ESG+Stories

WSJ: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είσαι επενδυτής ESG;

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους εκεί που είναι οι αξίες τους, αλλά αυτό φαινεται πως δεν είναι και τόσο απλό.
WSJ: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είσαι επενδυτής ESG;

Η υποστήριξη της κοινωνικής αλλαγής μέσω των επενδύσεων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στον οικονομικό κόσμο αυτές τις μέρες. Αλλά είναι πιο δύσκολο από ό,τι πολλοί ίσως συνειδητοποιούν.

.

Δισεκατομμύρια δολάρια των επενδυτών ρέουν σε επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τους ίδιους και άλλες πηγές, ακολουθούν τις καλύτερες λεγόμενες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εταιρικές πρακτικές διακυβέρνησης. Αυτό δημιουργεί ένα ισχυρό κίνητρο για τις εταιρείες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν μετοχές τέτοιων εταιρειών να προβάλλουν επίσης ισχυρισμούς σχετικά με την αξία των μετοχών αυτών ως προς τo ESG. Πράγματι, θα ήταν δύσκολο να βρείτε μια εταιρεία που δεν προβάλλει τέτοιους ισχυρισμούς.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τους επενδυτές να τα κατανοήσουν όλα αυτά. «Υπάρχει τόση σύγχυση στην αγορά αυτή τη στιγμή» σχετικά με το ESG, λέει ο Vishal Hindocha, επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της MFS Investment Management με έδρα το Λονδίνο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, tα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ισχυρές και δωρεάν πηγές πληροφόρησης σχετικά με την αξία των ESG που είναι διαθέσιμες στους ιδιώτες. Οι κανονιστικές αλλαγές στον ορίζοντα μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Αλλά προς το παρόν, υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι για τους οποίους το να είσαι επενδυτής ESG παραμένει μια πρόκληση.

1. Η μέτρηση του πράσινου είναι περίπλοκη

To ESG είναι κάτι περισσότερο από την αποφυγή μετοχών ορυκτών καυσίμων ή καπνού. Οι αναλυτές της Miller/Howard Investments στο Kingston της Νέας Υόρκης εξετάζουν λεπτομερώς πολυάριθμες κανονιστικές καταθέσεις, εξετάζοντας πράγματα όπως η ποικιλομορφία στην ανώτερη διοίκηση και οι στόχοι μιας εταιρείας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια ανάλυση 50 έως 60 σελίδων που συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας σύστασης για μια μεμονωμένη μετοχή, λέει η Διευθύντρια Έρευνας ESG, Nicole Lee.

Αλλά η εικόνα μπορεί να εξακολουθεί να είναι ελλιπής λόγω των ανισοτήτων στην αποκάλυψη. Η Manifest Climate Inc. , πάροχος λογισμικού με έδρα το Τορόντο, που βοηθά τις εταιρείες στον σχεδιασμό κλιματικών κινδύνων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το ήμισυ των γνωστοποιήσεων που ανέλυσε πρόσφατα δεν ήταν αρκετά σαφείς ή συγκεκριμένες ώστε να είναι χρήσιμες για τους επενδυτές. Ο κ. Ο Hindocha της MFS λέει ότι σε μια μεγάλη βάση δεδομένων αξιολόγησης ESG με την οποία είναι εξοικειωμένος, λιγότερο από το 10% των εταιρειών ανέφεραν τη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των απαιτήσεων δημοσιοποίησης στοιχείων για το κλίμα, αλλά οι αλλαγές ενδέχεται να είναι λιγότερο επαχθείς από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί. Πάντα θα υπάρχει κάποια υποκειμενικότητα στη σύγκριση της αξίας της ESG μιας μετοχής έναντι μιας άλλης, λέει ο Hans Olsen, επικεφαλής επενδύσεων της Fiduciary Trust Co. στη Βοστώνη. «Το πράσινο είναι πολύ γκρίζο», λέει.

2. Η έντονη εστίαση στο ESG μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικό κίνδυνο

Αν και τα χαρτοφυλάκια με επίκεντρο τα ESG κερδίζουν κατά καιρούς τις ευρύτερες αγορές, μπορεί επίσης να υστερούν, ανάλογα με τη σύνθεσή τους, λέει ο κ. Olsen. Επειδή ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια αποκλείουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων, για παράδειγμα, αυτό έβλαψε τη σχετική απόδοσή τους τα τελευταία χρόνια, όταν οι ενεργειακές μετοχές σημείωναν άνοδο, λέει.

Η τάση ορισμένων αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF ESG να ευνοούν τις εταιρείες ανάπτυξης αποτελεί επίσης εμπόδιο τελευταία. Ο δείκτης των ηγετών αειφορίας των ΗΠΑ της Morningstar υποχώρησε πέρυσι κατά 24,5%, περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τον S&P 500. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι κλίνει προς τις μετοχές ανάπτυξης, σύμφωνα με ανάλυση της Morningstar. Τα αμοιβαία κεφάλαια ανάπτυξης έπεσαν σε δυσμένεια πέρυσι όταν αυξήθηκαν τα επιτόκια.

Οι λεγόμενες «πιο σκούρες-πράσινες» προσεγγίσεις, όπως τα καθαρά ταμεία καθαρής ενέργειας, συχνά οδηγούν σε πιο συγκεντρωμένα χαρτοφυλάκια, λέει η Hortense Bioy, παγκόσμια διευθύντρια έρευνας βιωσιμότητας της Morningstar Inc.

Αυτό καθιστά τα κεφάλαια αυτά πιο κατάλληλα ως μικρότερες συμμετοχές που συμπληρώνουν το κύριο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή, παρά ως βασικά στοιχεία, λέει. Εξ ορισμού, ο περιορισμός των επενδυτικών επιλογών παράγει λιγότερη διαφοροποίηση και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

3. Οι επενδυτές μπορεί να είναι ασαφείς σχετικά με τα δικά τους ιδανικά

Λίγες εταιρείες έχουν υψηλή βαθμολογία σε όλες τις πτυχές του ESG, οπότε ένας αλτρουιστής επενδυτής πρέπει να θέσει κάποιες προτεραιότητες. Θα πρέπει, για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή να υπερισχύει των ανησυχιών για την ανεξαρτησία ενός εταιρικού συμβουλίου; Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η μεταχείριση των εργαζομένων; Επιπλέον, ο αλτρουισμός ή οι κοινωνικές ανησυχίες μπορεί να είναι ένας παράγοντας, αλλά όχι ο μοναδικός, για πολλούς επενδυτές. Αλλά πόσο σημαντικός παράγοντας; Αυτό είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να παλέψει κάθε επενδυτής.

Ορισμένοι σύμβουλοι που ακολουθούν στρατηγικές ESG λένε ότι υπενθυμίζουν στους πελάτες τους να μην βλέπουν τις επενδύσεις τους ως φιλανθρωπία, αλλά μάλλον να βλέπουν το σκοπό τους ως το να κάνουν καλό μαζί με το να κάνουν καλό. Εκτός από την εστίαση στο τι κάνει μια εταιρεία για να βοηθήσει το περιβάλλον, για παράδειγμα, οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο που ενέχει η κλιματική αλλαγή για την επιχείρηση.

Τέτοια ζητήματα θέτουν ένα ακόμη δίλημμα, λέει η κ. Bioy της Morningstar. Θα πρέπει οι επενδυτές να αποφεύγουν τις μετοχές που έχουν κακή βαθμολογία σε θέματα ESG ή να τις αγοράζουν με την ελπίδα να αποκτήσουν μόχλευση με τη διοίκηση και να ενθαρρύνουν την αλλαγή;

Η διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου που να συμβαδίζει με τα ιδανικά κάποιου απαιτεί χρόνο για να σκεφτεί κανείς τέτοιες ερωτήσεις πριν προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση, λέει η Ann Marie Etergino, σύμβουλος της RBC Wealth Management που επικεντρώνεται στις επενδύσεις αντίκτυπου. Για να πετύχει το ESG, λέει, «οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν πραγματικά τις δικές τους αξίες και το τι προσπαθούν να επιτύχουν».

4. Τα ονόματα μπορεί να μην λένε όλη την ιστορία

Ο λεγόμενος Κανόνας των Ονομάτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απαιτεί από ένα ταμείο που ισχυρίζεται ότι δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα να τοποθετεί τουλάχιστον το 80% των περιουσιακών του στοιχείων σε τίτλους που αξίζουν ESG. Αυτό όμως αφήνει ανοιχτό τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατανεμηθούν τα υπόλοιπα, γεγονός που μπορεί να εκπλήξει τους ανθρώπους αν εξετάσουν τις συμμετοχές ενός ταμείου, λέει ο Michael Young, διευθυντής εκπαίδευσης του μη κερδοσκοπικού Φόρουμ για τις Βιώσιμες και Υπεύθυνες Επενδύσεις. «Θα περίμενε κανείς ότι [τα χαρτοφυλάκια] θα ήταν όσο το δυνατόν πιο ακριβή, όχι μόνο 80% ακριβή», λέει.

Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι το SPDR S&P 500 Fossil Fuel Reserves Free ETF (SPYX). Ένα μικρό μέρος του ενεργητικού του ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελείται από μετοχές ενεργειακών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Marathon Petroleum Corp. , Phillips 66 και Valero Energy Corp. , καθώς και της Berkshire Hathaway Inc. η οποία κατέχει και η ίδια σημαντικές θέσεις σε ενεργειακές μετοχές.

Σύμφωνα με την WSJ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά σχόλια σχετικά με πιθανές αλλαγές στον Κανόνα για τα ονόματα και δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωση: «Τα ονόματα των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι συχνά η πρώτη πληροφορία που βλέπουν οι επενδυτές και μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε μια επενδυτική απόφαση». Ο κ. Young και άλλοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ESG πιστεύουν ότι η SEC θα υιοθετήσει αναθεωρήσεις του κανόνα αργότερα φέτος. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ