ESG+Stories

Τα δύο ζητήματα που θα καθορίσουν το ESG το 2023 και μετά

Οι Κεφαλαιαγορές ψήφισαν ότι το ESG έχει αξία αλλά πρέπει να αναπτυχθεί καλύτερη νομοθεσία.
Τα δύο ζητήματα που θα καθορίσουν το ESG το 2023 και μετά

Η ζήτηση για επενδύσεις ESG την τελευταία δεκαετία ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη και η αδιαφάνεια του όρου δεν απέτρεψε την ανάπτυξη. Μέχρι το τέλος του 2021, ένα στα οκτώ δολάρια επαγγελματικά διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ χρησιμοποίησε αυτοαναφερόμενα κριτήρια ESG - συνολικού ύψους 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

.

Με αυτή την αμείωτη έλξη στην αγορά, έχουν συμβεί δύο προβλέψιμα πράγματα. Πρώτον, οι μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων οδήγησαν το κύμα για να συγκεντρώσουν αποτελεσματικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό έφερε μαζί του το φάντασμα του πράσινου ξεπλύματος. Δεύτερον, εκείνοι των οποίων οι πολιτικές ή οι βιομηχανίες απειλούνταν από την ανάπτυξη του ESG δέχτηκαν επίθεση.

Και τα δύο ζητήματα θα οδηγήσουν το αφήγημα του ESG το 2023 και μετά. Το ζήτημα της ψευδεπίγραφης οικολογικής ταυτότητας είναι επίκαιρο και θεμιτό. Το ESG ήταν πάντα δύσκολο να οριστεί και η καλύτερη γνωστοποίηση και ταξινόμηση των κεφαλαίων που σχετίζονται με ESG είναι απόλυτη ανάγκη για τον καταναλωτή στο μέλλον.

Οι πολιτικές επιθέσεις κατά του ESG, από την άλλη πλευρά, προέρχονται από ένα πιο λοιμογόνο μέρος και προορίζονται να έχουν μια ανατριχιαστική επίδραση στην ανάπτυξη. Ο υπαινιγμός ότι υπάρχει μακροπρόθεσμος κίνδυνος σε πράγματα όπως οι εργασιακές πρακτικές ή το κλίμα ή ότι η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να προσθέσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, φαίνεται να είναι ένα δημοφιλές έναυσμα για το ESG στην Ουάσιγκτον.

Οι πολιτικές επιθέσεις κατά του ESG, από την άλλη πλευρά, προέρχονται από ένα πιο λοιμογόνο μέρος και προορίζονται να έχουν μια ανατριχιαστική επίδραση στην ανάπτυξη. Ο υπαινιγμός ότι υπάρχει μακροπρόθεσμος κίνδυνος σε πράγματα όπως οι εργασιακές πρακτικές ή το κλίμα ή ότι η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να προσθέσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, φαίνεται να είναι ένα δημοφιλές έναυσμα για το ESG στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον Blaine Townsend, εκτελεστικό αντιπρόεδρο και διευθυντή του ομίλου Βιώσιμων, Υπεύθυνων και Επενδύσεων Αντίκτυπου (SRII) της Bailard Wealth Management, οι απωθήσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το ESG συγχέουν ορισμένα κοινωνικά ζητήματα στην κοινωνία με τις επενδύσεις ESG. Αλλά το ESG δεν έχει να κάνει με την ιδεολογία. μάλλον, το ESG αφορά δεδομένα. Οι επιθέσεις στο ESG βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ψευδή οικονομικά στοιχεία. Αντιμετωπίζουν την ενεργειακή μετάβαση ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος αντί για κάτι μετασχηματιστικό και πρακτικές τόσο διαισθητικές όσο η προσέλκυση και η διατήρηση καλών εργαζομένων ως θέμα ατζέντας και όχι ως μέτρηση καλών επιχειρήσεων.

Οι νόμοι κατά του ESG μπορεί να είναι ιδεολογικοί από μόνοι τους. Στο Τέξας, για παράδειγμα, οι νομοθέτες έχουν δημιουργήσει μια λιγότερο ανταγωνιστική αγορά αναδοχής για τα δημοτικά ομόλογά τους απαγορεύοντας ορισμένες τράπεζες με βάση τις πολιτικές τους για το κλίμα ή τα όπλα - δύο ζητήματα που συχνά εμπίπτουν σε μια επικεφαλίδα ESG. Αυτοί οι νόμοι μπορεί να έχουν ήδη κοστίσει στους φορολογούμενους του Τέξας 300 έως 500 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας λιγότερο ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για ομόλογα. Στην πραγματικότητα, το Τέξας παίρνει τώρα χειρότερους όρους για τα δημοτικά ομόλογά του από την Καλιφόρνια, η οποία στην πραγματικότητα έχει χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα. Τώρα η Φλόριντα εργάζεται για να ακολουθήσει το παράδειγμά της - ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα της πολιτείας της και των φορολογουμένων της. Και όμως, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι διαχειριστές ESG αγνοούν τις οικονομικές αποδόσεις για την ιδεολογία.

Το ESG αναπτύχθηκε ακριβώς επειδή επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των συμβιβασμών κινδύνου και απόδοσης στα χαρτοφυλάκια. Αλλά και η πολιτική έχει να κάνει με το ρίσκο και την επιστροφή. Στην πραγματικότητα, οι τρέχουσες επιθέσεις προέρχονται από ένα παλιό εγχειρίδιο που έχει ήδη αποτύχει να ανακόψει την ανάπτυξη του ESG.

Για παράδειγμα, ένα απόσπασμα από μια δημοσίευση του American Enterprise Institute του 2005 έχει μια εντυπωσιακά οικεία ομοιότητα με την τρέχουσα πλατφόρμα κατά του ESG του 2023:

Πολιτική συνταξιοδοτικών ταμείων: Οι κίνδυνοι της κοινωνικά υπεύθυνης επένδυσης (AEI Press, 2005)

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία να μποϊκοτάρουν τις καπνοβιομηχανίες. . . ή εταιρείες φυσικών πόρων που δεν ενστερνίζονται πρωτοβουλίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, παρόλο που ένα μποϊκοτάζ δεν θα είχε ορατό αντίκτυπο στις δραστηριότητες ή τα κέρδη αυτών των εταιρειών, αλλά θα κινδύνευε να καταστρέψει τις αποδόσεις των συνταξιούχων που συχνά έχουν ελάχιστο λόγο σε αυτό που γίνεται στο όνομά τους»

Ενώ έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια, δεν έχουν αλλάξει πολλά εκτός από το ότι η συζήτηση έχει μεταφερθεί από τις αίθουσες των δεξαμενών σκέψης στις αίθουσες του Κογκρέσου και των μέσων ενημέρωσης.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ήδη νόμοι που διέπουν το καθήκον καταπιστευματικής διαχείρισης. Ο νόμος περί ασφάλισης εισοδήματος συνταξιοδότησης εργαζομένων (ERISA) είναι ένας νόμος που επιβλέπει τα συνταξιοδοτικά ταμεία από το 1974, για παράδειγμα, και το Υπουργείο Εργασίας (DOL) έχει κανόνες που διευκρινίζουν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ενσωμάτωση του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης στη διαχείριση σχεδίων.

Εάν μια επιτροπή επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων χρησιμοποιεί διαχειριστές που ενσωματώνουν ESG, πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους ως καταπιστευματοδόχοι.

Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων είναι ένας σκληρός κλάδος και τα χαρακτηριστικά κινδύνου και απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου ESG είναι πάντα υπό εξέταση. Υπάρχουν γνωστά και κατανοητά σημεία αναφοράς απόδοσης για την αξιολόγηση των διαχειριστών. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι γεμάτα με πολύ έμπειρους, μορφωμένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες. 

Μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν διευθυντές χωρίς έναν πολιτικό να τους λέει πώς να το κάνουν. Και υπόκεινται στους ισχύοντες νόμους εάν αποτύχουν σε αυτήν την κατηγορία. Εάν ένας διευθυντής υπολειτουργεί, θα απολυθεί χωρίς να εμπλακεί ένας πολιτικός. Είτε ενσωματώνουν ESG είτε όχι. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στον πραγματικό κόσμο.

Οι επαγγελματίες επενδυτές δεν βλέπουν το ESG ως ιδεολογικό κίνημα. Ούτε πολλές ομάδες ακτιβιστών εργάζονται σε κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ESG δέχεται επίθεση και από το κίνημα βιωσιμότητας. . . επειδή είναι υπερβολικά καπιταλιστικό ή μετριοπαθές. Δεν πιστεύουν ότι το ESG είναι καλύτερο από τη Wall Street στην προστασία του πλανήτη ή των ανθρώπων. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για το πράσινο ξέπλυμα. Και αυτό υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Οι κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις ήταν ένας από τους προκατόχους του σύγχρονου ESG. Από τότε που η SRI αντικαταστάθηκε ως σημαιοφόρος στην αγορά, πολλά έχουν γίνει σχετικά με την απόκλιση στη μεθοδολογία και την έλλειψη συσχέτισης των ομοιόμορφων αξιολογήσεων ESG. Ωστόσο, με τις εθελοντικές αναφορές από εταιρείες που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων ESG, η ομοιομορφία δεν επρόκειτο ποτέ να είναι πιθανό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μεγαλύτερες απαιτούμενες γνωστοποιήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές είναι απολύτως σημαντικές. Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται με το banner "ESG" δεν το καθιστά πλέον προαιρετικό. Οι Κεφαλαιαγορές ψήφισαν. Το ESG θεωρείται ότι έχει αξία. Πρέπει να αναπτυχθεί καλύτερη νομοθεσία.

Προς το παρόν, το ESG έχει κολλήσει στη μέση τόσο μιας πολιτικής όσο και μιας ιδεολογικής συζήτησης. Όπως και πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ESG. 

Η Blackrock, η οποία είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και ο μεγαλύτερος διαχειριστής ESG, στοχοποιείται από τη Φλόριντα και το Τέξας για τις στρατηγικές τους χωρίς ορυκτά καύσιμα, ενώ στοχοποιείται επίσης από περιβαλλοντικές ομάδες για «επενδύσεις στην κλιματική καταστροφή». Καμία από τις δύο κριτικές δεν είναι σωστή.

Ανεξάρτητα από αυτό, τα δεδομένα, όχι η ιδεολογία, οδηγούν το ESG. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία ενδιαφέρονται για το τι φέρνουν αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι. Είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και θέλουν να κατανοήσουν τον κόσμο πέρα από τους επόμενους τρεις μήνες τριμηνιαίων κερδών. Είναι επίσης καταπιστευματοδόχοι και τηρούνται ήδη σε αυτό το πρότυπο. Δεν χρειάζονται πολιτικούς που παρεμβαίνουν στην ελεύθερη αγορά. Οι καλοί διαχειριστές θα πετύχουν (είτε ενσωματώνουν ESG είτε όχι). Αυτό είναι που κάνει τις αγορές. Απλώς μπορεί να μην ακούγεται τόσο καλό στο διαδίκτυο ή στο μονοπάτι της εκστρατείας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ