Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαρκείς πόρους, σεβόμενοι ταυτόχρονα το περιβάλλον; Το ερώτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ «Sustainable Food and Agriculture: Feeding the Future» στο πλαίσιο του Hellenic Impact Investing Conference 2025, όπου τέσσερις σημαντικοί εκπρόσωποι της αγροδιατροφής μοιράστηκαν σκέψεις, εμπειρίες και προτάσεις για το πώς η κεφαλαιαγορά, η καινοτομία και η εκπαίδευση μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή.
.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την παραδοχή ότι η πράσινη μετάβαση στη γεωργία δεν είναι απλώς θέμα περιβάλλοντος, αλλά και ανθεκτικότητας, διατροφικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. Ο Μιχάλης Μπουτάρης, συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της Κυρ-Γιάννη, ανέδειξε τη σημασία των μικρών, εφαρμόσιμων κινήσεων στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κανονική κυκλική οικονομία. Στη μονάδα μας στη Σαντορίνη, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιούμε το νερό που περισσεύει από την Οια, μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε μόνο το impact investing — μικρές κινήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά», είπε, υπογραμμίζοντας πως η καινοτομία στην αγροδιατροφή ξεκινά από τη γη και τους ανθρώπους της.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Γιάννης Μανδάλας, CEO της Mediterra, στάθηκε στη σημασία του ανασχεδιασμού της αλυσίδας αξίας με γνώμονα όχι μόνο τη βιωσιμότητα της παραγωγής, αλλά και το όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Στη νέα εποχή πρέπει να επανασχεδιάζεις τα πάντα για την αλυσίδα αξίας της μαστίχας. Θέλουμε να μειώσουμε το αποτύπωμα της παραγωγής, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τους Χιώτες», ανέφερε, προτείνοντας επενδύσεις σε καλύτερες πρακτικές, δικτύωση μεταξύ των ανθρώπων του κλάδου και – κυρίως – εκπαίδευση του καταναλωτή, ώστε η αξία της βιώσιμης παραγωγής να γίνεται κατανοητή και ανταποδοτική.
Από την πλευρά της, η Sheila Darmos, ιδρυτικό μέλος της European Alliance for Regenerative Agriculture (EARA), προσέγγισε τη συζήτηση με τον ενθουσιασμό και τη διορατικότητα μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών. «Όσοι ασχολούμαστε με το agriculture θέλουμε ταυτοχρόνως να αναπτύξουμε την περιφερειακή οικονομία. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι μια πολύ ωραία πρόκληση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η γεωργία θα μπορούσε να γίνει μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Η Έφη Λαζαρίδου, ιδρύτρια του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, έθεσε με σαφήνεια ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα: την εκπαίδευση των παραγωγών. «Οι περισσότεροι Έλληνες γεωργοί δεν έχουν καμία εκπαίδευση για τις . Ένα βασικό ζήτημα είναι η ενημέρωση και η κατάρτιση. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να κινητοποιηθεί κεφάλαιο προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να έχουμε συνεργασίες και ενημέρωση για να φτάσουμε στο scale up που επιθυμούμε» δήλωσε.