ESG+Stories

Στο μικροσκόπιο των διαχειριστών κεφαλαίων η σύνδεση των αμοιβών στελεχών με μετρήσεις ESG

Η AllianzGI θα ψηφίσει κατά των ευρωπαϊκών εταιρειών που αποτυγχάνουν να συνδέσουν τις αμοιβές με το ESG και θα ασκεί κυρώσεις από το 2023.   
Στο μικροσκόπιο των διαχειριστών κεφαλαίων η σύνδεση των αμοιβών στελεχών με μετρήσεις ESG

Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Allianz Global Investors δήλωσε ότι από το επόμενο έτος θα ψηφίζει κατά των μεγάλων βρετανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει και οι οποίες δεν συνδέουν τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών με μετρήσεις ESG.

Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών έχουν γίνει σημείο διαμάχης μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των εταιρειών στις οποίες επενδύουν τα τελευταία χρόνια, καθώς εντείνουν τον έλεγχο των υψηλών πληρωμών.

Η Allianz, η οποία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 673 δισ. ευρώ, αντιτάχθηκε μόνο στο 21% όλων των προτάσεων διαχείρισης παγκοσμίως το 2021, αλλά καταψήφισε το 47% των προτάσεων που αφορούσαν τις αμοιβές - από 49% το 2020. 

«Ως ενεργός επενδυτής, η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε για να επιφέρουμε αλλαγές», δήλωσε ο Matt Christensen, παγκόσμιος επικεφαλής της AllianzGI για τις βιώσιμες επενδύσεις και τις επενδύσεις αντικτύπου.

«Σύμφωνα με την επιθυμία μας να διαμορφώσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες στις οποίες επενδύουμε ευθυγραμμίζουν τις πολιτικές αμοιβών των στελεχών τους με τους βασικούς δείκτες ESG και θα καταψηφίσουμε όσες δεν το πράττουν».

Ο διευθυντής καταψήφισε μόνο το 4% των συνολικών προτάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, αλλά αντιτάχθηκε στο 20% των προτάσεων για τις αμοιβές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι πρωτοπόρο στα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, με την ανάλυσή μας να καταδεικνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ισχυρή ηγετική θέση», δήλωσε η Virginie Maisonneuve, παγκόσμια CIO (Διευθυντικό στέλεχος πληροφοριών) της AllianzGI για τις μετοχές.

Σχεδόν το 60% των βρετανικών εταιρειών του FTSE 100 συνδέουν δείκτες αναφοράς ESG με τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, σύμφωνα με την PwC, εξέλιξη που υποστηρίχθηκε από τα δύο τρίτα των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η AllianzGI δεν είναι η μόνη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ των αποδοχών και των φιλοδοξιών βιωσιμότητας. Η ομάδα ακτιβιστών Cevian Capital δήλωσε πέρυσι ότι θα ψηφίσει κατά των εταιρειών που δεν συμπεριλαμβάνουν στόχους στα πακέτα αμοιβών.

Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τους Financial Times, η συμβουλευτική ομάδα μετόχων Institutional Shareholder Services δημοσίευσε μια διαβούλευση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της για την ψηφοφορία στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία πρότεινε την αξιολόγηση των μη χρηματοοικονομικών μετρήσεων ESG στα σχέδια αποζημίωσης με παρόμοιο τρόπο με τις χρηματοοικονομικές μετρήσεις.

Η PwC χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι επενδυτές θα επιδιώξουν να κρατήσουν τις εταιρείες σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά τις μετρήσεις ESG στις αμοιβές».

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων Liontrust αντιμετώπισε μια σημαντική εξέγερση των επενδυτών για τα νέα πακέτα αποζημίωσης των κορυφαίων στελεχών - παρόλο που οι προτάσεις της περιλάμβαναν δείκτες αναφοράς ESG.

Η AllianzGI τροποποίησε επίσης πέρυσι τους κανόνες της για την ψήφο μέσω πληρεξουσίων αντιπροσώπων, ώστε να εξετάζει τις αξιοσημείωτες αλλαγές στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών κατά περίπτωση «όποτε οι εταιρείες που έλαβαν σημαντικές άμεσες κρατικές ενισχύσεις κατέγραψαν σημαντικές απολύσεις ή περικοπές μερισμάτων (που δεν προβλέπονται από τις ρυθμιστικές αρχές) ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19».

Ωστόσο, ορισμένοι έχουν υποχωρήσει από μια πιο λεπτομερή προσέγγιση της αποζημίωσης. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, η Legal and General Investment Management, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα σταματήσει σχεδόν κάθε άμεση ανατροφοδότηση προς τις εταιρείες σχετικά με τις αμοιβές και θα παρεμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις που θεωρούνται πολύ εξαιρετικές, αφού οι συμβουλές της αγνοήθηκαν τις περισσότερες φορές.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ