ESG+Stories

Τα νομοσχέδια ESG στις ΗΠΑ προκαλούν σύγχυση στους επενδυτές

Τι είναι τα νομοσχέδια ESG και τα νομοσχέδια μποϊκοτάζ;
Τα νομοσχέδια ESG στις ΗΠΑ προκαλούν σύγχυση στους επενδυτές

Καθώς τα πολιτειακά σώματα των ΗΠΑ ξεκινούν τις συνεδριάσεις τους το 2023, παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός προτεινόμενων νομοσχεδίων που αφορούν το ESG ή τις υπεύθυνες επενδύσεις με κάποιο τρόπο.

.

Τα περισσότερα από αυτά τα νομοσχέδια θεωρούν την εξέταση και την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών παραγόντων και παραγόντων διακυβέρνησης - καθώς και τις ευρύτερες πρακτικές που σχετίζονται με τις υπεύθυνες επενδύσεις - ως επιβλαβείς ή με άλλο τρόπο ανεπιθύμητες. Αυτά τα νομοσχέδια κατά της ESG βασίζονται σε εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τον σκοπό των υπεύθυνων επενδύσεων, την αξία τους για τους επενδυτές και τους δικαιούχους και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται.

Πολλά από τα νομοσχέδια υποθέτουν ότι η συνεκτίμηση των παραγόντων ESG, ή άλλως η συμμετοχή σε υπεύθυνες επενδύσεις, σημαίνει ότι οι διαχειριστές επενδύσεων ή οι εμπιστευματοδόχοι θυσιάζουν οικονομικές αποδόσεις για την αντιμετώπιση μη χρηματοοικονομικών ζητημάτων. Όμως, οι υπεύθυνες επενδύσεις αφορούν την κατάλληλη συνεκτίμηση όλων των παραγόντων αξίας και την κατανόηση των προσδοκιών των δικαιούχων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Δεν ενθαρρύνει τους διαχειριστές επενδύσεων να θυσιάσουν αποδόσεις ή να επιδιώξουν χαμηλότερες αποδόσεις-στόχους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νομοσχεδίων που βλέπουμε στις πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί να απλοποιηθεί σε δύο κατηγορίες: νομοσχέδια ESG και νομοσχέδια μποϊκοτάζ.

Νομοσχέδια ESG

Τα νομοσχέδια ESG αποσκοπούν στο να εστιάζουν οι κρατικές υπηρεσίες ή οι διαχειριστές κρατικών κεφαλαίων αποκλειστικά σε «χρηματικούς» παράγοντες και να τους εμποδίζουν ρητά να λαμβάνουν υπόψη «μη χρηματικούς» παράγοντες. Όσον αφορά τους «χρηματικούς» παράγοντες, αυτά τα προτεινόμενα νομοσχέδια σε πολιτειακό επίπεδο απηχούν τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο κανονιστικό πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας για το 2020, το οποίο καλύπτει την εξέταση των παραγόντων ESG από τους διαχειριστές ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας (DOL) έλαβε σημαντικά αρνητικά σχόλια του κοινού σχετικά με την πρόταση αυτή. Όταν το DOL πρότεινε την επαναδιατύπωση του κανόνα μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 97% των δημόσιων σχολίων υποστήριξε την αναίρεση των αλλαγών του 2020 που προσέθεταν το «χρηματικό» . Πράγματι, πολλά σχόλια ανέφεραν ευθέως ότι η χρήση του όρου «χρηματικό» από το DOL προκαλούσε σύγχυση και ζητούσαν την πλήρη αφαίρεσή του από οποιαδήποτε τελική έκδοση κανονισμού.

Νομοσχέδια μποϊκοτάζ

Τα νομοσχέδια μποϊκοτάζ αποσκοπούν στην επιβολή κυρώσεων σε οικονομικούς διαχειριστές ή εταιρείες (που δεν ανήκουν ή δεν ελέγχονται από το κράτος) για την ανάληψη μιας συγκεκριμένης δράσης, όπως το μποϊκοτάζ των ορυκτών καυσίμων ή των κατασκευαστών όπλων. Το πρώτο νομοσχέδιο για το μποϊκοτάζ που σχετίζεται με το ESG ψηφίστηκε από το Τέξας στις αρχές του 2021 και τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι, με τον αρχικό κατάλογο των απαγορευμένων οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 10 μεγάλων τραπεζών, να συγκεντρώνει πρωτοσέλιδα. Πολλές από αυτές τις οντότητες εξακολουθούν να ασκούν έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Μια μελέτη από ερευνητές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο και της Σχολής Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, λίγο μετά την εφαρμογή αυτών των νομοσχεδίων, έδειξε ότι τα νομοσχέδια μποϊκοτάζ του Τέξας κόστισαν στους δήμους της πολιτείας 300-500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ σε υψηλότερο κόστος δανεισμού μόνο κατά τους τρεις πρώτους μήνες εφαρμογής.

Η υπεύθυνη επένδυση ορίζει σαφώς ότι οι οικονομικές αποδόσεις είναι ο πρωταρχικός στόχος ενός επενδυτή. Εξηγεί επίσης ότι οι επενδυτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG, τα επενδυτικά αποτελέσματα, ακόμη και τους κινδύνους σε επίπεδο συστήματος, όπως η ανισότητα, προκειμένου να αξιολογούν καλύτερα το προφίλ κινδύνου/απόδοσης των επενδύσεων και να λαμβάνουν καλύτερα εστιασμένες οικονομικά αποφάσεις για την επίτευξη μακροπρόθεσμων αποδόσεων για τους πελάτες.

Οι νόμοι που λένε ότι οι διαχειριστές επενδύσεων και οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούν να θυσιάσουν αποδόσεις προκειμένου να εξετάσουν «μη χρηματικά» στοιχεία λένε στους επενδυτές αυτό που ήδη γνωρίζουν και ήδη κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη, τέτοια νομοσχέδια κατά των ESG θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στους επενδυτές, εκτός από το να δημιουργούν σύγχυση - όπως ακριβώς και η έκδοση κανονισμών του DOL για το 2020.

Ένα καλό παράδειγμα αυτού μπορεί να γίνει αντιληπτό συγκρίνοντας τον πρώτο νόμο υπέρ των ESG, τον νόμο του Ιλινόις για τη βιώσιμη επένδυση του 2020 (ISIA) - που απαιτεί από κάθε δημόσιο οργανισμό και κυβερνητική μονάδα του Ιλινόις να θεσπίσει και να εφαρμόσει μια πολιτική που περιγράφει πώς εξετάζουν τους παράγοντες ESG σε σχέση με τον γενικότερο στόχο τους για την επίτευξη βιώσιμων αποδόσεων - με μια δήλωση σχετικά με τους χρηματικούς και μη χρηματικούς παράγοντες από τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis και το κρατικό διοικητικό συμβούλιο (το οποίο εποπτεύει τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία): «Ο δημόσιος οργανισμός ενσωματώνει με σύνεση τους παράγοντες βιωσιμότητας στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις, στην ανάλυση επενδύσεων, στη δημιουργία χαρτοφυλακίου, στη δέουσα επιμέλεια και στην ιδιοκτησία επενδύσεων, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις αναμενόμενες οικονομικές αποδόσεις, να ελαχιστοποιήσει τον προβλεπόμενο κίνδυνο και να εκτελέσει αποτελεσματικότερα το καθήκον του ως εμπιστευματοδόχου». 

Αν και διαφέρουν ως προς τη διαμόρφωσή τους, οι δύο κανόνες καλούν τους εμπιστευματοδόχους να κάνουν το ίδιο πράγμα: να εξετάζουν όλες τις πληροφορίες που θεωρούν σημαντικές για αυτούς και να τις σταθμίζουν όπως κρίνουν σκόπιμο, προκειμένου να επιτύχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στόχους των πελατών τους. Ωστόσο, με τη δημιουργία νέων, ασαφών λωρίδων «χρηματικών» και «μη χρηματικών», ο δεύτερος κανόνας επιφέρει σύγχυση στα καθήκοντα των επενδυτών, τα οποία απαιτούν από τους εμπιστευματοδόχους να ενσωματώνουν όλους τους παράγοντες αξίας στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Αυτό δεν προσθέτει αξία για τους συνετούς επενδυτές, αλλά μάλλον ρίχνει ένα σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από το έργο τους, το οποίο γίνεται αντικείμενο της ερμηνείας κάποιου άλλου για την απροσδιόριστη έννοια του «χρηματικού».

Μεγάλο μέρος της νομοθεσίας κατά της ESG που συγκεντρώνει πρωτοσέλιδα στις ΗΠΑ θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην καθημερινή εργασία των επενδυτών. Εάν τα νομοσχέδια αυτά γίνουν νόμος, αντί να αποσαφηνίσουν τα καθήκοντα των επενδυτών με ουσιαστικό τρόπο, θα προκαλέσουν ένα νέο επίπεδο σύγχυσης για τους επενδυτές που εργάζονται για να αποφέρουν μακροπρόθεσμες αποδόσεις στους δικαιούχους τους για τα επόμενα χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ