ESG+Stories

ΣΕΠΕ: Ψηφιακά ώριμες μόλις το 10% των ελληνικών πόλεων

 Το ποσοστό δεν είναι χαμηλό μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, καθώς μόλις το 11% των πόλεων στην Ευρώπη ανήκει στην κατηγορία των Front-Runners.
ΣΕΠΕ: Ψηφιακά ώριμες μόλις το 10% των ελληνικών πόλεων

Υστέρηση καταγράφει τόσο η Ελλάδα, όσο και η ίδια η Ευρώπη, στον φιλόδοξο στόχο για μετεξέλιξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων και την εξέλιξη τους σε smart cities, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ. Για των λόγων το αληθές, μόνο το 10% των ελληνικών πόλεων είναι σήμερα προηγμένες στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ανήκουν στην κατηγορία των «Front-Runners».

.

Αυτές οι πόλεις επωφελούνται από την τεχνολογική ωρίμανση και δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν περαιτέρω σε καινοτόμες λύσεις. Το ποσοστό δεν είναι χαμηλό μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, καθώς μόλις το 11% των πόλεων στην Ευρώπη ανήκει στην κατηγορία των Front-Runners.

Στο μεταξύ, ένα 25% των ελληνικών πόλεων κατατάσσεται στην κατηγορία των «Pathfinders», δηλαδή έχουν αρχίσει να υιοθετούν λύσεις, αλλά χρειάζονται περαιτέρω χρηματοδότηση και σαφή στρατηγική για να υλοποιήσουν τους στόχους τους, καθώς και επενδύσεις σε ικανές ψηφιακές υποδομές.

Ψηφιακές προτεραιότητες

Περαιτέρω, άλλο ένα 25% των πόλεων στην Ελλάδα αφορά σε πόλεις που έχουν αντιληφθεί τα οφέλη της ψηφιοποίησης τους, την οποία πλέον εντάσσουν στις πολιτικές τους προτεραιότητες. Πανευρωπαϊκά, το μεγαλύτερο ποσοστό των πόλεων (45%) εμπίπτει στην κατηγορία «Pathfinder».

Αυτήν την εικόνα αποτυπώνει νέα έκθεση της Vodafone για την ψηφιοποίηση των πόλεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. H έκθεση διαπιστώνει – συνολικά – ότι θα απαιτηθούν επείγοντα μέτρα προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα εμπόδια και να στεφθεί με επιτυχία ο φιλόδοξος σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.

Λύσεις «έξυπνων» πόλεων

Κοινός παρονομαστής των συμπερασμάτων της μελέτης «Fit for the Future Cities» είναι τα υψηλά επίπεδα υποστήριξης για την δημιουργία έξυπνων πόλεων στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, το 88% δήλωσε ότι η χώρα τους έχει ξεκινήσει το ταξίδι μετασχηματισμού των πόλεων της σε έξυπνες πόλεις.

Στο μεταξύ, το 79% θεώρησε ότι οι λύσεις έξυπνων πόλεων είναι κάτι που χαίρει της εκτίμησης των τοπικών αρχών. Περαιτέρω, 7 στις 10 πόλεις, που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδιάζουν να επενδύσουν σε “έξυπνες” λύσεις στο μέλλον, ενώ περισσότερες από τις μισές (52%) σχεδιάζουν να επενδύσουν 2-10 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό τα επόμενα τρία χρόνια.

Παρ’ όλο που οι 10 χώρες, που συμμετείχαν στη μελέτη, βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις εφαρμογής του σχεδιασμού τους για τις έξυπνες πόλεις, οι απαντήσεις που δόθηκαν, ανέδειξαν έναν υποκείμενο κατακερματισμό ευθυνών, που υπονομεύει την υπέρβαση των όποιων εμποδίων.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίστηκαν από τους συμμετέχοντες η ανάγκη συχνών παρεμβάσεων σε πολλαπλά γεωγραφικά επίπεδα, καθώς και η πρόκληση του πολύπλοκου συντονισμού μεταξύ δημοτικών συμβουλίων, εθνικών κυβερνήσεων και διακυβερνητικών φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμπόδια

Τα κύρια εμπόδια στην υιοθέτηση λύσεων έξυπνης πόλης θεωρούνται, σύμφωνα με την έρευνα: η έλλειψη χρηματοδότησης, η νομοθεσία, οι ανεπαρκείς υποδομές, οι ανησυχίες για το απόρρητο και την ασφάλεια, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας προμηθειών, η έλλειψη στρατηγικής και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στο μεταξύ, στην κορυφή της λίστας των μέτρων, που καλούνται να λάβουν τα κράτη-μέλη, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της μελέτης, είναι η επαρκής χρηματοδότηση, η δημιουργία ομάδων εργασίας έξυπνων πόλεων και η διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ