Η ημερίδα του οργανισμού AWomanCanBe.org σε συνεργασία με το EIT Food έχει εξελιχθεί σε ένα ετήσιο «ραντεβού» με την αγροδιατροφή, τις νέες τάσεις και την γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τομέα. Η φετινή ημερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Αγροδιατροφή: , Καινοτομία και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025 στον πολυχώρο ΑΤΡΑΚΤΟΣ στην Αθήνα, και τελούσε υπό την αιγίδΠροσαρμογήα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
.
Την εκδήλωση τίμησαν με χαιρετισμούς ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης καθώς και η Αντιπρύτανις Χρυσή Λασπίδου, η οποία πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία με τίτλο: «Από την Κλιματική Κρίση στη Βιώσιμη Ευημερία: Ο Ρόλος της Καινοτομίας και της Εκπαίδευσης στον Αγροδιατροφικό Μετασχηματισμό». Έλαβαν χώρα, επίσης, δύο πάνελ τα οποία εξέταζαν τις σύγχρονες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και την αναζήτηση λύσεων για τους νέους επιχειρηματίες, αλλά και την προσαρμογή των παραδοσιακών μονάδων στα νέα δεδομένα.
Οι νικήτριες του φετινού διαγωνισμού
Το στοιχείο εκείνο που ξεχωρίζει την συγκεκριμένη ημερίδα είναι το διαγωνιστικό μέρος, στο οποίο oι συμμετέχουσες του προγράμματος EWA – Empowering Women in Agrifood, παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες μπροστά σε κριτική επιτροπή και κοινό, διεκδικώντας χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 15.000€.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, 10 γυναίκες start-upers έλαβαν για 6 μήνες, συνεχή υποστήριξη για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη των ιδεών τους, μέσω online training και εξατομικευμένου mentoring. Παράλληλα απέκτησαν πρόσβαση σε επενδυτές, ειδικούς και επιχειρηματίες που τις βοήθησαν να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους.
Το πρώτο βραβείο και τα 10.000€ πήρε η Αναστασία Φουντούλη από τη Θεσσαλία, με την επιχειρηματική ιδέα Cricketos (αξιοποίηση εδώδιμων εντόμων ως πηγή βιώσιμης πρωτεΐνης). Η ίδια δήλωσε: «Η διάκριση αυτή ενισχύει την αποστολή της εταιρείας να παρέχει στους καταναλωτές οικολογικό λίπασμα που ταυτόχρονα δρα και ως εδαφοβελτιωτικό, και βιώσιμη πρωτείνη για τα κατοικίδια μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των εντόμων. Παράλληλα, υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλία στη μετάβαση σε πιο κυκλικά αγροδιατροφικά συστήματα, μέσω της αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων για τη δημιουργία νέων, ποιοτικών προϊόντων.
«Ευχαριστώ θερμά τον οργανισμό A Woman Can Be για την υποστήριξη και διοργάνωση του προγράμματος καθώς και τους καθηγητές του One Planet Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εκπαίδευση και καθοδήγηση που μας παρείχαν σε θέματα επιχειρηματικότητας» δήλωσε η κα Φουντούλη.

Το 2ο Βραβείο “Nikolopoulou Foods Award” – 5.000€
κατέκτησε η Χρυσή Παπαγιαννάκη, με την επιχειρηματική ιδέα PestAgroFoodNIR
(φορητή συσκευή για την εκτίμηση παρουσίας φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα) και δήλωσε ότι το βραβείο αυτό θα υποστηρίξει την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη της επιχειρηματικής της ιδέας και θα διευκολύνει τη διεκδίκηση μελλοντικών χρηματοδοτήσεων για τη δημιουργία του πρώτου πρωτοτύπου.
Την 3η θέση και το εισιτήριο για συμμετοχή στο «Women in Agrifood Summit» στη Βαρσοβία, κέρδισε η επιχειρηματίας Julija Volobujeva συνιδρύτρια της PeaceByPeas με ελληνικό τέμπε ρεβυθιού και σόγιας.
Οι παρουσιάσεις αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή κριτών, ενώ ιδιαίτερη απήχηση είχε η Idea Showcase Zone, όπου οι mentees έστησαν τα “περίπτερά” τους και παρουσίασαν ζωντανά δείγματα και πρωτότυπα προϊόντα.
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν οι συνιδρύτριες του AWomanCanBe.org, Βανέσα Αρχοντίδου και Αγγελική Πανταζή καθώς και η project leader του προγράμματος Κωνσταντίνα Τογκαρίδου.








