ESG+Stories

Hackathon – ClimAccelerator 2023: 11 “πράσινες” Startups στην επόμενη φάση, 3 βραβεύτηκαν

Οι 16 startups που συμμετείχαν στο Hackathon είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με περισσότερους από 25 experts και .στη συνέχεια να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους λύσεις στους 4 κριτές
Hackathon – ClimAccelerator 2023: 11 “πράσινες” Startups στην επόμενη φάση, 3 βραβεύτηκαν

Μέσα από μια διαδικασία pitching που πραγματοποιήθηκε στο Impact Hub Athens στις 28 και  29 Απριλίου, 3 startups αναδείχθηκαν νικήτριες κερδίζοντας βραβεία 3.000 ευρώ, ενώ 11 συνολικά ξεχώρισαν παίρνοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση του προγράμματος! Το Hackathon υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HYDROUSA, την επιστημονική επιμέλεια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και  την υποστήριξη του ΕΙΤ – Climate KIC και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

.

Οι 16 startups που συμμετείχαν στο Hackathon είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με περισσότερους από 25 experts και στη συνέχεια να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους λύσεις στους 4 κριτές: Eleonore Cottarel (Investing For Purpose), Andrei Geica (The Sporos Platform), Δώρα Τραχανά (UniFund) και Σίμος Μαλαμής (NTUA).

Οι 11 ελληνικές Startups που ξεχώρισαν, με βάση το θετικό περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, τη δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές, τη δυναμική της ομάδας τους και την καινοτομία τους, και περνούν στην επόμενη φάση του προγράμματος επιτάχυνσης, είναι οι ακόλουθες:

● Voltera: Η Voltera αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης ηλιακής ενέργειας με τη μορφή υπηρεσίας που απευθύνεται σε ιδιώτες, κοινότητες και επιχειρήσεις.

● Rhoé: Η Rhoé αναπτύσσει μια πλατφόρμα ακτοπλοΐας που προσφέρει στους ιδιοκτήτες και στους χειριστές σκαφών, ένα χαμηλού κόστους και καθαρής ενέργειας, δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών, χωρίς την ανάγκη μεγάλης αρχικής επένδυσης.

● Ecogenia: Η Ecogenia δημιουργεί εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες που απευθύνονται σε όλους τους νέους της χώρας, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων δράσης για το κλίμα.

● Promilist: Μια λύση επαναπροσδιορισμού της βελτιστοποίησης διαδρομών για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο ακτοπλοϊκό τομέα, μέσω της αξιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης, ναυτικής μηχανικής και δεδομένων γεωσκόπησης.

● Emetrics: Μια IOT/5G λύση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, που μετρά σε πραγματικό χρόνο τις Co2 εκπομπές σε πλοία και logistic εταιρείες.

● Palinea: Μια ελληνική πλατφόρμα κυκλικής μόδας που ενισχύει τη βιώσιμη κατανάλωση, συνδέοντας τον πωλητή με τον αγοραστή ρούχων, ταυτόχρονα με την προσφορά εκπαιδευτικών ευκαιριών γύρω από το upcycling.

● BlueCans: Μια ομάδα που ασχολείται με την επεξεργασία και αξιοποίηση του πλαστικού που συλλέγεται στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, για την παραγωγή αντικειμένων καθημερινής χρήσης, μέσω της τεχνικής της έγχυσης.

● A New Tower of Winds: Mια ερευνητική δράση, για την ανάπτυξη ενός δικτύου αστικών δομών παθητικής ενέργειας εξατμιστής-ψύξης, με σκοπό τη μείωση του φαινομένου του καύσωνα και της μόλυνσης του αέρα στα αστικά κέντρα.

● Kookoonari: Μια οργάνωση που ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ενημέρωσης σε ζητήματα Κυκλικής Οικονομίας και Zero Waste, απευθυνόμενη σε παιδιά, νέους και ενήλικες.

● ECOTIVITY: Μια εφαρμογή με σκοπό την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την υιοθέτηση ενός πιο περιβαλλοντικά βιώσιμου τρόπου ζωής, μέσω συμβουλών, προώθησης προϊόντων και βιώσιμων εταιριών, ενώ παράλληλα προβλέπει και στην επιβράβευση των επιλογών των χρηστών της.

● Astiki Melissa: Ένα κέντρο αστικής παραγωγής μελιού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη ύπαρξης πράσινων δημόσιων χώρων και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Στο Stage A, οι ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών τους μοντέλων, τη διερεύνηση νέων αγορών και επενδυτικών ευκαιριών, με ένα σύνολο εργαστηρίων με καινοτόμα επιχειρηματικά εργαλεία, εξατομικευμένης καθοδήγησης και σύνδεση – συνεργασία με ειδικούς, ειδήμονες και στελέχη από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις.

Στο τέλος του πρώτου κύκλου3 εταιρείες θα ενισχυθούν με βραβεία 7.000€ και θα λάβουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του προγράμματος που θα αφορά την επενδυτική τους ετοιμότητα.

Στόχος του ClimAccelerator είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο από επαγγελματίες και επενδυτές που δραστηριοποιούνται και προάγουν την ανάπτυξη βιώσιμων, αναγεννητικών και καινοτόμων λύσεων για την προάσπιση του περιβάλλοντος και την προστασία του πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://athens.impacthub.net/

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ