ESG+Stories

Τρ. Πειραιώς: Χρηματοδοτήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια ESG και αυστηρά κριτήρια διακυβέρνησης

Η Τράπεζα εστιάζει σε επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις με πράσινο και κοινωνικό αποτύπωμα και ήδη οι πράσινες χρηματοδότησεις της Τράπεζας ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν στα 3,5 δισ. ευρώ.
Τρ. Πειραιώς: Χρηματοδοτήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια ESG και αυστηρά κριτήρια διακυβέρνησης

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εκταμιεύσει νέα δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα (3,4 δισ. στο εξάμηνο), οδηγώντας στην εκτίμηση ότι ο ετήσιος στόχος των 5,7 δισ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως οι  πράσινες χρηματοδότησης της Τράπεζας ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους για πιστωτική επέκταση, επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και προχωρά σε λειτουργικές παρεμβάσεις για αύξηση των εσόδων, περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους και ενίσχυση των κεφαλαίων.

Οι νέες κινήσεις εδράζονται σε τρεις κύριους πυλώνες:

Πρώτον, αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, θέτοντας ως στόχο την κάλυψη του 30% των χρηματοδοτήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, συνεχίζει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με επιπλέον καθαρές εκταμιεύσεις δανείων για το 2021 κατά 1 δισ. ευρώ, το 2022 κατά 2,5 δισ. ευρώ, και από 3,5 δισ. ευρώ το 2023 και 2024.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα κριτήρια ESG, δηλαδή σε επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις με πράσινο και κοινωνικό αποτύπωμα, με αυστηρά κριτήρια διακυβέρνησης (διαφάνεια και λογοδοσία). Ήδη, οι πράσινες χρηματοδότησεις της Τράπεζας ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ το 2024.

Δεύτερον, ανάπτυξη ψηφιακών οικοσυστημάτων, προσφέροντας υπηρεσίες πέραν της παραδοσιακής τραπεζικής και τις διαχείρισης περιουσίας και ακινήτων.

Τρίτον, έμφαση στο real estate με τη διαχείριση ακινήτων αξίας 3 δισ. ευρώ της Πειραιώς. Ήδη, έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση χαρτοφυλακίου ακινήτων 1 δισ. ευρώ που έχει προέλθει από κατασχέσεις.

NPE, κεφάλαια, κερδοφορία

Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, οι κινήσεις σε κόκκινα δάνεια, δημιουργία κεφαλαίου και κερδών μέχρι το τέλος του έτους είναι οι εξής:

Πρώτον, μείωση κόκκινων δανείων μέσω Ηρακλή. Το πρώτο κομμάτι της τιτλοποίησης (2,6 δισ.) κόκκινων δανείων Sunrise 2 (συνολικά 4 δισ. ευρώ) ολοκληρώνεται με το senior τμήμα που θα λάβει την εγγύηση του δημοσίου να ανέρχεται σε 1,2 δισ. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής ο δείκτης NPE θα πέσει στο 17% από 45% στα τέλη του 2020 και από 23% τον Ιούνιο του 2021. Παράλληλα τρέχει η διαδικασία για το υπόλοιπο τμήμα του Sunrise 2, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι συναλλαγές (πώληση τιτλοποιημένων δανείων) μέχρι το τέλος του έτους. Τότε, ο δείκτης NPE πέφτει στο 14%. Στις 12 Αυγούστου ξεκίνησε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών η διαπραγμάτευση των μετοχών που δόθηκαν δωρεάν στους μετόχους της Πειραιώς για τα mezzanine notes των τιτλοποιήσεων Vega και Phoenix. Ίδιο μοντέλο αναμένεται να ακολουθηθεί και για τις τιτλοποιήσεις Sunrise.

Δεύτερον, μείωση κόκκινων δανείων εκτός Ηρακλή. Σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται και οι συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων leasing και ναυτιλιακών NPE, συνολικού ποσού 1,1 δισ. ευρώ. To χαρτοφυλάκιο leasing με την κωδική ονομασία Sunshine έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές, ενώ μη δεσμευτικές προσφορές έχει λάβει το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων Dory. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και για τις δύο πωλήσεις διαμορφώνεται στο δ’ τρίμηνο του έτους, με τον δείκτη NPE να πέφτει περαιτέρω στο 12%.

Τρίτον, ακολουθούν διαγραφές, οργανική μείωση κόκκινων δανείων και άλλες πωλήσεις δανείων που θα περιορίσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 9% έως τις αρχές του 2022 και σε 3% στην επόμενη διετία.

Τέταρτον, πώληση συστήματος αποδοχής καρτών (project Thalis) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 300 εκατ. ευρώ (project Τhalis).

Πέμπτον, δύο νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις (ασφάλιση έναντι κινδύνου επισφαλειών απελευθερώνοντας κεφάλαια) ύψους 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη, η πρώτη ολοκληρώθηκε (Ερμή 1) ύψος 100 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και ακολουθεί η τρίτη μέχρι το τέλος του 2021. Από τις συνθετικές τιτλοποιήσεις ενισχύονται τα κεφάλαια κατά 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Έκτον, προετοιμάζεται η έκδοση πράσινου senior ομολόγου ύψους έως 500 εκατ. ευρώ στο β’ εξάμηνο του 2021.

Έβδομον, περιορισμός του λειτουργικού κόστους κατά 220 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα με στόχο να μειωθεί το συνολικό κόστος στα 800 εκατ. το 2024 και ο ρυθμός κερδοφορίας (ROE) να ενισχυθεί κατά 5% βραχυπρόθεσμα (2ετία) και κατά 10% μακροπρόθεσμα. Με τις κινήσεις αυτές ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων αυξάνεται στο 16%.

Λειτουργικές παρεμβάσεις

Σε επίπεδο στόχων και στρατηγικής, οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν την ενίσχυση των πωλήσεων μέσω καταστημάτων και ψηφιακών καναλιών, απλοποίηση στις δανειοδοτήσεις, αλλαγή μοντέλου λειτουργίας καταστημάτων, βελτιστοποίηση του κόστους, επανατιμολόγηση προμηθειών και υπηρεσιών, ενίσχυση στην επενδυτική τραπεζική και τις τραπεζοασφάλειες, νέα εργαλεία αξιοποίησης στοιχείων ενεργητικού, πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας, αύξηση των χρηματοδοτικών προϊόντων και νέα πλατφόρμα ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

Προσωπικό, δίκτυο, γραφεία

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προσωπικού, με εκπαίδευση, υιοθέτηση έξυπνων και νέων τρόπων εργασίας, αναβάθμιση του ψηφιακού μετασχηματισμού και βελτιστοποίηση των κεντρικών λειτουργιών.

Ενδεικτική είναι η κίνηση μεταφοράς των υπηρεσιών από 18 διάσπαρτα κτήρια στην Αττική (70 στρέμματα) σε ένα κτήριο 40 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Η απόσβεση της νέας χωροταξικής διευθέτησης αναμένεται σε 60-70 έτη, με παράλληλη εξοικονόμηση άνω των 10 εκατ. ευρώ κάθε έτος. 

Επίσης, ολοκληρώνεται η τρέχουσα φάση αναδιοργάνωσης δικτύου και ανθρώπινου δυναμικού, μειώνοντας τον αριθμό των καταστημάτων σε 60 σημεία, αλλά διατηρώντας το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, σημειώνεται η αποχώρηση 500 εργαζομένων από πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Πηγή: capital.gr (Λεωνίδας Στεργίου)

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ