Μία ενδιαφέρουσα και αλλιώτικη δράση ESG διενεργεί ήδη από τον Μάιο του 2025 η εταιρία «ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ» βάζοντας τους μαθητές του δημοτικού στο «παιχνίδι» της βιωσιμότητας με όπλο την βιωματική μάθηση. Η ενέργεια αφορά την δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά εργαστήρια από εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας. Μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί επτά πλήρεις λαχανόκηποι, ενώ όπως αναφέρει η ESG & Corporate Communication Director της εταιρίας, Κατερίνα Μακρίδου-Ωραιοπούλου, σε επικοινωνία της με το www.esgstories.gr εντός του 2026 αναμένεται η επέκταση σε ακόμα περισσότερα σχολεία της Περιφέρειας.
.
Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ μέσα από αυτή την πρωτοβουλία φιλοδοξεί να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις αξίες της βιωσιμότητας, του σεβασμού στη γη, αλλά και την νοστιμιά που προσφέρει το «farm to fork». «Με το πρόγραμμα «Μικροί Καλλιεργητές» θέλουμε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη γη και να κατανοήσουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής. Ο σχολικός λαχανόκηπος γίνεται το εκπαιδευτικό εργαλείο μέσα από το οποίο, τα παιδιά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, ανακαλύπτοντας παράλληλα τη διατροφική τους αξία και τον ρόλο των καλλιεργητικών πρακτικών στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν τα παιδία αντιληφθούν τον άρρηκτο δεσμό της γης, της τροφής και της βιωσιμότητας, τότε νιώθουμε πως έχουμε καταφέρει κάτι ουσιαστικό», αναφέρει στο ESG Stories η κυρία Μακρίδου-Ωραιοπούλου, η οποία ήταν στην πρώτη γραμμή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η δράση αυτή φαίνεται να έχει αγκαλιαστεί από μικρούς και μεγάλους. Οι γονείς και οι δάσκαλοι μαζί με τα παιδιά ανέλαβαν το φρόντισμα των λαχανόκηπων ακόμα και μέσα στους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μαραζώσουν, μα τον Σεπτέμβρη να περιμένουν τους μαθητές ακόμα πιο ακμαίοι! Σε προσπάθειες σαν την συγκεκριμένη άλλωστε, η εμπλοκή του διδακτικού προσωπικού είναι παραπάνω από αναγκαία ώστε τα παιδιά να εμπνευστούν και να μην τα «παρατήσουν». Η ESG Director της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, μας λέει σχετικά: «Το feedback των εκπαιδευτικών ήταν εξαιρετικά θετικό. Τέτοιες πρωτοβουλίες θεωρούνται ιδιαίτερα εποικοδομητικές καθώς δίνουν στα παιδιά ένα ουσιαστικό εργαλείο μάθησης έξω από το πλαίσιο της τάξης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στη βιωματική προσέγγιση, στη σύνδεση με τη βιώσιμη αγροδιατροφή και στην ευκολία με την οποία το πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί ομαλά στη σχολική καθημερινότητα. Πολλοί μάλιστα εξέφρασαν επιθυμία να ξεκινήσουν άμεσα τη δημιουργία λαχανόκηπου στα σχολεία τους».
Δράσεις όπως οι «Μικροί Καλλιεργητές» έχουν διπλό θετικό αντίκτυπο: στην κοινωνία και στον περιβάλλον. Αφενός επιστρέφουν έμπρακτα στην τοπική κοινότητα, αφετέρου εμπλέκουν άμεσα τη νέα γενιά, η οποία άλλωστε θα είναι και εκείνη που θα πάρει τη «σκυτάλη» της προστασίας του κλίματος. «Στα μάτια των μαθητών, βλέπουμε ότι η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει απλά, με ένα μικρό σπόρο, λίγο χώμα και πολύ ενθουσιασμό», αναφέρει η κυρία Μακρίδου-Ωραιοπούλου, ενώ προσθέτει: «Το πρόγραμμα αυτό μας απέδειξε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο στρατηγική ή στόχος, είναι τρόπος ζωής που μαθαίνεται από μικρή ηλικία».

Η επικοινωνία, πάντως, της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ με τους μαθητές δεν είναι μια καινούργια υπόθεση. Η εταιρία, έχει ανοίξει πάμπολλες φορές τις πύλες της στη νέα γενιά, διαθέτοντας μάλιστα και έναν ειδικά διαμορφωμένο βιωματικό χώρο μάθησης in-house, ακριβώς για τις ανάγκες αυτών των επισκέψεων. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 9.000 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, συμμετέχοντας σε ποικίλες δράσεις που αναδεικνύουν τη διατροφική αξία των λαχανικών, προάγουν την εξοικείωση με την καλλιεργητική διαδικασία (μία διεργασία άγνωστη σχεδόν για τα σύγχρονα παιδιά των πόλεων), ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν τους νέους σε έννοιες-κλειδιά όπως η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία.
