ESG+Stories

Σύνοδος COP27: Οδηγός αποφυγής του «πράσινου ξεπλύματος»

Η θλιβερή πραγματικότητα όπως ακούστηκε στην COP27 είναι ότι ορισμένες παράκτιες κοινότητες έχουν ήδη διαλυθεί εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Σύνοδος COP27: Οδηγός αποφυγής του «πράσινου ξεπλύματος»

Πρακτικές οδηγίες προς τους πολίτες για το πώς να αναγνωρίζουν αν μία κυβέρνηση ή μία εταιρεία τους κοροϊδεύει με τη μέθοδο του «πράσινου ξεπλύματος» έδωσε χθες η ομάδα ειδικών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες είχε συστήσει την ομάδα αυτή κατά την περυσινή διάσκεψη για το κλίμα, στη Γλασκώβη, ενώ χθες παρουσίασε στη σύνοδο COP27 τα συμπεράσματά της.

.

Το υπ’ αριθμόν ένα κριτήριο του «πράσινου ξεπλύματος» είναι το αν μια κυβέρνηση ή μία εταιρεία εξαγγέλλει νέα έργα ορυκτών καυσίμων, υποσχόμενη ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεταβατικά» έργα. «Οχι άλλα έργα ορυκτών καυσίμων, δηλαδή όχι νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα», ήταν η πρώτη σύσταση. Οι δυνατότητες ενεργειακής μετάβασης είναι τεράστιες, οι κυβερνήσεις που θέλουν να λέγονται πράσινες πρέπει να επικεντρώνουν όλες τις δυνάμεις τους στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτροδότησης και την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης.

Δεύτερο κριτήριο, όχι αποψίλωση δασών. Δεν μπορεί να κόβονται δάση με την υπόσχεση ότι θα φυτευθούν άλλα.

Τρίτο κριτήριο, όχι αγορές ρύπων από άλλους, πρόκειται για μέθοδο μετάθεσης ευθυνών. Αλλη έκθεση που ήρθε στη δημοσιότητα χθες περιγράφει με ποιο τρόπο η Ελβετία «κόβει δρόμο», αγοράζοντας δικαιώματα ρύπων από την Γκάνα. Επόμενο κριτήριο, που αφορά ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις: όχι λόμπινγκ, είτε άμεσα είτε μέσω της συμμετοχής σε επιχειρηματικές ενώσεις, με στόχο την υπονόμευση πολιτικών για το κλίμα.

Τέλος, εξάρτηση των μισθών των διευθυντικών στελεχών από το αν η εταιρεία εκπληρώνει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της. Η θλιβερή πραγματικότητα της συνόδου για το κλίμα, όπως τη μετέφεραν κάποιοι σύνεδροι, είναι ότι για ορισμένες παράκτιες κοινότητες είναι ήδη αργά – έχουν ήδη διαλυθεί εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Συγκεκριμένα, στα νησιά Φίτζι δεκάδες παραθαλάσσια χωριά έχουν μετεγκατασταθεί και άλλα βρίσκονται σε διαδικασία μετεγκατάστασης, αφού η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι διαδοχικές σφοδρές καταιγίδες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια.

Πηγή: Reuters, Guardian, Καθημερινή

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ