ESG+Stories

Τέλη του 2023 οι «αποκαλύψεις» για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης – Σε πλήρη εξέλιξη το εθνικό σχέδιο

Η συμβολή της ΕΔΕΥ στα υπεράκτια αιολικά. 
Τέλη του 2023 οι «αποκαλύψεις» για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης – Σε πλήρη εξέλιξη το εθνικό σχέδιο

Χωρίς νέα καθυστέρηση προχωρά το ερευνητικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων στη Κρήτη με τις πρώτες απαντήσεις «τι κρύβει η Μεγαλόνησος» να αναμένονται στα τέλη της επόμενης χρονιάς, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Άρης Στεφάτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο ΕΔΕΥΕΠ Ρίκαρντ Σκούφια. 

.

Η πρόσφατη αποχώρηση της TotalEnergies από τα οικόπεδα «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη», έφερε στα ηνία της κοινοπραξίας τον αμερικανικό γίγαντα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου Exxon Mobil που πλέον κατέχει ποσοστό 75% με τα ΕΛΠΕ να διατηρούν το υπόλοιπο 25%.

Έχοντας αναλάβει πλέον ρόλο operator στην κοινοπραξία, η Exxon Mobil έχει καταρτίσει και εκπονεί ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα – τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά – ερευνητικών δραστηριοτήτων και το οποίο αναμένεται, μάλιστα, να ολοκληρωθεί στα 2 χρόνια από τα 3 που έχουν στην διάθεσή τους οι εταιρείες για να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στεφάτος, η όποια καθυστέρηση υπήρξε σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών στα κοιτάσματα της Κρήτης οφείλεται στο γεγονός ότι ο Διαχειριστής αποχώρησε και για 3 χρόνια δεν είχε κάνει όσα θα έπρεπε να είχε κάνει. Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σύνολο του προγράμματος ερευνητικών δραστηριοτήτων, όπως είχε τεθεί στα πλαίσια της στρατηγικής «Υδρογονάνθρακες 2.0» της ΕΔΕΥΕΠ.

Αναλυτικότερα, η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες:

  • Επιτάχυνση της ανάπτυξης του ελληνικού upstream με ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό αέριο
  • Διεύρυνση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες που μπορούν να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
  • Ενίσχυση της διακυβέρνησης και διασφάλιση ότι η ΕΔΕΥΕΠ έχει τη δυνατότητα και τους πόρους να ανταποκρίνεται σε όλες τις πτυχές της εντολής που έχει λάβει.

Σε ότι αφορά τον πρώτο πυλώνα, τον Φεβρουάριο του 2022, η ηγεσία της ΕΔΕΥΕΠ ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδυτών με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όπως σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Διαχειριστικής Εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, όλο αυτό το διάστημα διεξάγονται συζητήσεις με εταιρείες που δείχνουν ενδιαφέρον να εισέλθουν στο ελληνικό upstream με προτεραιότητα να δίνεται σε παραχωρήσεις στις οποίες υπάρχει σήμερα ένας μόνο επενδυτής. Σημειώνεται ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και άλλος γύρος παραχωρήσεων με προτεραιότητα βέβαια να παραμένει η συμπλήρωση επενδυτών σε ήδη υφιστάμενες παραχωρήσεις.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥΕΠ επιδιώκει να αναλάβει ενεργό ρόλο, όπως άλλωστε και προβλέπεται νομοθετικά, στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ενισχύεται με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και την σχετική υλικοτεχνική υποδομή που θα της επιτρέψει να επιτελέσει ένα τέτοιο ρόλο, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει σε θαλάσσιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς προσομοιάζει σημαντικά σε σχέση με τις αντίστοιχες εξέδρες στα θαλάσσια αιολικά.

Επίσης, βρίσκεται σε one-to-one συζητήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές – εγχώριους και ξένους – προκειμένου να καταγραφούν προβληματισμοί και προτεραιότητες, στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξη ενός κλάδου που μόλις βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Τέλος, η ΕΔΕΥΕΠ έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σε θέματα τεχνικής φύσης κα.

Στον προσανατολισμό της εταιρείας, μιλώντας για νέες ενεργειακές τεχνολογίες είναι η ανάπτυξη έργων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, το γνωστό «CCS», καθώς και φυσικού αερίου και ίσως στο μέλλον υδρογόνου.

Βασικές επικείμενες προκλήσεις

Αναλύοντας τις βασικές επικείμενες προκλήσεις για το επόμενο διάστημα,το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥ, σε μήνυμά του, υπογραμμίζει πως μια βασική πρόκληση τώρα είναι να διατηρηθεί η δυναμική που χτίστηκε τους τελευταίους 12 μήνες και να διασφαλιστεί ότι η ΕΔΕΥΕΠ θα διαθέτει τους απαραίτητους διοικητικούς και οικονομικούς πόρους. Η ενίσχυση της ικανότητας και των πόρων της ΕΔΕΥ αποτελεί πρωταρχική πρόκληση και θα καταστεί ακόμη πιο σημαντική, καθώς οι αρμοδιότητες της εταιρείας διευρύνονται, με δραστηριότητες που αφορούν την αποθήκευση φυσικού αερίου, τη διαχείριση άνθρακα / GHG  και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της ΕΔΕΥ είναι έτοιμη για έγκριση από Ιανουάριο του 2021 και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού διοικητικού πλαισίου.

Προσθέτει ακόμη, « Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά κυρίως για τη δημιουργία ενός οργανισμού με την απαραίτητη τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό για τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος «Υδρογονάνθρακες 2.0» που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, μόνο εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για την επίβλεψη και την επιβολή των πιο αυστηρών προτύπων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων».

Πηγή: Energypress.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ