ESG+Stories

Πώς πήγε τον πρώτο μήνα διαπραγμάτευσής του ο δείκτης ESG στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Τον Οκτώβριο θα εμπλουτιστεί και με άλλες εταιρείες, ενώ στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι ο Γενικός Δείκτης να γίνει ESG δείκτης.
Πώς πήγε τον πρώτο μήνα διαπραγμάτευσής του ο δείκτης ESG στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη Athex ESG με τιμή έναρξης τις 1000 μονάδες και έκλεισε τον πρώτο μήνα λειτουργάς του με κέρδη 4,1%.

Στην αρχική σύνθεση του δείκτη συμμετέχουν 35 εισηγμένες εταιρείες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο να κινητοποιηθούν και άλλες ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές και τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, αλλά τον προσεχή μήνα -τον Οκτώβριο- αναμένεται να εμπλουτιστεί με νέες εταιρείες.

Ο νέος δείκτης, άλλωστε, σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, έως το 2023-2025 εκτιμάται ότι οι μετοχές στον ελληνικό δείκτη ESG θα φτάσουν τις 60, ενώ στόχος της διοίκησης του Χ.Α. είναι ο Γενικός Δείκτης να γίνει ESG δείκτης.

Η πρώτη αναθεώρηση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2021 με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες στο πλαίσιο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης  για την χρήση του 2020 και θα γίνεται κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι οι 35 εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη είναι: Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.

Να σημειώσουμε ότι το επενδυτικό κοινό χρησιμοποιεί τις πληροφορίες ESG προκειμένου να καθορίσουν πόσο ανθεκτική και έτοιμη είναι μια εταιρεία να διαχειρίζεται τις αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Βασικό κριτήριο για την επιτυχή δημοσιοποίηση πληροφοριών ESG είναι ο καθορισμός των παραγόντων που συνδέονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης να δημιουργεί αξία και είναι, επομένως, ουσιαστικοί για την επιχείρηση και τους μετόχους της. Οι εταιρείες πρέπει να εντοπίζουν, να ιεραρχούν και να δημοσιοποιούν τα θέματα ESG που είναι περισσότερο ουσιαστικά για τη λειτουργία τους, καθώς και να εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο τα θέματα αυτά επηρεάζουν την εταιρική τους επίδοση και την ικανότητά τους να εφαρμόζουν τη στρατηγική τους.

Αυτή την αυξανόμενη τάση προς το ESG επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Morningstar, που δείχνουν ότι τα funds όλων των τύπων που επικεντρώνονται στo ESG –μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.λπ.– είδαν καθαρές εισροές άνω των 21 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα 10,4 δισ. δολ. του πρώτου τριμήνου του 2020 και περίπου πέντε φορές μεγαλύτερες από τις εισροές του πρώτου τριμήνου 2019.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ