ESG+Stories

Συνεχίστηκε η αύξηση κεφαλαίων ΕSG το 2022

Μια νέα έκθεση της PwC Λουξεμβούργου δείχνει ότι ο αριθμός των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG συνέχισε να αυξάνεται το 2022, ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε την αβεβαιότητα από την πανδημία Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Συνεχίστηκε η αύξηση κεφαλαίων ΕSG το 2022

Η έκθεση, η τέταρτη έκδοση του "ESG Mutual Funds Poster", διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG αυξήθηκε σε 10.154 το δεύτερο εξάμηνο του 2022, από 9.279 το πρώτο εξάμηνο του 2022 - αύξηση 9,5%.

.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην έντονη αύξηση του αριθμού των ταμείων του άρθρου 8, ενώ ο αριθμός των ταμείων του άρθρου 9 μειώθηκε ελαφρά, τερματίζοντας το 2022 σε 979.

Όσον αφορά τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία (AuM), η BlackRock αναδείχθηκε ως ο κυριότερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων για τα κεφάλαια ESG, ακολουθούμενη από τις Amundi, DWS, BNP Paribas και Goldman Sachs. Όσον αφορά τον αριθμό των αμοιβαίων κεφαλαίων, η Amundi ήταν ο κορυφαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, ακολουθούμενη από τις BNP Paribas, DWS, Eurizon Asset Management και BlackRock.

Οι κορυφαίες χώρες της ΕΕ με βάση το AuM στο τέλος του 2022 ήταν το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Γερμανία. 

Όσον αφορά τις καθαρές ροές, η BlackRock ήταν το κορυφαίο αμοιβαίο κεφάλαιο τόσο στα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 8 όσο και στα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9.

«Σε ένα πλαίσιο οικονομικής και γεωπολιτικής αναταραχής, ο αριθμός των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG αυξήθηκε σε 10.154 το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με την ισχυρή αύξηση του αριθμού των αμοιβαίων κεφαλαίων του άρθρου 8, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μικρή μείωση των αμοιβαίων κεφαλαίων του άρθρου 9», δήλωσε ο Frédéric Vonner, εταίρος και επικεφαλής του τομέα βιώσιμης χρηματοδότησης και βιωσιμότητας στην PwC Λουξεμβούργου.

«Το έτος αυτό είδε πολλά κεφάλαια του άρθρου 9 να επαναταξινομούνται στην ευρύτερη κατηγορία του άρθρου 8 λόγω της κανονιστικής αβεβαιότητας. Καθώς το SFDR και άλλοι κανονισμοί που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα συνεχίζουν να εξελίσσονται και καθώς οι ρυθμιστικές αρχές βελτιώνουν την προσέγγισή τους για την επιβολή τους, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ θα πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς στο μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό τοπίο» πρόσθεσε.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG βρίσκεται στην Ευρώπη, κυρίως στο Λουξεμβούργο. 

Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη κανονισμών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως ο κανονισμός για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση (SFDR).

Νωρίτερα φέτος, έρευνα της τεχνολογικής πλατφόρμας βιωσιμότητας Clarity AI, διαπίστωσε ότι από τα 18.000 επενδυτικά κεφάλαια σε όλη την Ευρώπη, λιγότερο από το 4% θα ήταν σε θέση να συμμορφωθεί με τους νόμους περί ονομασίας των κεφαλαίων ESG σε βασικές αγορές.

Παρά ταύτα, η αύξηση των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για εταιρείες με θετικές πρακτικές ESG. Η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν καλύτερα τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα ESG.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ