ESG+Stories

Στα επίπεδα προ πανδημίας οι εκπομπές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρείων

Οι αεροπορικές εταιρείες παράγουν περίπου το 4% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.
Στα επίπεδα προ πανδημίας οι εκπομπές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρείων

Οι εκπομπές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να υπερβούν τα προ πανδημικά επίπεδα φέτος, υπογραμμίζοντας τον αγώνα της αεροπορικής βιομηχανίας για την απανθρακοποίηση, καθώς ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες για χαλαρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες.  

.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις πτήσεις των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να φθάσουν τα 195,2 εκατομμύρια τόνους έως το τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με προβλέψεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης Transport & Environment, 4% πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Ο όγκος αυτός θα είναι υψηλότερος από τους 187,6 εκατομμύρια τόνους που παρήγαγε ο τομέας πέρυσι, όταν η βιομηχανία ανέκαμψε σχεδόν πλήρως στα προ πανδημικά επίπεδα πτήσεων, σύμφωνα με την T&E.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί συλλογικά να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2050 μέσω ενός συνδυασμού νέων τεχνολογιών, ιδίως εναλλακτικών καυσίμων, καθώς και συστημάτων εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και πιο αποδοτικών αεροσκαφών, κινητήρων και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.

Ωστόσο, οι αερομεταφορείς έχουν διαμαρτυρηθεί ότι τα βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας (SAF) είναι υπερβολικά ακριβά και δεν παράγονται σε επαρκείς ποσότητες, και τον περασμένο μήνα προέτρεψαν την ΕΕ να χαλαρώσει ορισμένους από τους

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεσσάρων από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Ryanair και η Lufthansa, δήλωσαν ότι η ΕΕ θα χρειαστεί πιθανώς να αναβάλει τους κανόνες που υποχρεώνουν τις εταιρείες καυσίμων να παρέχουν στις αεροπορικές εταιρείες αυξανόμενες ποσότητες SAF κάθε χρόνο. 

Οι αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν ότι, ενώ το 2% που απαιτείται για φέτος είναι εφικτό, η αύξηση στο 6% έως το 2030 θα είναι αδύνατη, δεδομένων των σημερινών επιπέδων παραγωγής και των χαμηλών επενδύσεων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών στα νέα καύσιμα. Οι ξεχωριστοί κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου για τα βιώσιμα καύσιμα θα απαιτούν 10% έως το 2030, κάτι που οι αεροπορικές εταιρείες επίσης δήλωσαν ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Οι διευθυντές ζήτησαν επίσης να χαλαρώσουν τα εμβληματικά προγράμματα τιμολόγησης του άνθρακα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για την αεροπορία, τα οποία επιβάλλουν τέλη για τις εκπομπές άνθρακα στις πτήσεις εντός της Ευρώπης, και να ευθυγραμμιστούν με ένα φθηνότερο παγκόσμιο πρότυπο.

Σε δήλωσή της, η ΕΕ ανέφερε ότι ο αυξανόμενος αριθμός πτήσεων «υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την επίτευξη των κλιματικών μας δεσμεύσεων», προσθέτοντας: «Η αεροπορία πρέπει να κάνει περισσότερα». 

Οι αεροπορικές εταιρείες παράγουν περίπου το 4% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ, με την αύξηση που κατέγραψε η T&E να έρχεται σε μια περίοδο άνθησης των ταξιδιών μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19. 

Οι Βρυξέλλες επανεξετάζουν επί του παρόντος το πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), του κύριου εργαλείου της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών. Το σύστημα επιβάλλει επί του παρόντος τέλη στις αεροπορικές εταιρείες μόνο για τις εκπομπές από πτήσεις εντός της Ευρώπης.

Οι πτήσεις εκτός της περιοχής εξαιρούνται και υπόκεινται στο διεθνές σύστημα αντιστάθμισης Corsia, το οποίο επιβάλλει πολύ χαμηλότερα τέλη για τη ρύπανση. Αυτό σημαίνει ότι οι πιο ρυπογόνες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων πληρώνουν λιγότερα για τις εκπομπές άνθρακα από τις πτήσεις μικρότερης απόστασης εντός της Ευρώπης. Τα στοιχεία της T&E έδειξαν ότι η διαδρομή με τις υψηλότερες εκπομπές από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ το 2024 ήταν η Λονδίνο-Νέα Υόρκη, η οποία ήταν υπεύθυνη για 1,4 εκατ. τόνους CO₂.

Η Airlines4Europe, η εμπορική ένωση του κλάδου, δήλωσε ότι η βιομηχανία στην Ευρώπη «πρωτοστατεί στην απανθρακοποίηση της αεροπορίας». Η πίεση για ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες μπορεί να κάνει πρωτοσέλιδα, αλλά δεν συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών της αεροπορίας και κινδυνεύει να υπονομεύσει την ηγετική θέση της Ευρώπης στην καθαρή αεροπορία.

Πηγή: FT

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ