίνδυνο και να εντοπίσουν ανώτερες αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο. Τελικά, η πρωταρχική εστίαση των επενδύσεων ESG είναι η αύξηση της κατώτατης γραμμής μέσω επενδύσεων σε υπεύθυνες εταιρείες που διοικούνται σωστά.

Τι διαφοροποιεί τις επενδύσεις αντίκτυπου;

Η επένδυση αντίκτυπου ορίζεται ως μια επενδυτική στρατηγική που επιδιώκει τη θετική αντιμετώπιση κοινωνικών ή περιβαλλοντικών προκλήσεων με παράλληλη δημιουργία οικονομικών αποδόσεων. Τελικά, ο στόχος των επενδύσεων αντίκτυπου είναι να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα και τα επενδυτικά κεφάλαια για την επίτευξη θετικών κοινωνικών αποτελεσμάτων- οι οικονομικές αποδόσεις είναι δευτερεύουσες. Οι επενδυτές με αντίκτυπο ενσωματώνουν εξ ορισμού ουσιαστικούς παράγοντες ESG στις επενδυτικές διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων, αλλά υπερβαίνουν επίσης τους παράγοντες ESG με διάφορους τρόπους.

Σύμφωνα με το Global Intermediary Identification Number τα βασικά χαρακτηριστικά του Impact Investing είναι:

  • Σκοπιμότητα. Ο επενδυτής πρέπει να έχει πρόθεση να έχει θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο μέσω των επενδύσεών του.
  • Προσδοκίες απόδοσης και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Οι επενδύσεις αντίκτυπου αναμένεται να αποφέρουν οικονομική απόδοση του κεφαλαίου ή, τουλάχιστον, απόδοση του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ανταγωνιστικές αποδόσεις δεν είναι απαραίτητα ο σκοπός της επένδυσης- οι επενδύσεις αντίκτυπου στοχεύουν σε οικονομικές αποδόσεις που κυμαίνονται χαμηλά.  Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μπορεί να περιλαμβάνουν ισοδύναμα μετρητών, σταθερό εισόδημα, επιχειρηματικά κεφάλαια και ιδιωτικά κεφάλαια.
  • Μέτρηση επιπτώσεων. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των επενδύσεων με αντίκτυπο είναι η δέσμευση του επενδυτή να μετρά και να αναφέρει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις και την πρόοδο των υποκείμενων επενδύσεων, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ενώ παράλληλα ενημερώνει την πρακτική των επενδύσεων με αντίκτυπο και αναπτύσσει τον τομέα.

Ακόμη δύο κριτήρια που καθιστούν μία επένδυση ως επένδυση αντίκτυπου, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Bridgespan είναι: 

  • Ο αντίκτυπος πρέπει να προάγει ουσιαστικά την πρόοδο προς την επίτευξη σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων, για παράδειγμα των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ), λαμβάνοντας δεόντως υπόψη όλες τις σημαντικότερες πιθανές οδούς αντίκτυπου για μια συγκεκριμένη επένδυση.
  • Ο επιτευχθείς αντίκτυπος θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας.

Μέτρηση & διαχείριση του αντίκτυπου

Όπως και οι επενδυτές ESG, έτσι και οι επενδυτές επιπτώσεων εργάζονται για τη δημιουργία παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με τον τρόπο μέτρησης, αξιολόγησης και αναφοράς των επιπτώσεων στους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον.

Πρωτοβουλίες όπως το Σχέδιο Διαχείρισης Επιπτώσεων (IMP) συμβάλλουν στην αποσαφήνιση του τοπίου των προτύπων και στην παροχή οδηγιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επενδυτές για την πρακτική τους στη διαχείριση των επιπτώσεων. Εργαλεία όπως η πλατφόρμα διαχείρισης επιπτώσεων βοηθούν τους οργανισμούς να μάθουν πώς να ενεργούν υπεύθυνα και να μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Οι επενδυτές με αντίκτυπο χρησιμοποιούν επίσης πλαίσια μέτρησης και διαχείρισης του αντίκτυπου, όπως το πλαίσιο μέτρησης και διαχείρισης του συνολικού αντίκτυπου (TIMM) της PwC. Αυτά τα πλαίσια επιδιώκουν να παρέχουν μια ολιστική εικόνα μιας εταιρείας εκτός της χρηματοοικονομικής αναφοράς, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε κινδύνους, των πιθανών ευκαιριών και των θετικών επιπτώσεων στην κοινωνία.

Αναλυτικότερα το πλαίσιο του TIMM μετρά τον αντίκτυπο χρησιμοποιώντας τέσσερις κύριες κατηγορίες:

  • Κοινωνικός αντίκτυπος: Μετρά και αξιολογεί τις συνέπειες των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην κοινωνία, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η συνοχή της κοινότητας.
  • Περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται ο αντίκτυπος των επιχειρήσεων στο φυσικό κεφάλαιο, όπως οι εκπομπές στον αέρα, το έδαφος και το νερό, και η χρήση των φυσικών πόρων.
  • Φορολογικός αντίκτυπος: Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι φόροι επί των κερδών, των ανθρώπων, της παραγωγής και της περιουσίας, καθώς και οι περιβαλλοντικοί φόροι, λαμβάνονται υπόψη κατά την αποτίμηση της συνεισφοράς μιας εταιρείας στα δημόσια οικονομικά.
  • Οικονομικός αντίκτυπος: Μετρά την επίδραση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην οικονομία μιας συγκεκριμένης περιοχής, μετρώντας τις μεταβολές στην οικονομική ανάπτυξη (παραγωγή ή προστιθέμενη αξία) και τις σχετικές μεταβολές στην απασχόληση.

Αυτό το παράδειγμα αξιολογεί τη θετική ή αρνητική επίδραση μιας επιχείρησης στην κοινωνία, τη φορολογία, την οικονομία και το περιβάλλον, επιτρέποντας στους επενδυτές να συγκρίνουν στρατηγικές και επενδυτικές επιλογές αξιολογώντας το σύνολο των επιπτώσεων κάθε οργανισμού. Αυτά τα πλαίσια υπάρχουν εκτός από τα πλαίσια ESG, όπως το Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων Βιωσιμότητας (SASB) και η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Αναφοράς (GRI), παρά το γεγονός ότι και τα δύο υποστηρίζονται από οργανισμούς όπως οι Αρχές για Υπεύθυνες Επενδύσεις (PRI).

Ο κόσμος χρειάζεται τόσο επενδύσεις ESG όσο και επενδύσεις αντίκτυπου

Βγαίνοντας από το 2020, ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές συστημικές προκλήσεις, όπως η πανδημία COVID-19, το κίνημα Black Lives Matter και η αύξηση της ετήσιας παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τόσο οι επενδύσεις ESG όσο και οι επενδύσεις αντίκτυπου μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Οι επενδυτές ESG μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρότερες, πιο υπεύθυνες επιχειρήσεις που λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των ενδιαφερομένων μερών, επιχειρήσεις με ποικιλόμορφες και χωρίς αποκλεισμούς ομάδες, αφοσιωμένους εργαζόμενους και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Εν τω μεταξύ, παραμένει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό που απαιτείται για την επίτευξη των SDGs, ένα κενό που μπορεί να αντιμετωπιστεί σημαντικά μέσω των επενδύσεων αντίκτυπου. Με επίκεντρο την προώθηση της αλλαγής έναντι των αποδόσεων, οι επενδύσεις αντίκτυπου διασφαλίζουν ότι οι εντολές για την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ