ESG+Stories

Σδούκου: Το χρονοδιάγραμμα για απλοποίηση ΑΠΕ, διαγωνισμούς, φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές, αποθήκευση και νέες «ταρίφες»

Διαβεβαίωσε,  ότι το ΥΠΕΝ παρακολουθεί στενά τα οικονομικά του ΕΛΑΠΕ έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητά του και να γίνονται κανονικά οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, παρότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων κατευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών.
Σδούκου: Το χρονοδιάγραμμα για απλοποίηση ΑΠΕ, διαγωνισμούς, φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές, αποθήκευση και νέες «ταρίφες»

Την ατζέντα που έχει το υπουργείο κατά το 2022 για τις ΑΠΕ, τις οποίες χαρακτήρισε ως ραχοκοκαλιά του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, παρουσίασε μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΣΠΕΦ η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Ολοκλήρωση της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας, παράλληλα με την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου, αφενός για την αποθήκευση, αφετέρου για τα offshore αιολικά. Σε ένα μήνα, δηλαδή προς το τέλος Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα μπορεί να παρουσιαστεί το ενεργειακό πολυνομοσχέδιο για τα παραπάνω θέματα.

Έκδοση της δεύτερης Υπουργικής Απόφασης για τους διαγωνισμούς, δηλαδή για την δημοπρατούμενη ισχύ, το επίπεδο ανταγωνισμού κ.λπ. Το ΥΠΕΝ βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης, ώστε σύντομα να υπογραφεί και να μπορέσει να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός ΑΠΕ πριν το Πάσχα.

Έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τις προτεραιότητες στην παροχή όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Το ΥΠΕΝ προβληματίζεται για τον τεράστιο όγκο αιτημάτων που έχει να διαχειριστεί ο ΑΔΜΗΕ και βρίσκεται σε επαφή με τα στελέχη του ώστε να διευκολυνθεί η εξέταση των αιτήσεων και να βρεθει λύση στο πρόβλημα. Η λύση είναι το ΠΣΑΠΕ (Πληροφοριακό Σύστημα ΑΠΕ) που θα στηθεί σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας» αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα.

Ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποδοχής αιτήσεων για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στις κορεσμένες περιοχές της Κρήτης, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Εύβοιας. Η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι «σχεδόν έτοιμη», ωστόσο εκκρεμεί και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται εντός του Φεβρουρίου.

Έγκριση από την Κομισιόν του σχήματος για αποθήκευση ενέργειας ώστε να γίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί εντός του 2022. Το σχήμα έχει προκοινοποιηθεί από το καλοκαίρι ωστόσο δεν έχει προχωρήσει η έγκριση, ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το RRF.

Υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανασυγκρότησης (RRF) μεταξύ των οποίων η αναμόρφωση του ΕΛΑΠΕ. Οι δράσεις που έχουν περιληφθεί έχουν ιδιαίτερη σημασία και τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται είναι «σφιχτά».

Έκδοση το Φεβρουάριο του νέου καταλόγου με τις αναθεωρημένες Τιμές Αναφοράς (ταρίφες), για τα έργα που έχουν εξασφαλίσει την εγκατάστασή τους χωρίς συμμετοχή σε διαγωνισμούς, που θα ισχύουν από το Μάρτιο του 2022 έως το τέλος του 2022. Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι υπάρχει αύξηση του κόστους του εξοπλισμού και η κ. Σδούκου διαβεβαίωσε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη.

Διενέργεια ειδικών ξεχωριστών διαγωνισμών, από το 2023 και μετά, με συμμετοχή μόνον μικρών φωτοβολταϊκών έργων, όπως έχει προβλεφθεί στο νέο σχήμα στήριξης που εγκρίθηκε από την Κομισιόν.

Η κ. Σδούκου διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το ΥΠΕΝ παρακολουθεί στενά τα οικονομικά του ΕΛΑΠΕ έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητά του και να γίνονται κανονικά οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, παρότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων κατευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών.

Επίσης, σχετικά με την πρόσβαση νέων σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ότι ο Διαχειριστής υλοποιεί το πρόγραμμα ενίσχυσης και αναβάθμισης του δικτύου ώστε να μπορεί σύντομα να υποδεχθεί νέες ΑΠΕ.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την τοποθέτηση της κ. Σδούκου.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ